Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/4853
Karar No: 2020/5968
Karar Tarihi: 18.12.2020

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2020/4853 Esas 2020/5968 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasında kumaş alımından kaynaklanan ticari ilişki devam ederken, davacı tarafından davalıya verilen 130.000,00 USD toplam bedelli teminat mektupları nedeniyle davalının tüm teminat mektubu bedelini paraya çevirmek istediği belirtilmiştir. Davalı ise, davacının kendilerinden satın aldığı kumaş bedelini ödemediği gibi İspanya ve Hollanda da bulunan iki firmaya sattıkları ürün nedeniyle oluşan alacaklarının da hileli işlemler ile davacı tarafından tahsil edildiğini belirtmiş ve davanın reddine karar verilmesini istemiştir. Mahkemece asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine karar verilmiştir. Yargıtay'ın bozma kararının ardından yapılan yargılamada, davalının davacıdan teminat mektubunu paraya çevirerek fazladan para tahsil ettiği tespit edilmiştir. Ancak, ana dava menfii tespit davası niteliğinde olduğu için dava borçlu lehine sonuçlanmıştır. Sonuç olarak, asıl davada davalı-birleşen davada davacı vekilinin tüm temyiz itirazları reddedilmiştir. HUMK’nun 381. ve 388 (HMK’nın 294 ve 297) maddeleri ise hüküm ile gerekçe ar
11. Hukuk Dairesi         2020/4853 E.  ,  2020/5968 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada Adana 1. Asliye Ticaret Mahkemesi"nce bozmaya uyularak verilen 19.10.2018 tarih ve 2018/801-2018/1179 sayılı kararın Yargıtay"ca incelenmesinin duruşmalı olarak asıl davada davalı-birleşen davada davacı vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, duruşma için belirlenen 08.12.2020 günü başkaca gelen olmadığı yoklama ile anlaşılıp hazır bulunan davalı vekili Av. ... dinlenildikten sonra duruşmalı işlerin yoğunluğu ve süre darlığından ötürü işin incelenerek karara bağlanması ileriye bırakıldı. Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlenildikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Asıl davada davacı vekili, taraflar arasında kumaş alımından kaynaklanan önceye dayanan ticari ilişki olduğunu, davalıdan satın alınan ve bedeli ödenen tüm kumaşların iç ve dış piyasaya davacı tarafından satışının yapıldığının, bu ticari ilişki devam etmekte iken davacı tarafından davalıya 130.000,00 USD toplam bedelli teminat mektupları verildiğinin, cari hesap dökümüne göre davalı şirkete 6.640,19 USD borçları olmasına rağmen davalının tüm teminat mektubu bedelini paraya çevirmek istediğini belirtip, davalıya teminat mektubu nedeniyle 123.359,81 USD borçlu olmadıklarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının kendilerinden satın aldığı kumaş bedelini ödemediği gibi İspanya ve Hollanda da bulunan iki firmaya sattıkları ürün nedeniyle oluşan alacaklarının da hileli işlemler ile davacı tarafından tahsil edildiğini, bu nedenle teminat mektubu bedelini aşar biçimde alacakları olduğunu belirtip davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Birleşen davada davacı vekili, İspanya ve Hollanda da bulunan iki ayrı firmaya yaptıkları satış işleminden kaynaklanan alacaklarının bu firmalar hataya düşürülerek davalı Abacı şirketi tarafından tahsil edildiğini, bunun yanında davalı şirkete sattıkları ürünler nedeniyle de alacakları olduğunu belirtip, fazlaya ilişkin talep hakları saklı kalmak üzere 15.000,00 TL"nin olay tarihinden itibaren hesaplanacak faizi ile birlikte davalıdan alınmasına karar verilmesi istemiştir.
    Davalı vekili, davacının yabancı firmalardan olan ve tahsil edemediği alacakları yönünden muhatabının bu firmalar olması gerektiğini, sonradan açılan ve birleştirilen davanın ana davalarını geciktirmeye yönelik olduğunu belirtip, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece asıl davanın kısmen kabulüne, birleşen davanın reddine karar verilmiş, hükmün asıl davada davalı, birleşen davada davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 19. Hukuk Dairesinin 2015 2366 E. 2015/17132 K. Sayılı 17.12.2015 tarihli ilamı ile "Mahkemece, asıl dava yönünden davacının davalıya 100.317,09 TL karşılığı 84.278,82 USD borcu olmadığı halde teminat mektubu paraya çevrilerek bu miktarın davacıdan haksız olarak tahsil edildiği, bu miktarın faiziyle birlikte Aska A.Ş."den alınarak alacağı temlik alan davacıya ödenmesi gerektiği şeklinde gerekçe oluşturulmuş ise de hüküm fıkrasında HMK.nun 125. maddesi uyarınca hükmün davanın tarafları hakkında kurulması gerektiği halde yargılama aşamasında alacağı temlik eden davacı Abacı Boya Apre Kumaş Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti."nin davada taraf sıfatının sona erdiği de gözetilmeden, 84.278,82 USD"nin fiili ödeme tarihindeki TL karşılığının davalı Aska A.Ş."den alınıp davacı Abacı Ltd. Şti."ye ödenmesine karar verilmiş olup, hüküm ile gerekçe arasındaki bu çelişki nedeniyle HUMK’un 381. ve 388 (HMK’nın 294 ve 297) maddeleri uyarınca hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir." gerekçesiyle bozulmuştur.
    Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılamaya göre, davalı Aska şirketinin ticari defterlerine göre alacağını temlik eden davacı Abacı şirketinin davalıdan teminat mektubunun paraya çevrildiği 30.11.2007 tarihi itibariyle 100.317,09 TL alacaklı olduğu, bu miktara karşılık gelen teminat mektubu nedeniyle davacının davalı şirkete borcu olmadığı halde davalının davacıdan teminat mektubunu paraya çevirerek fazladan para tahsil ettiği, davalı Aska şirketi tarafından yabancı firmalara yapılan satıştan kaynaklanan Aska şirketi alacağının davacı tarafından tahsil edildiğinin usulüne uygun deliller ile kanıtlanamadığı, Abacı firmasının satmadığı ürünlerin bedelini tahsil ettiği kabul edilse dahi bu durumda Abacı firmasının yabancı şirketler aleyhine sebepsiz olarak zenginleşmesi nedeniyle bu firmaların davacıdan talepte bulunma hakları olduğu, ana dava menfii tespit davası niteliğinde olup, dava borçlu lehine sonuçlanmakla birlikte davalı tarafından davacı aleyhine yapılmış icra takibi bulunmadığı için Abacı şirketi yararına kötü niyet tazminatı verilmesinin koşullarının da oluşmadığı gerekçesiyle asıl dava yönünden davanın kısmen kabulüne, birleşen dava yönünden davanın reddine karar verilmiş, hüküm asıl davada davalı, birleşen davada davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre asıl davada davalı-birleşen davada davacı vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, asıl davada davalı-birleşen davada davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 5.148,66 TL temyiz ilam harcının temyiz eden asıl davada davalı - birleşen davada davacıdan alınmasına, 18.12.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi