Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/504
Karar No: 2014/6442
Karar Tarihi: 27.02.2014

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/504 Esas 2014/6442 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2014/504 E.  ,  2014/6442 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İSTANBUL ANADOLU 2. İŞ MAHKEMESİ
    TARİHİ : 03/09/2013
    NUMARASI : 2011/1153-2013/623

    DAVA :Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde, davacının davalı şirket bünyesinde kurulu işyerinde 31/07/1992 tarihinden itibaren çalışmakta olduğunu, işyerindeki işçilerin öncelikle kadrolarının değiştirildiğini, sonra da bu değiştirilmiş olan yeni kadrolarda istihdam edilecek işçi ihtiyacı olmadığından bahisle iş akitlerinin sonlandırıldığını, davacının sendika işyeri temsilcisi olduğunu, yürürlükte olan Toplu İş Sözleşmesinin 16. maddesinin C fıkrasında düzenlenen prosedüre uyulmadığını belirterek, iş sözleşmesinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe iade kararının davalı tarafça yerine getirilmemesi halinde 12 aylık ücret tutarında işe başlatmama tazminatına, karar kesinleşinceye kadar çalıştırılmadığı süre için 4 aylık ücretinin ödenmesine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava emiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin objektif ve genel uygulanan işletmesel karar ile feshedildiğini, davacının iş akdi feshedildikten sonra da özelleştirme çerçevesinde işyeri kapatmaları ve iş akdi fesihlerinin devam ettiğini belirterek haksız davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece özelleştirme nedeniyle davacının iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayandığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Somut olayda davacının iş sözleşmesi davalının özelleştirme nedeniyle yeniden yapılanma kapsamında küçülmeye gitmesi gerekçe gösterilerek feshedilmiştir.
    Davacı kendisinin sendika işyeri temsilcisi olduğunu fesih tarihinde yürürlükte olan TİS m16’da belirlenen prosedüre uyulmadan iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia etmiştir. Davacının fesih tarihinde sendika işyeri temsilcisi olduğu görülmektedir. “Sendika Yönetici ve Temsilcilerin Teminatı” başlıklı toplu iş sözleşmesinin 16. maddesinin C fıkrasında “Sendika yönetici ve temsilcilerinin iş akidlerinin feshini gerektiren bir halin meydana gelmesinde, işyeri müdürlüğünce durum derhal TTA Genel Müdürlüğüne bildirilir. Genel Müdürlük gerekli incelemeyi yaptıktan sonra, konuyu Çalışma Barışı Üst Komitesi’nde görüşmek üzere, sendika Genel Merkez"ine çağrıda bulunur.
    Sendika Genel Merkezi, bu çağrıyı aldığı tarihten itibaren 3 işgünü içinde çağrıya uymak zorundadır. Sendikanın bu süre içerisinde çağrıya icabet etmemesi veya Çalışma Barışı Üst Komitesince bir sonuca varılamaması halinde, işveren gerekli yasal işlemi yapmakta serbesttir.
    İş Kanunu"nun 26. maddesindeki 6 işgünlük süre, sendikaca çağrıya uyulmaması veya Çalışma Barışı Üst Komitesince sonuca varılamadığının tespiti veya kararın verildiği tarihten itibaren başlar.” hükmü bulunmaktadır. Söz konusu madde sendika işyeri temsilcilerine ve yöneticilerine yönelik bir teminat getirmektedir. Davacı fesih tarihinde sendika temsilcisidir. Nitekim bu durum sendika tarafından davalıya 28.09.2010 tarihli yazıyla bildirilmiştir. Maddede sendika temsilcileri ve yöneticilerinin iş sözleşmelerinin feshi gerektiren bir durumun ortaya çıkması durumunda prosedüre uyulması gerektiğinin belirtildiği, açıkça yalnızca haklı nedenle feshe ilişkin bir sınırlamanın olmadığı, davalı tarafından fesihten önce TİS’te yer alan prosedüre uyulmadığı, bu nedenle feshin geçerli olmadığı, her ne kadar davacı tarafından feshin sendikal nedene dayandığı iddia edilmişse de bu hususun kanıtlanmadığı anlaşıldığından davanın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesi hatalıdır.
    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM:
    Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1. Mahkemenin kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
    3. Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 6 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
    4. Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
    5. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6. Davacının yaptığı 55.70 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7. Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
    8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
    Kesin olarak 27.02.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi