
Esas No: 2021/16481
Karar No: 2022/5497
Karar Tarihi: 21.03.2022
Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/16481 Esas 2022/5497 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen hüküm temyiz edilmiştir. Ancak yapılan tebligat usulsüzdür çünkü, tebliğ memuru haber bırakılan komşunun ismi tesbit edilmeden tebliğ işlemini yapmıştır. Bu durum, Tebligat Kanunu'nun 20 ve 6099 sayılı Kanunla değişik 21, 23 ve Tebligat Kanunu'nun uygulanmasına dair Yönetmeliğin 30. maddesine aykırıdır. Temyiz edilmesi halinde ek tebliğname düzenlenerek dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iadesi istenmiştir.
Kanun maddeleri:
- Tebligat Kanunu'nun 20, 21 ve 23. maddeleri
- 6099 sayılı Türk Borçlar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 21. maddesi
- Tebligat Kanunu'nun uygulanmasına dair Yönetmeliğin 30. maddesi
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
Yerel mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
Tebligat Kanunu'nun 20 ve 6099 sayılı Kanunla değişik 21, 23 ve özellikle bu Kanunun uygulanmasına dair Yönetmeliğin 30. maddesi uyarınca; adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine meşruhat verilerek çıkarılan tebligatlar hariç olmak üzere, muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste sürekli olarak bulunmazsa, tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti veya meclisi üyeleri, kolluk amir ve memurlarından araştırarak beyanlarını tebliğ mazbatasına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir. Gösterilen koşul geçerlilik koşuludur. Anılan kanun ve yönetmelik hükümleri uyarınca beyanda bulunan ilgilinin imzadan imtina hakkı bulunmakta ise de isimden imtina hakkı bulunmamaktadır.
Somut olayda, sanığa, gerekçeli kararın tebliğine ilişkin evrakta, muhatabın adreste bulunmama sebebi yazılmadığı gibi şerhin son kısmında haber bırakıldığı belirtilen komşunun ismini vermekten imtina ettiğinin belirtildiği, bu haliyle gerekçeli karar evrakının, 7201 sayılı Kanunun 21/1. maddesine göre tebliğe çalışıldığı, ancak tebliğ evrakında bilgisine başvurulan ve haber verilen komşunun ismi tesbit ve tevsik edilmeden tebliğ işleminin yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu hali ile yapılan tebligat, 7201 sayılı Kanunun 21/1. maddesi ile Yönetmeliğin 30. maddesi hükümlerine aykırı olduğundan, gerekçeli kararın sanığa usulüne uygun olarak tebliği ile temyiz edilmesi halinde bu hususta ek tebliğname düzenlendikten sonra iadesi için dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na TEVDİİNE, 21.03.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.