Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/16515
Karar No: 2012/15194

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2012/16515 Esas 2012/15194 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, imar parseline elatmanın önlenmesi talebiyle dava açmış ancak mahkeme, husumet yönünden davanın reddine karar vermiştir. Dosya incelemesi sonucunda, çekişmeli dükkanın davalı tarafından kullanıldığı anlaşılmıştır. Yasal düzenlemeler gereği ayrılmaz parçası olan yapı ile arazi arasındaki hukuki ilişki kesilmiş ve yapıların ömürlerini dolduruncaya kadar eski sahiplerine kullanma imkanı sağlanmıştır. Çekişmeli dükkanın sahibi olan davalının annesinin de davada yer alması zorunludur. Mahkeme, işin esasına geçmeden davalının annesinin davada yer alması gerektiği sonucuna varıp davanın reddine karar vermiştir. Bu nedenle, davacının temyiz itirazı kabul edilmiştir ve hüküm bozulmuştur. Kanun maddeleri: M.K.nun 684. maddesi, 6785 sayılı yasanın 1605 sayılı yasa ile değişik 42/c maddesi, 3194 sayılı imar yasasının 18. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2012/16515 E.  ,  2012/15194 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : SARIGÖL ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 28/03/2012
    NUMARASI : 2010/169-2012/72

    Yanlar arasında görülen elatmanın önlenmesi davası sonunda, yerel mahkemece  davanın, husumet yönünden reddine ilişkin olarak verilen karar davacı tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;            
    Dava, imar parseline elatmanın önlenmesi isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, husumet yönünden davanın reddine karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden, davalının dava dışı annesine ait olan ve imar öncesinde davalının annesinin mülkiyet hakkının bulunduğu 2025 sayılı parsel sınırları içerisinde iken imar uygulaması sonucunda davacı adına kayıtlı 3 sayılı imar parselinde kalan çekişmeli dükkanın davalı tarafından kullanıldığı anlaşılmaktadır.
    Bilindiği üzere, yasal ayrıcalıkların dışında ayrılmaz parçanın (mütemmim cüz"ün) mülkiyeti ve buna bağlı olarak tasarruf hakkı, üzerinde bulunduğu arza bağlıdır. Bu husus M.K.nun 684. maddesinde açıkça vurgulanmıştır. Ne var ki, yürürlükten kalkmış olan 6785 sayılı yasanın 1605 sayılı yasa ile değişik 42/c ve halen yürürlükte bulunan 3194 sayılı imar yasasının 18. maddelerinde özel hükümler getirilmek suretiyle ayrılmaz parça (mütemmim cüz) olan yapı ile arz arasındaki hukuki ilişki kesilmiş, bazı durumlarda yapı, üzerinde bulunduğu yerin malikinden başkasına bırakılarak imar parsellerinin oluşturulabileceği öngörülmüştür. Böylece, yapıların bedelleri ilgili parsel sahiplerince yapı sahibine ödenmediği veya aralarında bu yönde bir anlaşma yapılmadığı ya da ortaklığın giderilmesi davası açılmadığı sürece bu yapıların ömürlerini dolduruncaya kadar eski sahiplerine kullanma imkanı  sağlanmıştır.
    Yukarıda değinilen hükümlerin uygulanabilmesi bakımından, çekişmeli dükkanın sahibi olan davalının annesinin de davada yer alması zorunludur. Anılan husus, husumette yanılgı değil eksiklik  niteliğindedir.
    Hal böyle olunca, HMK."nun 124. maddesi hükmü de gözetilmek suretiyle davalının dava dışı annesi Hatice"nin davada yer almasının sağlanması ve ondan sonra işin esasının değerlendirilmesi gerekirken, yazılı biçimde hüküm kurulması isabetsizdir.
    Davacının temyiz itirazı açıklanan nedenden ötürü yerindedir. Kabulüyle, hükmün (6100 s. HMK"nın geçici 3. maddesi yollamasıyla) HUMK."nun 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  14.12.2012  tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.


     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi