Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1854
Karar No: 2019/3928
Karar Tarihi: 20.05.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2019/1854 Esas 2019/3928 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, birikimini İmar Bankası hesabına yatırmak istediğinde banka görevlilerinin yönlendirmeleriyle off-shore hesap açılarak parasının yatırıldığını ancak yasaya aykırı olarak mevduat toplandığını iddia ederek, bankanın sorumlu tutulması gerektiğini belirtmiştir. Mahkeme, davacının bu iddialarını kabul ederek, davalı İmar Bankası A.Ş. aleyhine 110.000,00 TL asıl alacak ve asıl alacak için 24/03/2003 tarihinden iflas tarihine kadar işlemiş avans faizi ile iflas masasına kayıt ve kabulüne karar vermiştir. Temyizde ise davalı vekili, husumet yokluğu, zamanaşımı ve yetki itirazlarına yer vermiştir. Temyiz mahkemesi, davanın davalı müflis İmar Bankası A.Ş. yönünden kabul edildiği miktar üzerinden karar tarihi itibariyle maktu karar harcı ve maktu vekalet ücretine karar verilmesi gerektiğini ifade ederek, kararın düzeltilerek onaylanmasına karar vermiştir. Kararda, Bankacılık Kanunu'nun hak sahiplerinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatından başlayarak 10 yıl aranmayan mevduatın zamanaşımına tabî olduğu ve ayrıca, 01.11
11. Hukuk Dairesi         2019/1854 E.  ,  2019/3928 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA


    Taraflar arasında görülen davada Kocaeli 1. Tüketici Mahkemesince verilen 30/05/2017 tarih ve 2016/2606-2017/431 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davalı ... vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkilinin birikimini İmar Bankası hesabına yatırmak istediğinde banka görevlilerinin yönlendirmeleriyle off-shore adı verilen hesap açılarak parasını yatırmasının sağlandığını, kendisine 46319781 nolu hesabın açıldığını, muhtelif tarihlerde bu hesaba toplam 110.000,00 TL para yatırıldığını, yasaya aykırı olarak mevduat toplandığını, yapılan bu hukuka aykırı işlemden dolayı bankanın sorumlu tutulması gerektiğini, Bankacılık Kanunu hak sahiplerinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatından başlayarak 10 yıl aranmayan mevduatın zamanaşımına tabî olduğunu, yapılacak ilana müteakiben fona aktarılacağı düzenlemesinin, 01.11.2012 tarihinde (RG.28454) yayımlanan değişik fıkra ile ""başvuruda bulunmayan hak sahiplerinin hesaplarının fona devredileceği hususunda izleyen takvim yılının ocak ayı sonuna kadar iadeli taahhütlü mektupla uyarmak zorundadır"" şeklinde değiştirildiğini, bu konuda bankaca yapılmış herhangi bir bildirim bulunmadığını iddia ederek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla 110.000,00 TL"nin 05/03/1999 tarihinden itibaren en yüksek avans faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı müflis Türkiye İmar Bankası T.A.Ş. İflas İdaresi vekili, davacının İmar Bank Off-Shore Ltd. nezdinde hesap açtırdığı halde, huzurdaki dava ile iş bu hesabının tahsilini müflis bankadan talep ettiğini ancak müflis banka ile İmar Bank Off-Shore Ltd. arasında hukuken ve fiilen ayrı tüzel kişiliklere sahip olduğunu, müvekkili müflis bankaya husumet yöneltilemeyeceğini belirterek davanın öncelikle husumet yokluğu nedeniyle aksi takdirde haksız açılan davanın esastan reddini istemiştir.
    Davalı TMSF vekili, öncelikle görev itirazlarının olduğunu, davanın idari yargıda çözümlenmesi gerektiğini, husumet itirazlarının olduğunu ve davalı bankanın adresi itibariyle yetki itirazında bulunduklarını, davanın zamanaşımına uğradığını belirterek açılan davanın husumet yönünden, zamanaşımı ve yetki yönünden aksi taktirde esastan reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre; davacıya müflis bankanın ...İmar Bankası Şubesinde vadeli hesap açıldığı ve İmar Bankası Off-Shore unvanlı hesap cüzdanının verildiği, mevduat hesabının vadesi dolduğunda İmar Bankası Off-Shore Ltd. Şti. unvanlı bankaya hitaben davacının talep yazısı üzerine vadenin yenilendiği davacıya karşı parayı tahsil eden İmar Bankasının sorumlu olduğu gerekçesiyle davalı ... hakkında açılan davanın yargı yolu yönünden reddine, müflis İmar Bankası A.Ş. hakkında açılan davanın kabulü ile 110.000,00 TL asıl alacak ve asıl alacak için 24/03/2003 tarihinden iflas tarihine kadar işlemiş avans faizi ile iflas masasına kayıt ve kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı Müflis Türkiye İmar Bank. A.Ş. İflas İdaresi vekili temyiz etmiştir.
    1-Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan ve yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dava, bankacılık işlemlerinden kaynaklanan alacak istemine ilişkin olup, mahkemece davanın davalı müflis İmar Bankası A.Ş. yönünden kabulü ile kabul edilen miktar üzerinden karar tarihi itibariyle maktu karar harcı ve yine maktu vekalet ücretine karar verilmesi gerekirken, davanın kabulü ile davalı İmar Bankası A.Ş. aleyhine nispi olarak hesaplanan 7.514,10 TL harç ve 11.550,00 TL vekalet ücretine karar verilmiştir. Bu durum karşısında, yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş ve kararın bu nedenle bozulması gerekmiş ise de söz konusu yanlışlığın yeniden yargılama yapılmasını gerektirmemesi nedeniyle hükmün düzeltilerek onanması yoluna gidilmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin sair temyiz isteminin reddine, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz isteminin kabulü ile kararın hüküm fıkrasının 2 nci bendinde yer alan "7.514,10 TL harç ile 11.550,00 TL vekalet ücreti" ibarelerinin hüküm fıkrasından çıkartılmasına ve yerine 44,40 TL maktu harç ve 990,00 TL maktu vekalet ücreti ibarelerinin yazılması suretiyle hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 20/05/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi