Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/33274
Karar No: 2019/2937
Karar Tarihi: 07.02.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/33274 Esas 2019/2937 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, davalı işyerinde çalışmaya başladığından beri ücretinin düşürüldüğünü, eksik ücret ödemesinden kaynaklanan alacaklarının olduğunu ve ikramiye ödemelerinin rızası olmadan kaldırıldığını iddia ederek alacaklarının tahsil edilmesi için dava açmıştır. Mahkeme, davacının fazla çalışma yaptığını ve alacaklarının bulunduğunu kabul ederek kısmi olarak davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak, davacının dava konusu işçilik alacaklarını belirsiz olarak belirttiği ve zamanaşımına uğramış olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, davacının talep arttırımından sonra ileri sürdüğü zamanaşımı defi sonuca etkili değildir. Karar, davacının kısmi talebi hariç tüm temyiz itirazlarının yerinde görülmediği gerekçesiyle bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu'nun 74/3 maddesi (fazla çalışma ücreti)
- İş Kanunu'nun 32 maddesi (işçilik alacaklarının zamanaşımı)
9. Hukuk Dairesi         2015/33274 E.  ,  2019/2937 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI


    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 2006 yılında davalı işyerinde çalışmaya başladığını, 2007 yılı sonunda şef olmasından sonra rızası alınmadan ücretinin düşürüldüğünü ve daha sonra yapılan ücret artışlarının yaklaşık 1/3 oranında düşürülen bu ücreti üzerinden yapılarak eksik ödeme yapıldığını, 2013 yılından itibaren ise müvekkilinin rızası olmadan ikramiye ödemelerin kaldırıldığını, eksik ücret ödemesinden kaynaklanan ödenen fazla mesai ücretine yansıyan fark alacakları ve haftalık 45 saatin 40 saate nazaran 5 saatlik fazlalık kısmı için de ücretin %25 tutarı fazla süreli çalışma ücretinin ödenmediğini iddia ederek fazla çalışma, ikramiye ve ücret alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, 2006 yılında büro elemanı olarak çalışmaya başlayan davacının Aralık 2007 tarihinden itibaren mal kabul şefi olarak terfi ederek çalışmasına devam etmekte olduğunu, terfi almasına rağmen ücretinin düşürüldüğü iddiasının doğru olmadığını, 2013 yılı başından itibaren ikramiye uygulaması kaldırılarak davacının ücretine ilave edilmekle maddi bir kaybı olmadığını, alacakların zamanaşımına uğradığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    C) Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davacının fazla çalışma yaptığının anlaşıldığı, ücret ve ikramiye alacağının bulunduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, davacı ve davalı vekili temyiz etmiştir.

    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, delillerin taktirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2- Davacı tarafından dava dilekçesinde dava konusu işçilik alacakları belirsiz alacak olarak belirtilmiş, fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak kısmi miktarlar talep edilmiş olup, bu hali ile dava, kısmi eda külli tespit talebini içeren belirsiz alacak davası niteliğindedir. Bu dava türünde zamanaşımı davanın açıldığı tarihe göre değerlendirilir. Dava tarihinde dava konusu alacağın tümü yönünden zamanaşımı kesilmiş olup talep arttırımından sonra ileri sürülen zamanaşımı def"i sonuca etkili değildir. Mahkemece bu yönde alınan ek rapora göre hüküm kurulması hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 07.02.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi