Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/9632
Karar No: 2013/18407
Karar Tarihi: 23.12.2013

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2013/9632 Esas 2013/18407 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, ortak murislerinden kalan bir taşınmazın 15 nolu bağımsız bölümünde davalı ile ştirak halinde malik olduklarını, ancak davalının taşınmazın tamamını kullandığını ileri sürerek ecrimisil istemişlerdir. Mahkeme, davacıların murisin ölüm tarihinden önceki döneme ilişkin ecrimisil istemini reddetmiş, murisin ölüm tarihinden sonraki döneme ilişkin ise intifadan men şartına ilişkin deliller araştırılmadan hüküm kurulduğu gerekçesiyle bozmuştur. İstisnai haller hariç, müşterek veya iştirak halinde mülkiyette paydaşlar birbirlerinden ecrimisil isteyemezler; intifadan men şartı da mahkemece re'sen gözetilir. Yargıtay'ın bozma kararı doğrultusunda, davacıların temyiz itirazı reddedilmiş ve hüküm onanmıştır.
Kanun Maddeleri:
-Türk Medeni Kanunu Madde 653
-Borçlar Kanunu Madde 100, 101, 110
1. Hukuk Dairesi         2013/9632 E.  ,  2013/18407 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : ECRİMİSİL

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacılar, ortak murislerinden kalan 40 ada 4 parsel sayılı taşınmazdaki 15 nolu bağımsız bölümde davalı ile ştirak halinde malik olduklarını, buna rağmen davalının taşınmazın tamamını kullandığını ileri sürerek, ecrimisil isteminde bulunmuşlardır.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Davanın kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar 3. Hukuk Dairesince “....Dava konusu taşınmaz tarafların murislerine ait olup, muris 18.09.2004 tarihinde vefat etmiştir. Davacılar murisin vefat öncesi döneme ilişkin olarakta ecrimisil istemiştir. Bu dönemde evin maliki muris olduğundan ecrimisil dava açma hakkı murise ve vasisine aittir. Bu kişiler tarafından bu döneme ilişkin olarak ecrimisil davası açılmamıştır. Bu dönemle ilgili malik olmayan davacılar ecrimisil talebinde bulunamazlar. Bu nedenle murisin ölüm tarihi öncesi dönemine yönelik kısmının reddedilmesine karar verilmesi gerekirken bu dönem öncesine ilişkin olarak ta ecrimisile hükmolunması doğru görülmemiştir. Murisin ölüm tarihinden sonra ise taraflar taşınmaza iştirak halinde malik olmuşlardır. Müşterek veya iştirak halinde mülkiyette kural olarak intifadan men edilmedikçe paydaşlar birbirlerinden ecrimisil isteyemezler. Bunun istisnası doğal ürün alınan yerler ile hukuki semere elde edilerek tasarruf edilen yerlerde intifadan men şartı aranmaz. İntifadan men dava şartı olup mahkemece yargılamanın her aşamasında re"sen gözetilir. İntifadan men yemin dahil her türlü delil ile ispatlanabilir. Bu nedenlede murisin ölüm sonrası dönemle ilgili olarak ta intifadan men şartına ilişkin deliller araştırılıp toplanıp tartışılmadan hüküm kurulmuş olması da doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir. Kabule göre de; eksik inceleme ve yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm kurulması doğru görülmemiştir” gerekçesiyle .karar bozulmuş Mahkemece, bozmaya uyularak davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi ...’in raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.
    -KARAR-
    Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. Davacıların temyiz itirazı yerinde değildir. Reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, 23.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi