Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/10255
Karar No: 2014/21881

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/10255 Esas 2014/21881 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2014/10255 E.  ,  2014/21881 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Yenice Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :21.11.2013
    NUMARASI :Esas no:2011/31 Karar no:2013/137

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı (kadın) tarafından, nafaka ve tazminat taleplerinin reddi yönünden; davalı (koca) tarafından ise tamamına yönelik olarak temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle, kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle boşanma kararı, tarafların "boşanma ve fer"ilerinde anlaşmış olmalarına" dayalı olarak verilmediği halde, hüküm sonucunda yasal dayanak olarak Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi yerine, aynı Yasanın 166/3. maddesinin gösterilmesi sonuca etkili bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Mahkemece; "davacının iddialarını haklı çıkaracak herhangi bir somut delil tespit olunamadığı, bu nedenle davacının iddialarının soyut kaldığı, boşanmaya giden olaylarda hangi tarafın ne kadar kusurlu olduğunun tespit edilemediği" açıklamasına yer verilerek "eşlerin dava tarihinden karar tarihine kadar uzunca bir süredir bir araya gelmemiş olmalarına, bu süre içinde evlilik ruhunun öldüğü, tekrar ortak hayata dönmelerinin mümkün olmadığına" dayanılarak boşanma kararı verilmiştir. Sözü edilen gerekçe boşanma kararı verilmesi için yasal bir sebep sayılamaz ise de, davalının evlilik birliğinin giderlerine maddi katkısının bulunmadığı, eşine fiziki şiddet uyguladığı ve kendisini başka bir erkekle aldattığını söyleyerek haksız isnatta bulunduğu yapılan soruşturma ve toplanan delillerle gerçekleşmiştir. Bu durumda boşanmaya sebep olan olaylarda davalı ağır kusurludur. Hal böyleyken "taraflardan hangisinin kusurlu olduğunun tespit olunamadığı" gerekçesiyle davacının manevi tazminat ve yoksulluk nafakası talebinin reddedilmesi yasaya aykırıdır.
    3-Boşanma kararı ile müşterek çocuğun velayeti anneye bırakıldığı halde, velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocukla kişisel ilişkinin düzenlenmemesi ve bunun gerekçesinin de gösterilmemesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda (2.) bentte gösterilen sebeple davacı yararına, (3.) bentte gösterilen sebeple de davalı yararına BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatıranlara geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 06.11.2014 (Prş.)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi