Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/201
Karar No: 2017/759
Karar Tarihi: 26.01.2017

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/201 Esas 2017/759 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, İstanbul İlçesindeki bir Sanat Vakfı'nın vakıf senedinde yapılan değişikliklerin tescili istenmiştir. Mahkeme, vakıf senedindeki değişiklikleri kabul ederek tescil etmiştir. Ancak, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün temyizi üzerine dosya incelenmiş ve vakıf senedindeki değişikliklerin vakfedenin amacına ve iradesine aykırı olduğu, bu nedenle reddedilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, Türk Medeni Kanunu'nun 112-113 ve Vakıflar Yönetmeliği'nin 14. maddelerine göre düzenlenen değişiklik senedi için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görüşünün alınmamasının yanıltıcı olduğu ifade edilmiştir. Mahkemenin yapması gereken, yukarıda belirtilen hususların yerine getirilmesi için süre vermek ve noter senedi hazırlayarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün görüşünü de alarak yeniden karar vermektir. Kararda geçen kanun maddeleri ise şunlardır: Türk Medeni Kanunu'nun 112-113 ve Vakıflar Yönetmeliği'nin 14. maddeleri.
8. Hukuk Dairesi         2017/201 E.  ,  2017/759 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Vakıf Senedinde Yapılan Değişikliğiklerin Tescili

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün Vakıflar Genel Müdürlüğü vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    KARAR

    Dava dilekçesinde, ... İlçesinde ... Sanat Vakfı senedinde yapılan değişikliğin tesciline karar verilmesi istenmiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    1-Mahkemece vakıf senedindeki değişikliğin kabulüne ve tesciline karar verilmiştir. Vakıf senedinde vakfedenin arzusuna ve iradesine aykırı düşecek şekilde değişiklik yapılamaz. Eğer durum ve koşullardaki değişmeler vakıf senedindeki değişikliği zorunlu kılıyor ise vakfedenin amacına ve iradesine açıkça ters düşmeyecek şekilde değişiklik mümkündür. Amacın gerçekleşmesini önemli ölçüde güçleştiren veya engelleyen koşulların ve yükümlülüklerin kaldırılmasında veya değiştirilmesinde de aynı ilkeler geçerlidir. Vakıf senedinin 3 ve 7 maddelerinde yapılan değişiklikler vakfın kuruluş senedine ve kurucu iradeye aykırı olup vakfın amacının genişletilmesi niteliğindedir. Bu durumda 3. ve 7. maddelerdeki değişikliğin tesciline ilişkin isteğin reddi gerekirken yetersiz gerekçe ile değişikliklerin kabulü ile tesciline karar verilmiş olması,
    2-Vakıf senedinin 9. maddesinde “ileride vakfa 5.000. Amerikan Doları değerinde menkul veya gayri menkul bağışlayanlardan dileyenlerin yönetim kurulunun tensibi ile mütevelli heyetine seçilmeleri mümkündür.”şartına bağlanmış olup gerek olmadığı halde “Ayrıca 5.000. Amerikan Doları şartı aranmaksızın mütevelli heyet üyeliğine başvurmak için en az beş mütevelli heyet üyesinin yazılı teklifi gerekir. Başvuruları kabul edilen kişilerin genel kurula katılanların 2/3 (üçte ikisinin) oyu ile mütevelli heyet üyeliğine kabul edilir. Oylamalar gizli oy açık tasnif şeklinde yapılır.” biçimde 9. maddedeki şartın gerçekleştirilmesine ilişkin değişikliğin tescili,
    3- Türk Medeni Kanunu’nun 112-113 ve Vakıflar Yönetmeliği’nin 14. maddeleri gereğince değişiklik senedi olarak düzenlenen 20.05.2014 günlü senetle ilgili olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görüşü alınmadan karar verilmiş olması, doğru görülmemiştir.
    Mahkemece yapılacak iş; davacı tarafa yukarıda belirtilen hususların yerine getirilmesi için süre verilip yeniden düzenleme şeklinde noter senedi hazırlatılması ve Türk Medeni Kanunu’nun 112-113 ve Vakıflar Yönetmeliği’nin 14. maddeleri gereğince Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün de görüşü alındıktan sonra oluşacak sonuca göre bir karar vermektir.
    SONUÇ: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, taraflarca HUMK"nun 440/I maddesi gereğince Yargıtay Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı 15 gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve peşin harcın istek halinde iadesine 26.01.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi