Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/13632
Karar No: 2012/1852

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/13632 Esas 2012/1852 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, komşusu olan davalının kendisine ait taşınmazın bir kısmını tel örgü ile çevirerek ve üstüne kapalı garaj yaparak, tarım aletleri ve hayvan yemi koymak amacıyla kullanmasını ve diğer taşınmazına gübre dökmesini engellemek istemiştir. Mahkeme, davanın konusuz kaldığı gerekçesiyle elatma isteği yönünden karar vermemiş, ecrimisil isteğini kısmen kabul etmiştir. Ancak Yargıtay, mahkemenin hükmünü yanlış değerlendirdiği gerekçesiyle kararı bozmuştur. Taraflar arasında şifahi ariyet bağıtı kurulduğu ve dava açılmakla akdin feshedildiği kabul edilmesi gerektiği belirtilerek, davalının fuzuli şagil olarak nitelendirilemeyeceği ve dolayısıyla ecrimisil isteğinin reddedilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Kararda, Borçlar Kanunu'nun 299 ve devamı hükümleri, aynı Yasanın 304. maddesi ve 1086 sayılı HUMK'nın 428. maddesi değerlendirilmiştir.
1. Hukuk Dairesi         2011/13632 E.  ,  2012/1852 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ: BOLVADİN ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 16/03/2011
    NUMARASI : 2009/442-2011/75

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı,  .. parsel sayılı taşınmazını komşu parsel maliki olan davalının uzun yıllar önce tel örgü ile çevirerek, sebze bahçesi ve üstü kapalı garaj yapmak, tarım aletleri ve hayvan yemi koymak, yine .. parsel sayılı taşınmazına da gübre dökmek suretiyle  elattığını, bu hususların mahkemenin 2009/126 Değişik İş sayılı tespit dosyasından alınan teknik bilirkişi raporları ile de sabit olduğunu  ileri sürerek,  elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisile karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, çekişme konusu yerleri yaklaşık 10 yıldır davacının rızası ile kullandığını belirterek, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, dava konusu parsellere davalının elatmasının sona erdiği ve bu yönden davanın konusuz kaldığı gerekçesi ile karar verilmesine yerolmadığına, ecrimisil isteğinin ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı  tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi  raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü.                                            
    Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi, yıkım ve ecrimisil isteklerine  ilişkindir.
    Mahkemece, çekişme konusu parsellere davalının elatmasının son bulduğu, davanın konusuz kaldığı gerekçesi ile elatma isteği yönünden karar verilmesine yerolmadığına, ecrimisil isteğinin kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriğinden ve toplanan delillerden; çekişme konusu .. ve .. pasel sayılı taşınmazların kayden davacıya ait olduğu, davalının  kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir hakkının  bulunmadığı anlaşılmaktadır.
    Mahkemece, 2009/126 Değişik İş sayılı dosyadan tespit edilen davalının çekişmeli taşınmazlara yapmış olduğu müdahalesini yargılama sırasında  sonlandırdığı saptanmak suretiyle elatma isteği yönünden yazılı şekilde karar verilmiş olmasında bir isabetsizlik yoktur.  Davalının bu yöne ilişkin temyiz itirazları yerinde değildir. Reddine.
    Davalının ecrimisile ilişkin temyiz itirazlarına gelince; çekişmeli taşınmazları mahalli bilirkişi ve tanık anlatımlarına göre 10 yıldan fazladır davalının   kullandığı, bu süre zarfında davalının kullanımına davacı tarafından ses çıkarılmadığı ve uyarıda bulunulmadığına göre, kullanımın muvafakata dayalı olduğu, dava açılmakla muvafakatin geri alındığının kabulünde zorunluluk vardır. Bir başka ifadeyle taraflar arasında Borçlar Kanununun 299 ve devamı hükümleri gereğince şifahi olarak ariyet bağıtı kurulduğu ve aynı Yasanın 304.  maddesi hükmüne göre de dava açılmakla akde son verildiği (akdin feshedildiği) kabul edilmelidir. Buna göre,  davalı taraf dava  öncesi  dönem  için  fuzuli şagil olarak nitelendirilemez. Öyleyse fuzuli şagilin  (haksız işgalcinin) taşınmazı kullanmasından dolayı taşınmaz malikine ödemekle yükümlü olduğu haksız işgal tazminatı olan ecrimisilden sorumlu tutulamayacağı sabittir.
    Hal böyle olunca; ecrimisil isteğinin reddine karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile ecrimisile hükmedilmesi doğru olmadığı gibi, dava kısmen kabul edildiği halde yargılama giderlerinin taraflar arasında paylaştırılmamış olması da isabetsizdir. 
    Davalının, temyiz itirazları açıklanan nedenlerden ötürü yerindedir. Kabulüyle, hükmün 12.01.2011 tarihinde kabul edilen ve 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  23.02.2012  tarihinde oybirliğiyle karar  verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi