Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/30358
Karar No: 2019/2888
Karar Tarihi: 06.02.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/30358 Esas 2019/2888 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren tarafından haksız olarak işten çıkarılan davacı, kıdem tazminatı ve ücret alacakları için dava açtı. Mahkeme, davayı kabul ederek davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacağı hüküm altına aldı. Davalılar Vakıflar Genel Müdürlüğü ve diğerleri temyiz talebinde bulundu. Ancak, Yargıtay kararında mahkemenin gerekçesinde belirtilen hususlarda davacı iddiası ve davalıların savunması bulunmadığı gibi kararın dosyada talep edilmeyen kalemlere ilişkin değerlendirmeler de içerdiği, başka dosyaların karar gerekçeleri ile bu dosya gerekçesinin birbirine karıştırıldığı anlaşılmış ve dosyaya özgü gerekçeli karar oluşturulmadığından kararın bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Kararda, Anayasa’nın 138 ve 141. maddeleri uyarınca Hakimlerin, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm vermesi gerektiği, bütün mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılması gerektiği ve hükmün tarafların iddia ve savunmalarının özetinin yazılması gerektiği, tüm taleplere ilişkin hüküm oluşturulması gerektiği belirtilmiştir. Kararın bozulmasına karar verilmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2015/30358 E.  ,  2019/2888 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılardan Vakıflar Genel Müdürlüğü (...) ve ... vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile ücret alacağı istemiştir.
    B) Davalılar Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilerek davacının kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacağı hüküm altına alınmıştır.
    D) Temyiz:
    Kararı davalılar Vakıflar Genel Müdürlüğü (...) ve ... vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Anayasa’nın 138 ve 141. maddeleri uyarınca Hakimler, Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler ve bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır.
    Bu gerekçede hukuki esaslara ve kurallara dayanmalı, nedenleri açıklanmalıdır. Gerekçe dosyaya özgü oluşturulmalıdır.

    Ayrıca hükmün nasıl oluşturulacağı 6100 sayılı HMK.nun 297. maddesinde detaylıca belirlenmiş, özellikle 297. maddenin 1-c bendinde hükmün tarafların iddia ve savunmalarının özetinin yazılması gerektiği,
    Aynı maddenin 2. fıkrasında ise tüm taleplere ilişkin hüküm oluşturulması gerektiği vurgulanmıştır.
    Dosyanın incelenmesinden,
    Davacının başka bir birimde görevlendirilmesinin işyeri şartlarında esaslı değişiklik olması ve bu esaslı değişikliği kabul etmemesi ve eski işinde çalışmaya devam etmesi nedeniyle iş akdinin haklı bir neden olmaksızın feshedildiği iddiasını ileri sürdüğü ve haksız fesih nedeniyle kıdem ve ihbar tazminatı talep ettiği, davalı işverenlerin ise davacının amirlerinin izni olmaksızın işyerini terk etmesi nedeniyle kendisine işyeri değişikliği cezası verildiği, davacının buna rağmen eski işinde çalışmakta ısrar etmesinin işyeri düzenini bozması nedeniyle iş akdinin haklı neden ile feshedildiği yönünde savunma yaptıkları görülmüştür.
    Temyiz incelemesine konu kararın "Delillerin Değerlendirilmesi Ve Gerekçe" kısmında ise bilirkişi raporunda da değinilmemiş olmasına rağmen, "bilirkişi raporunda ayrıntısı ile belirtildiği gibi, davacının önceki işçilik tazminat ve alacak haklarından vazgeçmemesi nedeniyle iş akdinin haksız olarak feshedildiğinin kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı ve davacının yazılı belgeler ile davacının yıllık izin kullandığı ispat edilemediğinden yıllık izin ücreti, asgari geçim indirimi ücretlerini ödendiğine dair belge sunulmadığından, asgari geçim indirimi ücretlerine hak kazandığı, fazla mesai alacaklarının ise fazla çalışma ispat edilemediğinden hak kazanamadığının" belirtildiği görülmüştür.
    Mahkemenin gerekçesinde belirtilen hususlarda davacı iddiası ve davalıların savunması bulunmadığı gibi kararın dosyada talep edilmeyen kalemlere ilişkin değerlendirmeler de içerdiği, başka dosyaların karar gerekçeleri ile bu dosya gerekçesinin birbirine karıştırıldığı anlaşılmış olup, dosyaya özgü gerekçeli karar oluşturulmadığından, kararının salt bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 06/02/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi