Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/30785
Karar No: 2015/4437
Karar Tarihi: 11.02.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/30785 Esas 2015/4437 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/30785 E.  ,  2015/4437 K.

    "İçtihat Metni"

    ...

    DAVA : Davacı, kıdem zammı farkı, fark ikramiye ile faiz alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacılar, davalı ... Belediyesinde çalıştıkları dönemde ödenmeyen bir kısım işçilik alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 57/1. maddesinde birden çok kişinin aşağıdaki hallerde birlikte dava açabilecekleri gibi aleyhlerine de birlikte dava açılabileceğini, c bendinde ise davaların temellerini oluşturan vakaların ve hukuki nedenlerin aynı veya bir birine benzer olması halinde bu davaların birlikte açılabileceğinin düzenlendiği, olayımızda da bu bentte belirtilen durumun söz konusu olduğu ve davacılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı söz konusu olduğu gerekçesi ile davalı tarafın davaların birlikte görülemeyeceği itirazının reddi ile davacıların açtığı dava tefrik edilmeden yazılı gerekçe ile esastan davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Her ne kadar mahkemece, davaların temellerini oluşturan vakaların ve hukuki nedenlerin aynı veya birbirine benzer olması halinde bu davaların birlikte açılabileceği gerekçesi ile davacıların tek dava dilekçesi ile açtığı davanın birlikte görülerek sonuca bağlanmış ise de; yargılamanın ve temyiz incelemesinin sağlıklı yapılması bakımından bu uygulama yerinde olmamıştır. Belirtmek gerekir ki, davacılar arasında ihtiyari dava arkadaşlığı olsa bile, işçilik alacaklarına ilişkin uyuşmazlıkların özelliği gereği bu tür davaların birlikte görülmesi doğru değildir.
    İddia ve savunmanın usule uygun şekilde araştırılması, delillerin tümüyle toplanıp ayrıntılı olarak değerlendirilmesi ve hukuki gerçekliğin tam olarak sağlanması ve ayrıca kararın,Yargıtay denetimine elverişli olabilmesi için dava dosyalarının ayrı ayrı görülüp sonuçlandırılmasında zorunluluk vardır.
    Bu nedenle mahkemece davalar tefrik edilmeli; her bir davacı için ayrı esasa kaydedilerek, yapılacak yargılama sonucuna göre karar verilmelidir.
    ./..
    -4-

    SONUÇ : Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı sair yönler incelenmeksizin BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    ...

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi