
Esas No: 2014/12584
Karar No: 2014/22918
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/12584 Esas 2014/22918 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Boşanma-Ziynet ve Eşya Alacağı
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı (kadın) tarafından; kusur belirlemesi, reddedilen tazminatlar, nafaka miktarları ve reddedilen ziynet alacağı ile aile konutu şerhi isteminin reddi yönünden, davalı (koca) tarafından ise; nafaka miktarı ve yargılama giderleri yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle, davacı kadın tarafından aile konutu şerhi konulması yönünden dava dilekçesinde bir talebinin bulunmamasına göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan, davalının da nafakalara yönelik temyiz itirazları yersizdir.
2-Davacı kadının talep etmiş olduğu ziynetlerin evlilik birliği içinde alınan ve koca adına kayıtlı olan taşınmazın peşinatı için bozdurulduğu toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Koca, bunların geri istenmemek üzere kendisine verildiğini iddia ve ispat etmediğine göre, kadına geri verme borcu altındadır. Bu yön nazara alınmadan yazılı gerekçeyle ziynetlerin reddi doğru bulunmamıştır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple ziynet eşyaları yönünden davacı kadın yararına BOZULMASINA, bozma sebebine göre davalının yargılama gideri ve vekalet ücretine yönelik temyizinin incelenmesine yer olmadığına, hükmün temyize konu edilen ve bozma kapsamı ile incelenmiyen yönler dışında kalan bölümlerinin 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatıranlara geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere (1.) bentteki onamada oyçokluğuyla, (2.) bentteki bozma sebebinde oybirliğiyle karar verildi.17.11.2014(Pzt.)
(Muhalif)
KARŞI OY YAZISI
Davalı (koca)"nın eşine birden fazla fiziki şiddet uyguladığı yapılan soruşturma ve toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Bu halde davalı (koca)"nın, kadına göre daha ağır kusurlu olduğu kabul edilerek kadın yararına uygun miktarda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesi gerekir. Hükmün bu yönden bozulması gerektiği düşüncesiyle sayın çoğunluğun bu husustaki görüşüne katılmıyorum.