Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1455
Karar No: 2012/4382
Karar Tarihi: 19.03.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/1455 Esas 2012/4382 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, paydaşlığın satış yoluyla giderilmesi talebiyle açılan davanın sonucunda, muhdesatın bir kısım paydaşlara ait olduğu konusunda tapuda şerh bulunmaması veya bütün paydaşların ittifak etmemesi durumunda, muhdesatın değerinin ayrı tespiti gerektiğini belirtmiştir. Kararda, dava konusu taşınmaz üzerindeki binanın tamamının davalı tarafından yapıldığı iddiasında bulunulmuş ancak tapu kaydında muhdesata ilişkin herhangi bir şerh bulunmaması ve paydaşların da ittifak etmemesi sebebiyle uzman bilirkişiden rapor alınarak hesaplama yapılmıştır. Ancak bilirkişi raporunda yapılan hesap hatası sebebiyle hüküm bozulmuştur. Kararda, satış şekli belirtilmemesi ve vekalet ücretinin veraset ilamındaki paylar oranında alınması da hatalı bulunmuştur. Kanun maddeleri olarak, Türk Medeni Kanunu'nun 638, 641 ve 651. maddeleri ile İcra ve İflas Kanunu'nun 53. maddesi belirtilmiştir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/1455 E.  ,  2012/4382 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Ortaklığın giderilmesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı ortaklığın giderilmesi davasına dair karar, davalılardan ... tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava bir adet taşınmazdaki ortaklığın giderilmesi istemidir. Mahkemece satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalılardan ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Paydaşlığın (ortaklığın) satış yoluyla giderilmesi halinde dava konusu taşınmaz üzerinde bina, ağaç vs gibi bütünleyici parça (muhdesat) varsa bunların arzla birlikte satılması gerekir. Ancak muhdesatın bir kısım paydaşlara (ortaklara) ait olduğu konusunda tapuda şerh varsa veya bu hususta bütün paydaşlar (ortaklar) ittifak ediyorlarsa ve muhdesat arzın değerinde bir artış meydana getiriyorsa bu artışın belirlenmesi için dava tarihi itibariyle arzın ve muhdesatın değerleri ayrı ayrı tespit edilir. Belirlenen bu değerler toplanarak taşınmazın tüm değeri bulunur. Bulunan bu değerin ne kadarının arza ne kadarının muhdesata isabet ettiği oran kurulmak suretiyle belirlenir. Satış sonunda elde edilecek bedelin bölüştürülmesinde bu oranlar esas alınarak yapılır. Muhdesata isabet eden kısım muhdesat sahibi paydaşa, geri kalan bedel ise payları oranında paydaşlara (ortaklara) dağıtılır.
    Olayımıza gelince; davalı ..., dava konusu taşınmaz üzerindeki binanın tamamının kendisi tarafından yapıldığını belirterek muhdesat iddiasında bulunmuş, davacı ise binanın yalnızca çatı katının davalı ... tarafından yapıldığını, gerisinin muris tarafından yapıldığını belirterek muhdesat iddiasına kısmen karşı çıkmıştır. Taşınmazın tapu kaydı üzerinde muhdesata ilişkin herhangi bir şerh bulunmadığı gibi, bu konuda bütün paydaşlar da ittifak etmemektedirler. Mahkemece, davalı ..."a bu konuda mülkiyetin tespiti davası açmak üzere 10 günlük kesin süre verilmiş, ancak kesin sürede dava açılmamıştır.
    Mahkemece, uzman bilirkişiden rapor alınmış, muhdesat oranı hesaplattırılmış, raporda davacı ve davalı ..."ın iddiaları doğrultusunda seçenekli olarak iki ayrı hesaplama yapılmış, ancak davalı ... tarafından yaptırıldığı belirtilen çatı katının %30 oranında tamamlandığı belirtilmesine rağmen, sehven %60 oranında tamamlanmış gibi hesaplama yapılmış, mahkemece satış bedelinin raporda "B" harfi ile gösterilen alternatifteki hisselere göre dağıtılmasına karar verilmiştir. Bilirkişi raporunda yapılan hesap hatasına göre yanlış oran üzerinden hüküm kurulması doğru değildir.
    Ayrıca; kararda satış şeklinin gösterilmemiş olması ve vekalet ücretinin veraset ilamındaki paylar oranında alınmasına karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    Hüküm bu nedenle bozulmalıdır
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 19.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi