Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/310
Karar No: 2012/4213
Karar Tarihi: 15.03.2012

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2012/310 Esas 2012/4213 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, kira alacağının tahsili için yapılan icra takibine vaki itirazın iptali ve temerrüt nedeniyle tahliye istemine ilişkin davada davacının görev yönünden davanın reddine karar verildiğini belirtti. Ancak davacı önceki malikle yapılan kira sözleşmesine dayanarak başlattığı tahliye istemli icra takibinde davalı borçlu yasal süre içinde borca itiraz ettiğinden icra takibinin durdurulmasına karar verilmiştir. Davacı alacaklı ise Sulh Hukuk Mahkemesinde itirazın iptali ve temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, kira sözleşmesine dayanan her türlü tahliye, akdin feshi veya tespit davaları ile bu davalarla birlikte açılmış kira alacağı davaları değerine bakılmaksızın Sulh Hukuk Mahkemesinde görüleceğini belirtti. Tahliye istemli takiplere vaki itiraz üzerine alacaklı tarafından seçimlik hakkın kullanılarak İİK’nın 67.maddesi uyarınca genel hükümler çerçevesinde itirazın iptali ve tahliye isteminde bulunulması da 6100 sayılı HMK’nun 4/1-a hükmü uyarınca Sulh Hukuk Mahkemesinin görevi kapsamındadır. Kanun maddeleri olarak ise 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun göreve ilişkin 8.maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 1.maddesi ve göreve ilişkin 4/1-a bendi gösterilmiştir.
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2012/310 E.  ,  2012/4213 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Kiralananın tahliyesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, kira alacağının tahsili için yapılan icra takibine vaki itirazın iptali ve temerrüt nedeniyle tahliye istemine ilişkindir. Mahkemece görev yönünden davanın reddine karar verilmiş, hükmü davacı vekili temyiz etmiştir.
    Davacı Vekili, davaya konu taşınmazın müvekkili tarafından 29.07.2010 tarihinde satın alındığını, taşınmazda kiracı olan davalıya buna ilişkin bildirimin yapıldığını, davalının önceki malikle imzaladığı yazılı kira sözleşmesi uyarınca müvekkiline ödemek zorunda olduğu 2010/Ağustos,Eylül, Ekim aylarına ilişkin kira paralarını ödemediğini, sözleşmedeki muacceliyet koşulu uyarınca dönem sonuna kadar olan kira paralarının da muaccel hale geldiğini, buna ilişkin olarak davalı hakkında ... 4.İcra Müdürlüğünün 2010/9989 sayılı dosyası ile icra takibi yaptığını, davalının borca haksız yere itiraz ettiğini belirterek itirazın iptaline, kiralananın tahliyesine ve %40 tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir. Mahkemece, davanın icra mahkemesinde görülmesi gerektiğinden bahisle davanın görev yönünden reddine karar verilmiştir.
    Davacı önceki malikle yapılan 01.04.2008 başlangıç tarihli ve beş yıl süreli kira sözleşmesine dayanarak başlattığı tahliye istemli icra takibinde; 33.200 TL kira parasının davalıdan tahsilini istemiştir. Davalı borçlu yasal süre içinde borca itiraz ettiğinden icra takibinin durdurulmasına karar verilmiştir. Davacı alacaklı ise genel hükümler dairesinde Sulh Hukuk Mahkemesinde açtığı bu dava ile itirazın iptali ve temerrüt nedeniyle kiralananın tahliyesine karar verilmesini istemiştir. 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun geçici 1.maddesinin 1.fıkrası hükmüne göre; bu kanunun yargı yolu ve göreve ilişkin hükümleri, kanunun yürürlüğe girmesinden önceki tarihte açılmış olan davalarda uygulanmaz. İtirazın iptali ve tahliye istemine ilişkin bu dava 03.12.2010 tarihinde açıldığına göre olaya 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun göreve ilişkin 8.maddesi uygulanacaktır. Anılan maddenin 1.fıkrasının 1.bendi gereği kira sözleşmesine dayanan her türlü tahliye, akdin feshi veya tespit davaları ile bu davalarla birlikte açılmış kira alacağı davaları değerine bakılmaksızın Sulh Hukuk Mahkemesinde görülür. Yasanın bu hükmüne göre görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesidir. Öte yandan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununu göreve ilişkin 4/1 maddesinin (a) bendi
    hükmüne göre de; kiralanan taşınmazların 2004 sayılı İcra İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyelerine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar da dava konusunun değer ve tutarına bakılmaksızın Sulh Hukuk Mahkemesinde görülecektir. Tahliye istemli takiplere vaki itiraz üzerine alacaklı tarafından seçimlik hakkın kullanılarak İİK.’nun 67.maddesi uyarınca genel hükümler çerçevesinde itirazın iptali ve tahliye isteminde bulunulması da 6100 sayılı HMK’nun 4/1-a hükmü uyarınca Sulh Hukuk Mahkemesinin görevi kapsamındadır. Olayımızda davacı Sulh Mahkemesinde genel hükümlere göre dava açtığına göre I.I.K.nun 269.maddesinin göndermesi ile uygulanması gereken ...nun 260.maddesi ve I.I.K.nun 67.maddesi uyarınca işin esasının incelenmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile görevsizlik kararı verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair hususların incelenmesine şimdilik yer olmadığına, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 15.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi