Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/11053
Karar No: 2013/25194
Karar Tarihi: 21.10.2013

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/11053 Esas 2013/25194 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2013/11053 E.  ,  2013/25194 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, davalı ile yapılan 17.01.2006 tarihli satış sözleşmesi ile davalıya ... kurupelit projesi kapsamında işyeri satıldığını, davalıya 26.04.2006 tarihli ihtarname ile taşınmazı teslim alması gerektiği ihtar edilmesine rağmen, davalının teslim tutanağı ile teslim almadan fiilen kullanmaya başladığını, davalının satış bedelini ödememesi nedeniyle Mart 2010 tarihi itibariyle idare stoğuna alınarak bir başkasına satıldığını, sözleşmenin 5. ve 9.2. maddelerine göre aidat, emsal kira bedeli, ödenmemiş elektrik ve su bedellerine ilişkin borcunu ödemediğini belirterek;8.063, 76 TL idare alacağının 05.03.2010 tarihli ihtarname tarihinden itibaren yasal faizi ile davalıdan tahsilin talep etmiştir.
    Davalı, sözleşmeye göre taşınmazın 6 ay içinde teslimi gerektiği halde davacının bunu ihlal ettiğini, 4077 sayılı yasanın 6. maddesine göre tüketiciyi mağdur eden sözleşme hükümlerinin geçerli olmadığını, sözleşmenin feshi ile ödenen paranın iadesinin değişik tarihli dilekçeler ile talep edilmesine rağmen davacının oyalayarak kendisine borç çıkardığını belirterek davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacının aşağıdaki bendin dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Dava, taraflar arasındaki taşınmaz satış sözleşmesinin feshinden kaynaklanan alacak istemine ilişkindir. Davacı ile davalı arasında yapılan 17.01.2006 tarihli taşınmaz satış sözleşmesine göre davacı tarafından davalıya gönderilen ve 02.05.2006 tarihinde tebliği yapılan ihbarname ile taşınmaza ilişkin bakiye borcun ödenerek teslim alınmasının ihtar edildiği, davalının yapılan ihtara rağmen taşınmazı teslim almaması üzerine davacı tarafından yapılan 28.07.2006 ve 28.08.2006 tarihli ihtarnamelerle taşınmaza ilişkin borcun ödenmesinin ihtar edildiği, davalı tarafından davacının ihtarlarına konu taşınmazın borcunun ödenmediği ve davalı tarafından verilen 14.01.2010 ve 26.01.2010 tarihli iki ayrı dilekçe satış bedelinin geri iadesini talep ederek sözleşmeyi feshettiği anlaşılmaktadır.
    Davacı ile davalı arasındaki taşınmaz satış sözleşmesinin “ Alıcının iadesi ve devir yetkisi” başlıklı 5. maddesinde “ Alıcı eğer isterse mülkiyeti devredilinceye kadar gayrimenkulü idareye iade edebilir. Bu takdirde (banka komisyonu, daha önce devir yapılmışsa devir komisyonu ücretleri, ... vergileri, sigorta ücretleri, BSMV ve Damga vergisi vb. Ödemeler hariç) yapmış olduğu ödemeler alıcının bankaya yazılı başvuru yapmaları durumunda bankanın müracaatı ve idarenin bedeli aktarmasına müteakiben 30 gün içerisinde faizsiz olarak kendisine iade edilir. Gayrimenkul teslim edilmiş ise veya teslim ihbarı gönderilmiş ise bu bedelden kira bedeli ve varsa idarece bir tutanakla tespit edilen tahribat ile ödenmemiş ortak gider aidatı karşılığı bedel düşülür.” şeklinde yapılan düzenleme ile alıcının sözleşmeyi feshederek taşınmazı iade etmesi halinde taşınmaz alıcıya teslim edilmese dahi teslim ihbarının yapılmasının yeterli olduğu ve bu ihbarın yapıldığı tarihten itibaren taşınmazın kira bedelinden alıcının sorumlu olacağı kararlaştırılmıştır.
    Dava konusu satış sözleşmesinin davalı alıcı tarafından davacıya yapılan 14-26 Ocak 2010 tarihli iki ayrı bildirimle sözleşmeyi feshederek taşınmaz satış bedelinin iadesini talep ettiğinin anlaşılmasına göre, davacı tarafından sözleşmenin 5. maddesindeki düzenleme kapsamında taşınmazın teslim alınmasına dair yapılan bildirim tarihinden itibaren taşınmaz rayiç kira bedelini talep edebileceğinin kabulü gerekir. Nitekim mahkemece karara esas alınan bilirkişi raporunda bu yönde tespitlere yer verilmesine rağmen söz konusu kira bedelinin belirlenmediği ve hesaplamaya dahil edilmediği anlaşılmaktadır. Bu durumda mahkemece bilirkişi marifetiyle taşınmazın teslimine ilişkin davalıya yapılan bildirim tarihinden itibaren davalı alıcının sorumlu olacağı rayiç kira bedeli belirlenmek suretiyle davalı alacağından mahsup edilerek sonucuna uygun karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde eksik incelemeye dayalı olarak hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacının sair temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan 24.30 TL harcın istek halinde iadesine, 21.10.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi