Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 2015/7026
Karar No: 2021/1657
Karar Tarihi: 17.03.2021

Danıştay 8. Daire 2015/7026 Esas 2021/1657 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/7026
Karar No : 2021/1657

DAVACI : ... Vasisi ...
DAVALILAR : 1- … Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …
2- … Bakanlığı
VEKİLİ : I. Hukuk Müşaviri Yrd. …

DAVANIN KONUSU :
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü 4. sınıf uzaktan eğitim öğrencisi olan davacı tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Fakülte ve Yüksek Okullar Şubesince 25/09/2014 tarihinde yayınlanan 2014-2015 Yılı Polis Akademisi Fakülte ve Yüksek Okullar Başvuru Kılavuzunun "Adaylarda aranan şartlar" başlıklı 2. maddesinin iptali istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI :
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Coğrafya bölümü öğrencisi olduğunu, Polis Akademisi Fakülte ve Yüksekokuluna başvurmak istediğini ancak okumakta olduğu bölümden dolayı başvuru yapamadığını, Anayasada yer alan temel hak ve hürriyetlerden her vatandaşın eşitlik ilkesine uygun olarak yararlanması hakkının olduğunu, Anayasanın 42. maddesinde eğitim hakkının düzenlendiğini, kimsenin eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamayacağının belirtildiğini, kurumun belirli bazı üniversitelerden belirli bölümlerden okuyan öğrencilere başvuru hakkını vermesinin, kendi bölümünde yer alan öğrencilere başvuru hakkının verilmemesinin eğitim ve öğretim hakkını ihlal ettiğini, aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de aykırı hareket edildiğini, Klavuzun 2. maddesinde düzenlenen şarttan dolayı başvuru yapamadığını belirtmektedir.
Savunmaya cevap dilekçesinde; açık ve uzaktan eğitimin kapsam dışında bırakılmasının gerekçesinin Klavuzun 3. maddesinde yer alan “ilgili devlet üniversitelerinin ekstern (devam durumu olmayan yükseköğretim) programında olmamak koşulunun olabileceğini, hukuka aykırı olarak düzenlenen Klavuzun 3. maddesi dolayısıyla ilgili birel işlemin iptal edilerek mülakata alınması yönünde hüküm tesis edilmesi gerektiğini, Klavuzun 2. maddesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin iptalinin gerektiğini ileri sürmektedir.

DAVALI İDARELERİN SAVUNMALARI
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN SAVUNMASI :
4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30. maddesinde akademiye alınacak öğrencilerin nitelikleri ile giriş esas ve şartlarının yönetmelikle düzenleneceğinin hüküm altına alındığı, söz konusu Kanuna dayanılarak çıkarılan Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin 5. maddesinde ; “MADDE 5 – (1) Bu Yönetmeliğe göre okutulacak öğrencilerin kaynağını, devlet üniversitelerinin belirlenen bölümlerinde okumakta olan; a) Dört yıllık fakülteler için üçüncü ve dördüncü sınıf, b) Beş yıllık fakülteler için dördüncü ve beşinci sınıf, c) Altı yıllık fakülteler için beşinci ve altıncı sınıf, öğrencileri oluşturur. (2) Genel Müdürlük adına okutulan öğrencilerin eğitim yerleri, Başkanlık birimlerinin bulunduğu iller arasından, Başkanlığın teklifi, Genel Müdürün onayı ile belirlenir.” hükmünün yer aldığı, Fakülte Yüksek Okullarının 1989 yılından 2014 yılına kadar sadece Ankara İliyle sınırlı olan FYO alımlarına, 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilk defa Ankara dışında İstanbul ve İzmir illerinin de dahil edildiği, buraya alınacak öğrencilerin iaşe ve ibate gibi giderlerinin karşılanması ve bazı meslek derslerinin verilmesi için Polis Akademisi birimlerinin bulunduğu il sınırlarının tercih edildiği, Polis Akademisi birimlerinin mevcut imkanları ve fiziki şartları göz önünde tutularak bu üç ilin belirlendiği, yapılan işlemin eşitliğe aykırı olmadığı, burada nispi eşitlik anlayışının olduğu belirtilmektedir.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN SAVUNMASI :
Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin 5. maddesinde öğrenci kaynağının açıkça düzenlendiği, Fakülte Yüksek Okullarının 1989 yılından 2014 yılına kadar sadece Ankara iliyle sınırla olan FYO alımlarına, 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilk defa Ankara dışında İstanbul ve İzmir illerinin de dahil edildiği, buraya alınacak öğrencilerin iaşe ve ibate gibi giderlerinin karşılanması ve bazı meslek derslerinin verilmesi için Polis Akademisi birimlerinin bulunduğu il sınırlarının tercih edildiği, Polis Akademisi birimlerinin mevcut imkanları ve fiziki şartları göz önünde tutularak bu üç ilin belirlendiği, yapılan işlemin eşitliğe aykırı olmadığı, burada nispi eşitlik anlayışının olduğu belirtilmektedir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : Dava, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Fakülte ve Yüksek Okullar Şubesince 25.09.2014 tarihinde yayınlanan 2014-2015 Yılı Polis Akademisi Fakülte ve Yüksek Okullar Başvuru Kılavuzunun adaylarda aranan şartlar arasında yer alan 2. maddesinin iptali istemiyle açılmıştır.
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 27. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, "Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında; iaşe, ibate ve öğrenimle ilgili masrafları ile yönetmelikle belirlenecek harçlık ve diğer istihkakları Devletçe karşılanmak üzere öğrenci okutabilir.(Öğrenciler, mecburi hizmet hususunda 3087 sayılı Polis Yükseköğretim Kanunu hükümlerine tabidirler. Öğrencilerin statüleri ile ilgili iş ve işlemler Polis Akademisi Başkanlığınca yürütülür." hükmü mevcut iken; 27/03/2015 tarihli 6638 Sayılı K.anun'un 47. maddesi ile bu hüküm yürürlükten kaldırılmıştır.
4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 15. maddesinin altıncı fıkrasında, "Akademiye alınacak öğrencilerin nitelikleri ile giriş esas ve şartları yönetmelikle belirlenir." hükmü getirilmiş; 30. maddesinde, yönetmelikle düzenlenecek hususlar ayrıntılı olarak belirlenmiştir.
Anılan maddelere dayanılarak hazırlanmış olan 22.05.2013 günlü ve 28654 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin 4. maddesinin (y) bendinde; "(Değişik:RG-9/8/2014-29083) Üniversite: Polis Akademisi birimlerinin bulunduğu il sınırları içerisinde bulunan devlet üniversitelerini tanımlar" kuralı getirilmiş, 5. maddesinde "(Değişik:RG-9/8/2014-29083)
(1) Bu Yönetmeliğe göre okutulacak öğrencilerin kaynağını, devlet üniversitelerinin belirlenen bölümlerinde okumakta olan;
a) Dört yıllık fakülteler için üçüncü ve dördüncü sınıf,
b) Beş yıllık fakülteler için dördüncü ve beşinci sınıf,
c) Altı yıllık fakülteler için beşinci ve altıncı sınıf,
öğrencileri oluşturur.
(2) (Ek:RG-12/9/2014-29117) Genel Müdürlük adına okutulan öğrencilerin eğitim yerleri, Başkanlık birimlerinin bulunduğu iller arasından, Başkanlığın teklifi, Genel Müdürün onayı ile belirlenir." hükmü; 7. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; " (Değişik:RG-9/8/2014-29083) 5 inci maddede belirtilen şartları taşıyor olmak."; i) bendinde "(Değişik:RG-12/9/2014-29117) İlgili devlet üniversitelerinin, ekstern öğretim programlarında olmamak" FYO aday öğrencilerinde aranan şartlar arasında sayılmıştır.
2014-2015 yılı Polis Akademisi (FYO) Başvuru Kılavuzu incelendiğinde; adaylarda aranacak şartlar belirlenirken, Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında personel ihtiyacını karşılamak üzere Ankara, İzmir ve İstanbul'da bulunan devlet üniversitelerinin çeşitli bölümlerinde okuyan öğrencilerin sınava girebileceği belirlenirken; hem bulunduğu üniversiteye devam edecek hem de FYO'da eğitim alacak öğrencilerin, Polis Akademisi birimlerinin bulunduğu illerdeki üniversitelerde okuyor olmasının hedeflendiği anlaşılmaktadır.
Olayda; davacı İstanbul'da olma ve Devlet üniversitesinde okuma şartlarını taşımaktadır ancak; İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde başka bir deyişle açık öğretim fakültesi öğrencisi olduğu için kabul edilmemiştir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 3. maddesinin (u) bendinde " Yükseköğretim Eğitim Türleri: Yükseköğretimde eğitim - öğretim türleri örgün, açık, dışarıdan (ekstern) ve yaygın eğitimdir." şeklinde; 2 numaralı alt bendinde, "Açık Eğitim: Öğrencilere radyo, televizyon ve eğitim araçları vasıtasıyla yapılan bir eğitim - öğretim türüdür."; 3 numaralı alt bendinde, "Dışarıdan Eğitim (Ekstern Eğitim): Yükseköğretimin belirli dallarında, devam zorunluluğu olmaksızın sadece yarıyıl içi ve sonu sınavlarına katılma zorunluluğu bulunan bir eğitim - öğretim türüdür. Bu eğitimi izleyen öğrenciler ortak zorunlu dersler ile gerekli görülen bazı dersleri, ilgili yükseköğretim kurumlarınca mesai saatleri dışındaki uygun saatlerde düzenlenecek derslerde alırlar." şeklinde tanımlanmıştır.
Bu hükme göre ekstern eğitimde, örgün eğitim öğrencilerinin ders aldığı hocalardan yine aynı ortamda ders alma ve örgün eğitim öğrencileriyle aynı zamanda aynı yerde aynı koşullarda sınava girme imkanı verirken; açık eğitimin örgün eğitim ile alakası olmayan bir şekilde, tamamen okul dışı eğitim araçlarıyla yapılan ve sınav usulü de farklı belirlenen bir eğitim türü olduğu görülmektedir.
Bu açıklamalar karşısında; Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin 7. maddesinde, FYO aday öğrencilerinde; örgün eğitime çok daha yakın bir eğitim türü olan "ekstern öğretim" programlarında olmamak şartı aranırken; açık öğretim programında okuyanları bu kapsama alma imkanı bulunmamaktadır.
Bu durumda, dava konusu edilen düzenlemelerin; dayanağı Kanuna ve Yönetmeliğe uygun olarak hazırlandığı anlaşılmış olup; hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

HUKUKİ SÜREÇ :
4/6/1937 tarihli ve 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 27.maddesi ile 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 30. maddesine dayanılarak hazırlanan Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmelik 22/05/2013 tarihli ve 28654 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu Yönetmelikte Polis Akademisi Başkanlığına bağlı olarak, Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında nitelikli personel yetiştirmek için fakülte veya yüksekokullarda okutulacak öğrencilerin nitelikleri, seçme ve alım esasları,özlük hakları, disiplin esasları, öğrenci izinleri, eğitim-öğretim ve öğrencilere kazandırılacak mesleki eğitimi, başarı durumları, mezuniyet ve atamalarını, öğrenciliğin sona erdirilmesi ve diğer hususlar ile ilgili usul ve esaslar düzenlenmektedir.
Bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde 2014-2015 yılı Polis Akademisi FYO Başvuru Kılavuzu Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Fakülte ve Yüksek Okullar Şubesince 25/09/2014 tarihinde yayınlanmıştır.

İNCELEME VE GEREKÇE:
USUL YÖNÜNDEN:
Davacı tarafından dosyaya sunulan ve 26/12/2019 tarihinde UYAP kaydına giren dilekçede, Dairemizin 2015/7026 Esasına kayıtlı davadan açıkça ve koşulsuz olarak feragat ettiğini beyan ettiği, 22/01/2020 tarihli Ara Kararımız ile davacının vasisinden; davacının feragat talebine muvafakat edip etmediği sorularak, eğer muvafakat ediyor ise buna ilişkin beyanının ve vesayet makamından alınan iznin verilen süre içerisinde dosyaya ibraz edilmesinin istenildiği, anılan vasinin 11/06/2020 tarihinde Danıştay kayıtlarına giren dilekçesiyle davacının feragat talebine muvafakat ettiği, ancak vesayet makamının izninin verilen süre içerisinde dosyaya ibraz edilmediğinin görüldüğü, 09/07/2020 tarihli Ara Kararımız ile tekrar vesayet makamından alınan iznin verilen süre içerisinde (30 gün) dosyaya ibraz edilmesinin istenildiği, Ara Kararın 23/09/2020 tarihinde tebliğ edildiği ancak vesayet makamından alınan iznin dosyasına sunulmadığı görüldüğünden işin esasına geçildi.

ESAS YÖNÜNDEN:
İlgili Mevzuat:
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun dava konusu işlemin tesis edildiği tarih itibarıyla yürürlükte olan 27. maddesinde; Emniyet Genel Müdürlüğünün, ihtiyaç duyulan alanlarda eleman yetiştirmek üzere; yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında; iaşe, ibate ve öğrenimle ilgili masrafları ile yönetmelikle belirlenecek harçlık ve diğer istihkakları Devletçe karşılanmak üzere öğrenci okutabileceği kurala bağlanmıştır.
4652 sayılı Polis Yüksek Öğretim Kanununun 15. maddesinde, akademiye alınacak öğrencilerin nitelikleri ile giriş esas ve şartlarının yönetmelikle belirleneceği; 30. maddesinin (c) bendinde, akademiye alınacak öğrencilerde aranacak şartların, istenecek belgelerin, kayıt, sınav ve kabul işlemlerine ait esas ve usullerin, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği kurala bağlanmıştır.
22/05/2013 tarih ve 28654 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin ''Tanımlar'' başlığını taşıyan 4. maddesinin (y) bendinde; üniversitenin, Polis Akademisi birimlerinin bulunduğu il sınırları içerisinde bulunan Devlet üniversitelerini ifade ettiği kuralı yer almıştır. Aynı Yönetmeliğin ''Öğrenci kaynağı'' başlığını taşıyan 5. maddesinde, "(1) Bu Yönetmeliğe göre okutulacak öğrencilerin kaynağını, devlet üniversitelerinin belirlenen bölümlerinde okumakta olan; a) Dört yıllık fakülteler için üçüncü ve dördüncü sınıf, b) Beş yıllık fakülteler için dördüncü ve beşinci sınıf, c) Altı yıllık fakülteler için beşinci ve altıncı sınıf, öğrencileri oluşturur. (2) Genel Müdürlük adına okutulan öğrencilerin eğitim yerleri, Başkanlık birimlerinin bulunduğu iller arasından, Başkanlığın teklifi, Genel Müdürün onayı ile belirlenir.", ''FYO öğrenci bölümleri ve sayısının belirlenmesi'' başlığını taşıyan 6. maddesinde "(1) Genel Müdürlük daire başkanlıkları tarafından, her yıl haziran ayına kadar öğrenci okutulması istenilen bölümler ve öğrenci sayısı tespit edilerek gerekçeli olarak Başkanlığa bildirilir. (2) Genel Müdürlük daire başkanlıklarının talepleri Başkanlık tarafından değerlendirilir. Başkanlık tarafından Personel Dairesi Başkanlığının görüşü alınarak okutulacak öğrencilerin sayısı ve bölümleri belirlenir. Belirlenen bölümler, öğrenci sayısı ve üniversitelerin bulunduğu iller Başkanlığın teklifi, Genel Müdürün onayı ile kesinleşir. (3) Öğrenci alımları o yıl Başkanlıkça belirlenen sınav takvimine göre eğitim-öğretim yılı başında yapılır. Belirlenen bölümler ve duyurulan başvuru tarihleri dışında yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz. Ancak, ihtiyaç halinde öğrenci alımı her zaman yapılabilir.", "Adaylarda aranılan şartlar" başlıklı 7. maddesinde " (1) FYO aday öğrencilerinde aşağıdaki şartlar aranır: ...i) (Değişik:RG-12/9/2014-29117) İlgili devlet üniversitelerinin, ekstern öğretim programlarında olmamak..." hükümlerine yer verilmiştir.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 3. maddesinde "... u) Yükseköğretim Eğitim Türleri: Yükseköğretimde eğitim - öğretim türleri örgün, açık, dışarıdan (ekstern) ve yaygın eğitimdir. (1) Örgün Eğitim: Öğrencilerin, eğitim - öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğunda oldukları bir eğitim - öğretim türüdür. (2) Açık Eğitim: Öğrencilere radyo, televizyon ve eğitim araçları vasıtasıyla yapılan bir eğitim - öğretim türüdür. (3) Dışarıdan Eğitim (Ekstern Eğitim): Yükseköğretimin belirli dallarında, devam zorunluluğu olmaksızın sadece yarı yıl içi ve sonu sınavlarına katılma zorunluluğu bulunan bir eğitim - öğretim türüdür. Bu eğitimi izleyen öğrenciler ortak zorunlu dersler ile gerekli görülen bazı dersleri, ilgili yükseköğretim kurumlarınca mesai saatleri dışındaki uygun saatlerde düzenlenecek derslerde alırlar..." hükmü yer almaktadır.

a) 2014-2015 Yılı Polis Akademisi Fakülte ve Yüksek Okullar Başvuru Kılavuzunun "Adaylarda aranan şartlar" başlıklı 2. maddesinin iptali istemi yönünden yapılan inceleme;
Anayasamızın 7. maddesi uyarınca, devredilemez niteliği haiz yasama yetkisine sahip bulunan Yasa koyucu, düzenleyeceği konularda genel prensipleri, kuralları belirler ve bunun uygulanmasını yürütmeye, bir başka ifadeyle idareye bırakır. Bu, devlet idaresinin işleyişine ilişkin asli düzenleme yetkisinin Yasama organına ait olmasının doğal bir sonucudur. İdarelerin yasa kurallarını uygulama ve bu kapsamda idari düzenleme yapma yetkisi ise yasama organının çizdiği sınırlar içinde olmak kayıt ve şartına bağlı olarak gerçekleşebilir.
Öğretide de türevsel bir yetki olarak kabul edilen idarelerin kanun hükümlerini uygulama ve bu kapsamda idari düzenleme yapma yetkisinin, kanunlarla getirilen hükümleri aşacak, bu kuralları değiştirecek şekilde kullanılamayacağı İdare Hukukunun en temel prensiplerindendir. Bu husus hukuk devleti ilkesinin görünümlerinden olan kanuna saygılı idare (kanuni idare) olgusunun gerçekleşmesinin de bir gereğidir.
Anayasa Mahkemesi kararlarında; Anayasada kurala bağlanan eşitlik ilkesinin eylemli eşitlik değil, hukuksal eşitlik olduğu, aynı hukuki durumda olanların aynı, farklı hukuki durumda olanların farklı kurallara bağlı tutulmasının eşitlik ilkesini ihlal etmeyeceği ifade edilmiştir.

Dosyanın incelenmesinden, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Coğrafya Bölümü öğrencisi olan davacının, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı Fakülte ve Yüksek Okullar Şubesince 25/09/2014 tarihinde yayınlanan 2014-2015 Yılı Polis Akademisi Fakülte ve Yüksek Okullar Başvuru Kılavuzunun "Adaylarda aranan şartlar" başlıklı 2. maddesiyle belirlenen bölümlerde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesine yer verilmediğinden dolayı başvuru yapamadığı gerekçesiyle söz konusu Klavuzun 2. maddesinin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Uyuşmazlık konusu olayda, davacının ekstern eğitim öğrencisi olduğu ve söz konusu eğitimde Yükseköğretimin belirli dallarında, devam zorunluluğu olmaksızın sadece yarı yıl içi ve sonu sınavlarına katılma zorunluluğunun bulunduğu, 2014-2015 Yılı Polis Akademisi Fakülte ve Yüksek Okullar Başvuru Kılavuzu ve dayanağı Yönetmelikte ise örgün eğitime devam eden öğrencilerin başvuru yapabilmesine yönelik düzenlemeler içerdiği, yani eğitim - öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğu olan öğrencilerin tercih edildiği ve bunlara göre bölümlerin belirlendiği görülmektedir.
İdare tarafından hazırlanan Klavuz ve dayanağı Yönetmelikte açık bir şekilde "ekstern öğretim" programlarında olmama şartının arandığı, fakülte veya yüksekokullarda okutulacak öğrenciler için hangi tür Yükseköğretim eğitim türünün seçileceğinin İdarenin takdirinde olduğu, Polis Akademisi Başkanlığına bağlı olarak, Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında nitelikli personel yetiştirmek üzere fakülte veya yüksekokullarda okutulacak öğrencilerinin tespitinde örgün eğitim şartının aranmasında kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmamaktadır.
Ayrıca yukarıda aktarılan mevzuatın değerlendirilmesinden; Polis Akademisi Fakülte ve Yüksek Okuluna alınan öğrencilerinin iaşe ve ibate giderlerinin karşılanması ve belirli meslek derslerinin verilebilmesi gerektiğinden ve bu imkanların ancak Polis Akademisi birimlerinin bulunduğu il sınırları içerisindeki Devlet üniversitelerinden öğrenci alınmakla sağlanabileceğinden, Polis Akademisi birimlerinin bulunduğu Ankara, İzmir ve İstanbul'daki Devlet üniversitelerinden öğrenci alımına karar verildiği görülmektedir.
Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaç duyduğu uzmanlık alanlarında personel ihtiyacının karşılanması için Polis Akademisi Fakülte ve Yüksek Okuluna sadece Ankara İlinde bulunan Devlet üniversitelerinden öğrenci alımı yapılmakta iken, öğrenci alımının yaygınlaştırılarak, öğrencilerin iaşe ve ibate giderlerinin karşılanması ve belirli meslek derslerinin de verilebilmesi amacıyla Polis Akademisi birimlerinin bulunduğu illerin fiziki imkan ve şartlarının değerlendirilmesi suretiyle İzmir ve İstanbul İllerinde bulunan Devlet üniversitelerinden de öğrenci alımına karar verilmesinin kamu hizmetinin etkin ve verimli şekilde yürütülmesine yönelik olduğu, dayandığı üst hukuk normları ile kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık taşımadığı görülmektedir.

b) Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin iptali istemi yönünden yapılan inceleme;
Davacı tarafından; savunmaya cevap dilekçesinde, dava dilekçesinde talep etmediği ve davayı genişletme kapsamına girer nitelikte Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin iptaline karar verilmesi isteminde bulunulduğu anlaşılmaktadır.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 16. maddesinin 4. fıkrasında, tarafların, sürenin geçmesinden sonra verecekleri savunmalara veya ikinci dilekçelere dayanarak hak iddia edemeyecekleri, ancak, tam yargı davalarında dava dilekçesinde belirtilen miktarın, süre veya diğer usul kuralları gözetilmeksizin nihai karar verilinceye kadar, harcı ödenmek suretiyle bir defaya mahsus olmak üzere artırılabileceği ve miktarın artırılmasına ilişkin dilekçenin otuz gün içinde cevap verilmek üzere karşı tarafa tebliğ edileceği hüküm altına alınmıştır.
İdari yargılama usulünde davayı genişletme yasağının olduğu, davayı genişletici mahiyette hiçbir istemde bulunulamayacağı, bunun tek istisnasının yukarıdaki Kanun maddesinde hüküm altına alınan tam yargı davalarında nihai karar verilinceye kadar harcı ödenmek suretiyle bir defaya mahsus olmak üzere tazminat miktarının artırılması hususunun olduğu anlaşılmaktadır.
Bu durumda, davacı tarafından açılan davada 2014-2015 Yılı Polis Akademisi Fakülte ve Yüksek Okullar Başvuru Kılavuzunun "Adaylarda aranan şartlar" başlıklı 2. maddesinin iptalinin istenildiği, ancak savunmaya cevap dilekçesinde davayı genişletici mahiyette Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin 5. maddesinin de iptalinin istenildiği görüldüğünden, davayı genişletici mahiyette olan istem hakkında inceleme olanağı bulunmadığından, bu yönden istemin incelenmeksizin reddine karar verilmesi gerekmektedir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2014-2015 Yılı Polis Akademisi Fakülte ve Yüksek Okullar Başvuru Kılavuzunun "Adaylarda aranan şartlar" başlıklı 2. maddesinin iptali istemi yönünden DAVANIN REDDİNE,
2. Emniyet Genel Müdürlüğü Adına Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğin 5. maddesi yönünden DAVANIN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
3. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam … TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca … TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
5. Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
6. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere,
17/03/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi