Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/30737
Karar No: 2015/4322
Karar Tarihi: 10.02.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/30737 Esas 2015/4322 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/30737 E.  ,  2015/4322 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    AVUKAT ...

    DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine arar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işveren iş yerinde mağaza sorumlusu olarak çalıştığını ve iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının 2009 Aralık ayında yapılan mal sayımında bir koli fazla Patito ürünü tespit edemeyip hata yaptığından 08.02.2010 tarihli ihtar yazısı ile uyarıldığını, 07.06.2010, 14.07.2010 ve 10.11.2010 tarihlerinde yapılan envanter sayımlarında da açık bulunması sebebiyle durumun tespit edildiğini, davacının savunmasında bu durumu ikrar ettiğini ve uyarıldığını, son olarak 13.02.2011 tarihinde yapılan envanter sayımına konu mallar arasında boş bir koli ( oniki adet ) çay ürününün bulunduğunun tespit edilmesi üzerine yapılan tahkikat neticesinde davacının boş kolinin dolu kolilerin arasına konmasını emrettiğinin anlaşıldığını, ayrıca davacının envanter açığını kapatmak amacıyla kasadan geçirdiği ürünleri tekrar satışa sunup paralarını da çalışanlardan tahsil ettiğinin ve mağaza çalışanlarına zorla fireye ayrılması gereken, bozulmuş, ambalajı patlamış, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri para karşılığı verip envanter açığını kapatmaya yönelik usulsüz işlemler yaptığının tespit edildiğini, davacının da sözlü olarak bu hususları ikrar ettiğini ancak yazılı savunma vermekten imtina ettiğini, işçi ile işveren arasındaki güven ilişkisinin ortadan kalkması sebebiyle iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    ./..
    -2-

    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere kanundaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır.
    Somut olayda; davacı işçi iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini ileri sürerken; davalı işveren, davacının iş sözleşmesinin dosya kapsamındaki delillerle de ispatlandığı üzere doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışları sebebiyle haklı olarak feshedildiğini savunmaktadır. Mahkemece, iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı talepleri hüküm altına alınmışsa da; fesih sebebi yapılan hususlar üzerinde yeterince durulmadığı anlaşılmaktadır. Taraf iddia ve savunmaları, tanık anlatımları, dosya içindeki tutanaklar ve bir kısım işçi dilekçeleri birlikte değerlendirildiğinde; davacının, fireye ayrılması gereken bir kısım ürünün parasını diğer işçilerden tahsil ederek envanter açığını kapatmaya çalıştığı, son olarak da envanter sayımı için hazırlanan ürünlerin arasına boş bir koli (oniki paketlik ) çay ürünü koydurtarak envanter açığını gizlemeye çalıştığı sonucuna ulaşılmaktadır. Davalı işveren iş yerinde envanter açığı çıkması olası ve önlenemez bir durum olmasına rağmen; davacının bunu gizlemek için hileli davranışlar içinde bulunması doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmaz. Bu durumda, davalı işveren yönünden iş ilişkisinin sürdürülmesinin artık çekilmez bir hal aldığı ve işverence yapılan feshin haklı sebebe dayandığının kabulü gerekir. Davacının iş sözleşmesi haklı sebeple feshedildiğinden kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 10.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    ...

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi