Abaküs Yazılım
13. Ceza Dairesi
Esas No: 2012/2874
Karar No: 2013/15022
Karar Tarihi: 20.05.2013

Hırsızlığa teşebbüs - konut dokunulmazlığını bozma - Yargıtay 13. Ceza Dairesi 2012/2874 Esas 2013/15022 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir sanığın hırsızlığa teşebbüs ve konut dokunulmazlığını bozma suçundan mahkum olduğunu belirtiyor. Konut dokunulmazlığını ihlal suçu şikayete tabi olmadığından, buna ilişkin hükümde bozma isteyen düşünceleri kabul edilmedi. Sanığın suçu işlediği kabul edildi ve diğer temyiz itirazları yerinde görülmedi. Ancak, sanığın ilamda birden fazla gösterildiği için infazda karışıklığa neden olması bozma nedeni olarak belirlendi. Hırsızlık suçuyla ilgili olarak, sanığın tayin edilen cezanın fazla olduğu ve ayrıca ilamda birden fazla gösterildiği için bozulması gerektiği belirtildi. Sonuç olarak, Mahkeme kararı tebliğnameye aykırı olarak bozuldu ancak yeniden yargılama yapılması gerektirmediğinden, hüküm fıkrasındaki TCK’nın 58. maddesiyle ilgili kısımdan “Gaziantep 6.Asliye Ceza Mahkemesinin 2002/1011 esas 2003/723 karar sayılı ilamı” tümcesi çıkartıldı ve diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hüküm düzeltilerek onandı. Kanun maddeleri: TCK’nın 143 ve 58. maddeleri.
(Kapatılan)13. Ceza Dairesi         2012/2874 E.  ,  2013/15022 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlığa teşebbüs, konut dokunulmazlığını bozma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:
    I-Sanık hakkında konut dokunulmazlığını ihlal suçundan kurulan hükmün incelenmesinde;
    Geceleyin konut dokunulmazlığını ihlal suçu şikayete tabi olmadığından tebliğnamedeki bozma isteyen düşünceye iştirak edilmemiştir.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    Sanığın tekerrüre esas alınan ilamın hüküm fıkrasında birden fazla gösterilerek infazda karışıklığa neden olunması
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafiinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK’un 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak hüküm fıkrasındaki TCK"nın 58. maddenin uygulanmasına ilişkin kısımdan “Gaziantep 6.Asliye Ceza Mahkemesinin 2002/1011 esas 2003/723 karar sayılı ilamı” tümcesinin çıkartılması suretiyle, diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA,
    II- Sanık hakkında hırsızlık suçundan kurulan hükmün incelenmesinde;
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.

    Ancak;
    1-Sanık hakkında TCK"nın 143 maddesinin uygulanması sırasında hesap hatası yapılarak fazla ceza tayin edilmiş olması,
    2-Sanığın tekerrüre esas alınan ilamın hüküm fıkrasında birden fazla gösterilerek infazda karışıklığa neden olunması
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... müdafiinin temyiz itirazı bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle tebliğnameye kısmen uygun olarak BOZULMASINA, 20.05.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi