Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/158
Karar No: 2012/4718
Karar Tarihi: 22.03.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/158 Esas 2012/4718 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Tahliye davasına ilişkin karar, davacı ve davalılar tarafından temyiz edilmiştir. Birleştirilen davaların ayrı karara bağlanması, yargılama gideri ve vekalet ücretlerinin ayrı ayrı belirlenmesi gerektiği halde tahliye davasının kabul edilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Ayrıca, kiracılığın tespiti ve muarazanın giderilmesi davaları için herhangi bir karar verilmemiştir. Bu nedenle, hüküm bozulmuştur. HUMK'nın 45. maddesi, ayrı ayrı açılmış davaların bağlantılı olması durumunda mahkemece birleştirilebileceğini, ancak birleştirilen davaların tek bir davaya dönüşemeyeceğini ve ayrı karara bağlanması gerektiğini belirtmektedir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/158 E.  ,  2012/4718 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    BİR.... SHM..../... VE .../... E.Say.Dos.
    DAVA : Tahliye
    BİR.... SHM..../..., ..., ... Esas Dosyaları
    DAVA : Kiracılığın Tespiti ve Muarazanın Önlenmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davalılar ve davacı tarafından süresi içinde duruşmalı olarak temyiz edilmiş ancak nitelik itibariyle duruşmaya tabi olmadığından duruşma isteminin reddine karar verildikten sonra, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Davacı ... Şubesi tarafından davalılar ... ve ... hakkında açılan asıl davada ... İşhanında bulunan 1 nolu taşınmazın ihtiyaç nedeniyle tahliyesine karar verilmesi istenmiş, aynı işhanında bulunan ... ve ... nolu taşınmazların da aynı nedenle tahliyesine ilişkin açılan 2008/22 ve 2008/23 esas sayılı dosyaların asıl dava ile birleştirilmesine karar verilmiştir. Öte yandan ... Limitet Şirketi ve ... Ticaret Limitet Şirketi tarafından da tahliye davasına konu olan bu taşınmazlar yönünden Kızılay ... Şubesi, ... ve ... aleyhine kiracılığın tespiti ile muarazanın önlenmesi ve tahliye davalarının reddi istemli olarak üç ayrı dava açılmış, 2011/ 509, 510, 511 esas sayılı bu davaların da asıl tahliye davası ile birleştirilmesine karar verilmiştir. Mahkemece tahliye davasının kabulüne karar verilmiş, hüküm davalılar ... ve ... vekili ile ... Limitet Şirketi ve ... Ticaret Limitet Şirketi vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    HUMK.nın 45.maddesine göre ayrı ayrı açılmış davaların aralarında bağlantı bulunması halinde istek üzerine veya kendiliğinden mahkemece birleştirilebilir. Ancak birleştirme kararı taraflar arasındaki uyuşmazlığı esastan çözümleyen bir karar olmayıp, sadece birleştirilen davaların tahkikat safhalarının müşterek cereyan etmesi sonucunu doğurur. Davaların tek bir davaya dönüşmesi sözkonusu olamayacağından birleştirilen davaların ayrı karara bağlanması, yargılama gideri ile vekalet ücretlerinin ayrı ayrı tayin edilmesi gerekir.
    Olayımızda; davacı ..."ın açtığı ihtiyaç nedeniyle tahliye davaları ve davacı şirketlerin açtığı kiracılığın tespiti, muarazanın giderilmesi davaları birleştirildiğine göre yukarıda açıklanan esaslar dikkate alınarak birleştirilen davaların ayrı karara bağlanması, yargılama gideri ve vekalet ücretlerinin ayrı ayrı tayin edilmesi gerekirken, tahliye davasının kabulüne şeklinde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.Ayrıca ... ve ... Limited Şirketleri tarafından açılan ve birleştirilen kiracılığın tesbiti ve muarazanın giderilmesi davaları ile ilgili olumlu olumsuz bir karar verilmemiş olması da doğru değildir.
    Hüküm bu nedenlerle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre tarafların temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 22.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi