Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/3636
Karar No: 2014/6285
Karar Tarihi: 27.02.2014

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/3636 Esas 2014/6285 Karar Sayılı İlamı

9. Hukuk Dairesi         2014/3636 E.  ,  2014/6285 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : KOCAELİ 1. İŞ MAHKEMESİ
    TARİHİ : 19/11/2013
    NUMARASI : 2010/460-2013/504

    DAVA :Davacı, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, davanın konusu kalmadığından hüküm tesisine yer olmadığına karar vermiştir.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davacı 14.5.2010 tarihli dava dilekçesinde 500 TL kıdem tazminatı ve 500 TL ihbar tazminatının faiziyle birlikte hüküm altına alınmasını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, yargılama sırasında dava konusu istekleri ödediklerini davanın konusuz kaldığını savunmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yargılama sırasında işe iade kararı kesinleştikten sonra davacının davaya konu kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının ödendiği, davacının faiz alacağını konusunda açılmış ve harcı yatırılmış bir davanın bulunmadığı, dolayısıyla asıl alacaklar ödendiği gerekçesiyle davanın konusu kalmadığından hüküm tesisine yer olmadığına karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İşverence 4383.83 TL kıdem ve 1614.69 TL ihbar tazminatı tutarları davacının hesabına yargılama sırasında 22.8.2013 tarihinde yatırılmıştır.
    Davacı ödenen miktarın içerisinde işverenin fesih tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süreç için hesaplanacak faiz miktarı yönünden ödeme yapılmadığını savunarak fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faiziyle birlikte ödenmesini talep etmiştir.
    4857 sayılı İş Kanununun 120 nci maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte bulunan 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin onbirinci fıkrası hükmüne göre, kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilmelidir. Faiz başlangıcı fesih tarihi olmalıdır. İş sözleşmesinin ölüm ya da diğer nedenlerle son bulması faiz başlangıcını değiştirmez. Ancak, yaşlılık, malullük aylığı ya da toptan ödeme almak için işyerinden ayrılma halinde, işçinin bağlı bulunduğu kurum ya da sandığa başvurduğunu ve yaşlılık aylığı bağlandığını belgelemesi şarttır. Bu halde faiz başlangıcı da anılan belgenin işverene verildiği tarihtir.
    İşe iade davası sonrasında işçinin süresi içinde başvurusuna rağmen işverence işe başlatılmadığı tarih fesih tarihi olmakla, kıdem tazminatı bakımından faiz başlangıcı da, işçinin işe alınmayacağının açıklandığı tarih ya da bir aylık işe başlatma süresinin sonudur.
    Kıdem tazminatı ödenmekle feri hak olan faiz hakkı da son bulur. Ancak kıdem tazminatının kısmen ödenmiş olması durumunda son taksit ödeninceye kadar faiz hakkı saklı tutulabilir. Davanın açılması da ihtirazi kayıt anlamındadır.
    Somut olayda davacı dava dilekçesinde fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak dava konusu isteklerin faiziyle birlikte tahsilini talep etmiştir.Davacının işveren aleyhine dava açması ödenmeyen kıdem ve ihbar tazminatları yönünden ihtirazı kayıt anlamındadır.Kıdem tazminatı için fesih tarihinden ödeme tarihine kadar, ihbar tazminatı yönünden dava tarihinden ödeme tarihine kadar olan dönem için faize hükmedilmemesi hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.02.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi