Esas No: 2021/11289
Karar No: 2022/1623
Karar Tarihi: 24.02.2022
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2021/11289 Esas 2022/1623 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Kadastro Mahkemesi tarafından verilen bir kararda, Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesi gereği yapılacak tebligatlarda muhatabın adreste bulunmama durumunda 2 nolu haber kağıdının kapıya yapıştırılması ve durumun komşuya/yönetici veya kapıcıya bildirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini tahkik etmesi gerektiği ve ilgilisinin imzasını alıp tebliğ evrakına yazması gerektiği ifade edilmiştir. Adreste ikamet eden muhatabın kısa ya da uzun süreli ve geçici olarak adreste bulunmadığının beyan edilmesi durumunda ise 2 numaralı fişin kapıya yapıştırılması ve komşunun durumdan haberdar edilmesi işlemlerine geçilebileceği belirtilmiştir. Kararda, davalılara yöntemine uygun biçimde gerekçeli karar ve temyiz dilekçesi tebliğ edilmediği ve tebliğ usulünün usulsüz yapıldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, yaşanan eksikliklerin giderilmesi ve usuli işlemlerin tamamlanmasının ardından dosyanın Daire'ye gönderilmesi için karar geri çevrilmektedir. Kanun maddeleri olarak da Tebligat Kanunu'nun 21/1 ve Tebligat Yönetmeli
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Uygulama Kadastrosu
K A R A R
Tebligat Kanunu 21/1'e göre yapılacak tebligatlarda, muhatabın adreste bulunmama sebebinin tespiti ile birlikte, 2 nolu haber kağıdının kapıya yapıştırılması ve durumun komşuya/yönetici veya kapıcıya bildirilmesi gerekmektedir.
Muhatabın adreste bulunmaması halinde tebliğ memurunun ne şekilde davranması gerektiğini düzenleyen Tebligat Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 30. maddesinin birinci fıkrasında; "Adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine meşruhat verilerek çıkarılan tebligatlar hariç olmak üzere, muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste sürekli olarak bulunmazsa, tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu veya meclis üyeleri, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ mazbatasına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir" hükmü öngörülmüştür.
Yönetmeliğin 30. maddesi, tebliğ memuruna ilgilinin neden adreste bulunmadığını "tahkik etme" görevini yüklemiştir. Buna göre tebliğ memuru tahkik etmekle kalmayıp, bunu tevsike yönelik olarak yaptığı tahkikatın sonucunu Tebligat Kanunu'nun 23/7 ve Tebligat Yönetmeliğinin 35/f bendi gereğince tebliğ evrakına yazacak ve maddede açıkça belirtildiği üzere ilgilisine imzalatacaktır. Ancak bu şekilde, yapılan işlemin usulüne uygun olup olmadığı hakim tarafından denetlenebilir. Muhatabın, tebliğ adresinde ikamet etmekle birlikte, kısa ya da uzun süreli ve geçici olarak adreste bulunmadığının, tevziat saatlerinden sonra geleceğinin beyan ve bunun tevsik edilmesi halinde ancak, maddede sayılanlardan, örneğin muhtara imza karşılığı tebliğ edilip, 2 numaralı fişin kapıya yapıştırılması ve komşunun durumdan haberdar edilmesi işlemlerine geçilebilecektir.
Davalılar, ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ...,..., ...’a gerekçeli karar tebliğinde, bahsi geçen davalılardan, ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ...’ya temyiz dilekçesinin tebliğinde, tebliğ evrakında, muhatapların nereye gittiğinin anlaşılır olmaması ile birlikte şahısların dışarda olma sebebinin ve kısa ya da geçici olarak adreste bulunmama sebebinin açıklanmadığı anlaşılmaktadır.
Bu şekilde, az yukarıda açıklanan usullere aykırı olarak yapılan tebliğ usulsüz olup, adı geçen davalılara 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca yöntemine uygun biçimde gerekçeli karar ve temyiz dilekçesi tebliğ edilerek bu noksanlığın giderilmesi, usulüne uygun tebliğden sonra temyiz süresinin beklenilmesi, anılan davalıların kararı temyiz etmesi halinde temyiz dilekçesinin hukuki dinlenilme hakkının sağlanması açısından karşı tarafa tebliğ edilmesi, bu şekilde temyiz ve tebliğe ilişkin usuli işlemlerin tamamlanması;ondan sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 24.02.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.