Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/10098
Karar No: 2012/15274
Karar Tarihi: 17.12.2012

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2012/10098 Esas 2012/15274 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, bir taşınmazda bina yapılması için yüklenici ile sözleşme yapmış ve hissesinin bir kısmını da yükleniciye devretmiştir. Çekişmeli daire sözleşme gereğince kendisine ait olduğu halde, yükleniciden pay satın alan davalı tarafından haksız olarak işgal edilmiştir. Davacı, el atmanın önlenmesi için dava açmıştır. Ancak davalılara husumet yöneltilmeden dahili dava yoluyla dava sıfatı kazanılamayacağı ilkesi gözetilerek davada sıfatı bulunmayan kimseler hakkında hüküm kurulamayacağı hükmedilmiştir. Davacıya adı belirtilenler hakkında dava açması için imkan tanınması, açıldığı takdirde eldeki dava ile birleştirilmesi, ondan sonra bir hüküm tesis edilmesi gerekirken, davada sıfatı bulunmadığı halde aleyhlerinde hüküm kurulmuştur. Karar temyiz edilmiş ancak usul ve yasaya uygun olan hüküm onanmıştır. Davalılardan alınması gereken bakiye onama harcı da belirlenmiştir. Kararda hukukun genel ilkeleri ve dava usulü hükümleri yer almaktadır. Kanun maddeleri belirtilmemiştir.
1. Hukuk Dairesi         2012/10098 E.  ,  2012/15274 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : ELATMANIN ÖNLENMESİ

    Taraflar arasında birleştirilerek görülen davada;
    Davacı, paydaşı olduğu 1100 ada 9 parsel sayılı taşınmazda bina yapılması için dava dışı yüklenici ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptığını, hissesinin bir kısımını da yükleniciye devrettiğini, çekişmeli daire sözleşme gereğince kendisine ait olduğu halde, yükleniciden pay satın alan davalı tarafından haksız olarak işgal edildiğini ileri sürerek, el atmanın önlenmesini istemiş, dava sırasında ölümü üzerine mirasçıları davayı takip etmişlerdir.
    Davalılar, davanın reddini savunmuşlardır.
    Davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar Dairece “...bilindiği üzere; bir kimse dava dilekçesiyle usulü dairesinde kendisine husumet yöneltilmedikçe, dahili dava yoluyla davada taraf sıfatı kazanamaz. Davada sıfatı bulunmayan kimsenin aleyhinde veya lehinde hüküm de kurulmasına da olanak yoktur. Anılan ilke yargısal uygulamalar ile kararlılık kazanmış ve bu husus öğretide de benimsenmiştir. Somut olayda, hakkında dava kabul edilen... ve ..."a eldeki davada husumet yöneltilmemiş, hakkında bir dava açılmamıştır. Kendileri dava aşamasında davaya dahil edilmişlerdir. O halde,... ve ..."ya karşı usulünce açılmış bir davanın bulunmadığı gözetilmek suretiyle, davacıya adı belirtilenler hakkında dava açması için imkan tanınması, açıldığı takdirde eldeki dava ile birleştirilmesi, ondan sonra bir hüküm tesis edilmesi gerekirken, davada sıfatı bulunmadığı halde aleyhlerinde hüküm kurulmuş olması doğru değildir” gerekçesiyle bozulmuş olup, Mahkemece bozmaya uyularak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...’in raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
    -KARAR-
    Dosya içeriğine, toplanan delillere, hükmün dayandığı yasal ve hukuksal gerekçeye ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre; davalıların temyiz itirazı yerinde değildir. Reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı 779,50 .-TL. bakiye onama harcının temyiz eden davalılardan alınmasına, 17.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi