Esas No: 1979/188
Karar No: 1979/264
Karar Tarihi: 04.04.1979
Danıştay 3. Daire 1979/188 Esas 1979/264 Karar Sayılı İlamı
Özet:
1979 yılında Üçüncü Daire tarafından verilen bir mahkeme kararında, belediye başkanlarının sağlık izinleri hakkında kısıtlayıcı bir süre bulunmadığı ve bu tür izinlerin herhangi bir makamın onayına bağlı olmadığına karar verildi. Kanunda belediye başkanlarının ne kadar süreyle sağlık izni alabilecekleri ve izinlerin onaylanmasını kimin yapacağına dair bir hüküm bulunmadığı belirtilmiştir. Belediye başkanları, belediye memurları statüsünde değildir ve dolayısıyla 657 sayılı Kanunun izinle ilgili hükümleri kendilerine uygulanamaz. Belediye başkanları ve belediye meclisleri ayrı ayrı seçilen iki organ oldukları için, kanuni bir düzenleme olmadıkça belediye meclisinin belediye başkanına izin verme yetkisine sahip olmadığı belirtilmiştir. Ancak belediye başkanlarının aldıkları sağlık izinleri konusunda herhangi bir şüphe oluşması veya başkanın göreve gelmemesi kamu hizmetinin yürütülmesinde aksaklık meydana getiriyorsa, belediye meclisi gerekli kararları alabilecektir. İlgili kanun maddeleri, 1580 sayılı Kanunun 307 sayılı Kanunla değişik 93. maddesi olarak belirtilmiştir.
Daire : ÜÇÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1979
Karar No : 264
Esas Yılı : 1979
Esas No : 188
Karar Tarihi : 04/04/979
BELEDİYE BAŞKANLARININ SAĞLIK İZİNLERİ HAKKINDA KISITLAYICI BİR SÜRE BULUNMADIĞI VE BU TÜR İZİNLERİN HER HANGİ BİR MAKAMIN ONAYINA BAĞLI OLMADIĞI HK.
İstişari düşünce isteğinin konusunu, belediye başkanlarının ne kadarsüreyle sağlık izni alabilecekleri ve sağlık izinlerini onaylamayayetkili makamın neresi olacağı hususunda düşünülen tereddüt teşkil etmektedir.1580 sayılı Kanunun 307 sayılı Kanunla değişik 93.maddesinin birinciparagrafında "Belediye Başkanlığının herhangi bir sebeple boşalmasıveya izin, hastalık ve işten el çektirme gibi hallerde yeni başkanseçimi yapılmasına veya başkanın görevine başlamasına kadar meclis hertoplantı yılı başında içinden bir üyeyi başkanvekili seçer." Denilmek suretiyle belediye başkanının sağlık izni nedeniyle görevinden ayrılabileceği ve bu halde belediye başkanvekilinin onun görevini sürdüreceği kabul edilmiş bulunmaktadır.
Ancak Kanunda belediye başkanlarınınne kadar süre ile sağlık izni alabilecekleri, bu iznin bir makamınonamına tabi olup olmadığı hakkında başkaca herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.Belediye başkanları, bu göreve seçimle geldikleri ve 657 sayılı Kanunun 1.maddesiyle bu Kanunun kapsamına alınan belediye memurları statüsüne tabi bulunmadıkları cihetle, haklarında 657 sayılı Kanunun izneilişkin hükümlerinin uygulanmasına olanak bulunmamaktadır.
Ayrıca, 307 sayılı Kanunla getirilen ek maddelere göre, belediye başkanları ve belediye meclisleri ayrı ayrı seçilmiş iki organ olduğunagöre, kanuni bir düzenleme bulunmadığı sürece, belediye meclisinin belediye başkanına izin verme yetkisine sahip olduğu da düşünülemez.Bu hale göre, belediye başkanlarının sağlık izinlerinin herhangi birsüre ile kısıtlanması ve bu izinlerin herhangi bir makamın onayınabağlı tutulması hukuken mümkün değildir.
Ancak belediye başkanlarının almış oldukları sağlık izni hakkında birkuşku doğmuş veya başkanın göreve gelmemesi kamu hizmetinin yürütülmesinde aksaklık meydana getiriyor ise, belediyelerin en yetkili kararorganı olan belediye meclisi, her zaman, 1580 sayılı Kanunun belirlediği sınırlar içinde, belediye başkanını denetlemek ve bu konuda gerekli kararları almak yetkisini haizdir.Bu nedenlerle belediye başkanlarının sağlık izinleri hakkında kısıtlayıcı bir süre bulunmadığı ve bu tür izinlerin herhangi bir makamın onayına bağlı olmadığına karar verildi.Genel Kurul'dan geçmemiştir.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.