Esas No: 2021/13327
Karar No: 2022/275
Karar Tarihi: 17.01.2022
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2021/13327 Esas 2022/275 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Kadastro Mahkemesi'nde görülen dava hakkında daha önce verilen karar Yargıtay tarafından bozulmuştur. Bozma ilamı, mahkemenin tespit maliki ve mirasçılarının tam olarak belirlenmeden işin esası hakkında karar vermesinin yanlış olduğunu belirtmiştir. Mahkeme, bozma ilamına uyarak yapılan yargılama sonunda 314 ve 315 parsel sayılı taşınmazların tesciline karar vermiştir. Hüküm, davacı-davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz itirazları yerinde görülmediğinden hüküm ONANMIŞTIR. Kararda, 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 25/1. maddesinde Kadastro Mahkemesinin, kadastroya veya kadastro ile ilgili verasete ait uyuşmazlıkları çözümleyebileceği gibi, istek üzerine veraset belgesi de verebileceği belirtilmiştir. HUMK'un 440/I maddesi gereğince Yargıtay ilamının tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceği, harçtan muaf olduğundan Hazineden harç alınmayacağı da belirtilmiştir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı Hazine vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Mahkemece verilen önceki karar Yargıtay tarafından bozulmuş olup, bozma ilamında özetle; "hükümde mirasçıları adına pay verilen tespit maliki ....'nin, dosyaya sunulan Sulh Hukuk Mahkemesinin 2006/221-321 Esas sayılı mirasçılık belgesine göre ..., .... isminde (nasıl tespit edildiği, hangi bilgi ya da belgeye dayalı olarak belirlendiği anlaşılamayan) 4 çocuğuna payların dağıtıldığının görüldüğü, taraf teşkilinin kamu düzeninden olup yargılamanın her aşamasında re'sen gözetilmesi gerektiği, 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 25/1. maddesinde Kadastro Mahkemesinin, kadastroya veya kadastro ile ilgili verasete ait uyuşmazlıkları çözümleyebileceği gibi, istek üzerine veraset belgesi de verebileceğinin düzenlendiği açıklanarak, Mahkemece adı geçene ait nüfus kayıtları getirtilerek ve gerektiğinde tanık dinlemek suretiyle tespit maliki ...'nin tüm mirasçılarının tereddütsüz olarak belirlenip davaya dahil edilmesi ve bundan sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken, taraf teşkili tam ve doğru olarak sağlanmaksızın işin esası hakkında bir hüküm kurulmasının ve hüküm yerinde paydanın 39.200 olarak belirlenmesine toplam 39.198 pay dağıtılmak suretiyle hükmün infazına olanak verilmeyecek şekilde hüküm kurulmasının isabetsizliğine" değinilmiştir.
Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın reddine, çekişme konusu 314 ve 315 parsel sayılı taşınmazların tespit gibi tesciline karar verilmiş; hüküm, davacı-davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına ve uyulan bozma ilamında açıklandığı üzere işlem yapılıp sonucu dairesinde hüküm tesis edildiğine göre, yerinde olmayan temyiz itirazlarının reddi ile usul, kanun ve bozma gereklerine uygun bulunan hükmün ONANMASINA, taraflarca HUMK'un 440/I maddesi gereğince Yargıtay ilamının tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine, harçtan muaf olduğundan Hazineden harç alınmasına yer olmadığına, 17.01.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.