Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1612
Karar No: 2012/4791
Karar Tarihi: 26.03.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/1612 Esas 2012/4791 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülen bir ortaklığın giderilmesi davasında, bir taşınmazın paydaşları (ortakları) arasında satış yolu ile giderilmesine karar verilmiştir. Ancak, taşınmaz üzerindeki bütünleyici parçaların (muhdesat) ayrıca tespit edilip, muhdesata isabet eden kısım muhdesat sahibi paydaşa, geri kalan bedel ise payları oranında paydaşlara (ortaklara) dağıtılmalıdır. Kararda, dava konusu taşınmaz üzerindeki bütünleyici parçaların mirasçıları olan taraflara verilmesi gerektiği belirtilmiş, ayrıca satış bedeli üzerinden %09.9 oranında harç alınması gerektiği, ancak %09 oranında harç alındığı ifade edilmiştir. Kanun maddeleri ise, Harçlar Yasası (6098 sayılı) ve 1 sayılı Harçlar Kanunu Genel Tebliği’dır.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/1612 E.  ,  2012/4791 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, bir adet taşınmazın ortaklığının giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece, davanın kabulü ile ortaklığın satış yolu ile giderilmesine karar verilmesi üzerine hüküm davalılardan ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vs gibi bütünleyici parça (muhdesat) varsa bunların arzla birlikte satılması gerekir. Ancak muhdesatın bir kısım paydaşlara (ortaklara) ait olduğu konusunda tapuda şerh varsa veya bu hususta bütün paydaşlar (ortaklar) ittifak ediyorlarsa ve muhdesat arzın değerinde bir artış meydana getiriyorsa bu artışın belirlenmesi için dava tarihi itibariyle arzın ve muhdesatın değerleri ayrı, ayrı tespit edilir. Belirlenen bu değerler toplanarak taşınmazın tüm değeri bulunur. Bulunan bu değerin ne kadarının arza ne kadarının muhdesata isabet ettiği oran kurulmak suretiyle belirlenir. Satış sonunda elde edilecek bedelin bölüştürülmesi de bu oranlar esas alınarak yapılır. Muhdesata isabet eden kısım muhdesat sahibi paydaşa, geri kalan bedel ise payları oranında paydaşlara (ortaklara) dağıtılır. Bütünleyici parçanın (muhdesat) arzın paydaşlarına (ortaklarına) değil de üçüncü şahsa ait olduğunun anlaşılması halinde bu kimseyi muhdesat sahibi olarak davaya dahil etme ve ona satış bedelinden pay vermek mümkün değildir.
    Olayımıza gelince; dava konusu edilen ... parsel sayılı taşınmaz 26.400 m2 olup tarla vasfıyla kayıtlıdır. Taşınmazın üzerinde 5 adet sera ve dava dışı ..."ya ait ev bulunduğu tespit edilmiş ve hükümde dava dışı ..."ya satış bedelinden pay verilmiştir. Bu durumda muhdesat sahibi ..."nın taraflardan ..., ..., ..., ..., ..."nin babaları olup olmadığı araştırılarak ..."ya ait muhdesat bedelinin mirasçıları olan taraflara verilmesi, ..."nın tarafların murisi olmayıp üçüncü kişi olması halinde ise ..."ya ait muhdesat bedelinin tüm paydaşlara payları nisbetinde dağıtılması gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    Ayrıca, Harçlar Yasası ve 1 sayılı tebliğ uyarınca 2010 yılı itibariyle taşınmazın satış bedeli üzerinden %09.9 oranında harcın tahsiline karar verilmesi gerekirken %09 oranında harç alınması da isabetsizdir.
    Hüküm bu nedenlerle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA ve istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine 26.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi