22. Hukuk Dairesi 2013/30848 E. , 2015/4126 K.
"İçtihat Metni"...
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, yıllık izin ücretinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, davalı .... tarafından işletilen tahsilat bürolarında diğer davalı ... Hiz.Ltd.Şti nezdinde güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence 30.12.2010 tarihinde feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık ücretli izin alacaklarını talep etmiştir.
Davalı ...Hizm. San. Tic. A.Ş. vekili, müvekkil şirketin söz konusu uyuşmazlıkta taraf sıfatının bulunmadığını, diğer davalı ile aralarında asıl-alt işveren ilişkisinin söz konusu olmadığını bu nedenle müvekkil şirkete husumet yöneltilemeyeceğini beyanla davanın reddini savunmuştur.
Davalı ... Hiz.Ltd.Şti vekili, davacı ile belirli süreli iş sözleşmesi yapıldığını ve yıllık ücretli izinlerinin kullandırıldığını beyanla davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalılar arasında asıl-alt işveren ilişkisi bulunmadığı gerekçesi ile davalı ... aleyhine açılan davanın husumetten reddine, diğer davalı ... Hiz.Ltd.Şti. yönünden açılan davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararı davacı temyiz etmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 2/6 maddesi göre ise, “Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş ./..
aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur.”
Bu maddeye göre, “bir işverenden, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan, bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran gerçek veya tüzel kişiyi yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar alt işveren olarak belirtilmektedir. Alt işverene verilen iş, işyerinde mal veya hizmet üretiminin yardımcı işlerinden olmalıdır. Asıl işin bölünerek alt işverene verilmesi durumunda ise, verilen iş işletmenin ve işin gereği ile teknolojik sebeplerle uzmanlık gerektiren bir iş olmalıdır.
Alt işveren, üstlendiği iş için görevlendirdiği işçilerini sadece o işyerinde aldığı işte çalıştırmalıdır. İşçiler sadece asıl işverene ait işyerinde değil de, farklı işverenlere ait çeşitli işyerlerinde çalışıyorlarsa, asıl işveren-alt işveren ilişkisinden söz edilemez. Alt işverene verilen iş, işyerinde yürütülen mal veya hizmet üretimine ilişkin bir iş olmalı, asıl işe bağımlı ve asıl iş sürdüğü müddetçe devam eden bir iş olmalıdır.
Alt işveren işçisi, alt işveren tarafından alt işverenin aldığı işten dolayı bu süre zarfında sadece bu işte çalışmış ve alt ve asıl işveren arasındaki ilişki sona erdiğinde veya asıl işveren alt işveren ilişkisi devam ederken iş ilişkisi sonlanmış ise, işçinin feshe bağlı alacakları dahil tüm işçilik alacaklarından asıl işveren, alt işverenle birlikte sorumludur.
Somut olayda, güvenlik görevlisi olan davacı, davalı ... A.Ş. ile diğer davalı ...nin imzaladığı sözleşme kapsamında davalı ...nezdinde çalışmıştır. Mahkemece her iki davalı işvereninde bağımsız uzmanlık alanları olan işlerinin bulunması ve davalı ... .. A.Ş. ile davalı ... Hiz. Ltd. Şti. arasında yapılan sözleşmeye atfen davalılar arasında asıl-alt iş veren ilişkisi bulunmadığı gerekçesi ile daval... aleyhine açılan davanın husumetten reddine karar verilmiştir. Dairemizce emsal nitelikli dosyaların(26.03.2013 tarih ve ...) temyiz incelemesinde de kabul edildiği şekilde davalılardan ..., ... tahsilat işini üstlendiği, tahsilat bürolarının güvenliği için diğer davalı ...ile anlaştığı, davacının ise..." ye ait işyerinde, diğer davalı şirketin işçisi olarak münhasıran çalıştığı, davalı...nin asıl işveren, davacıyı çalıştıran...."nin ise alt işveren olduğu anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca davacının alacaklarından alt işveren ile birlikte asıl işverenin de müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğu gözetilmeden davalı davalı ... aleyhine açılan davanın reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 09.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
...