Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15295
Karar No: 2020/5580
Karar Tarihi: 29.09.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/15295 Esas 2020/5580 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, murisin oğlu ve davacıların da kardeşi olduğu bir miras davasında, ticari bir taksiye ilişkin denkleştirme talebi ile karşı karşıya kalmıştır. Davacı, murislerinin yurt dışında çalışırken davalının oğlu adına ticari bir taksinin alındığını, ancak davalının her seferinde davacıya ticari taksideki hakkını vereceğini söylediğini belirterek denkleştirme yapılmasını talep etmiştir. Davalı ise taraflar arasında sözlü olarak miras taksim sözleşmesi yapıldığını, bu sözleşme kapsamında ticari taksi karşılığında anneden kalan gayrimenkullerin bir kısmının davacının da içerisinde bulunduğu mirasçılara devredildiğini öne sürmüştür.
Mahkeme, davayı reddetmiş ve karar davacı tarafından temyiz edilmiştir. Mirasta denkleştirme, mirasçıların muristen karşılıksız olarak aldığı mal ve kıymetlerin geri alınarak miras taksiminde tereke içerisinde yer almasını ifade eder. TMK’nın 669. maddesi uyarınca, yasal mirasçılar karşılıksız kazandırmaları, denkleştirme yapmak için terekeye geri vermekle yükümlüdürler. Murisin sağlığında karşılıksız olarak yaptığı kazanımı elde eden yasal mirasçılara karşı dava açılabilir. Ancak murisin denkleştirmeye tabi kazandırmada bulunduğu davacı tarafından kanıtlanamadığı
14. Hukuk Dairesi         2016/15295 E.  ,  2020/5580 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 10.08.2012 gününde verilen dilekçe ile mirasta denkleştirme talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın reddine dair verilen 24.05.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava mirasta denkleştirme istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, tarafların kardeş olduğunu ortak murisleri ...’in yurt dışında çalıştığı sırada Türkiye’de ticari taksi almak isteğini ancak bunun resmi olarak gerçekleşmeyeceğini anlayınca davalı oğlu adına ticari taksinin alındığını, murisin 1994"te öldüğünü bu tarihten itibaren her yıl bir araya gelen tarafların bu konuyu görüştüğünü, davalının her seferinde davacıya ticari taksideki hakkını vereceğini söylediğini belirterek öncelikle ... plaka sayılı ticari taksinin gerçek değerinin terekeye iadesini aksi takdirde %25"ine isabet eden davacı payının davacıya ödenmesine talep ve dava etmiştir.
    Davalı cevap dilekçesinde, tarafların 2011 yılında sözlü olarak miras taksim sözleşmesi yaptıklarını dava konusu ticari taksiye karşılık anneden kalan gayrimenkullerin bir kısmının davacının da içerisinde bulunduğu mirasçılara devredildiğini, buna ilişkin 14.09.2012 tarihli feragat sözleşmesinin yapıldığını, tenkise ilişkin 1 yıllık sürenin ise geçtiğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemenin 27.11.2014 tarihli 4. duruşmada verdiği ara karar uyarınca davada taraf olmayan mirasçılar da davacı vekiline vekalet vermiş ve dosyaya sunmuşlardır.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Mirasta denkleştirme mirasçıların murisin sağlığında muristen karşılıksız olarak aldığı mal ve kıymetlerin geri alınarak miras taksiminde tereke içerisinde yer almasıdır. TMK’nın 669. maddesi gereğince “Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denleştirmeyi sağlamak için terekeye geri vermekle birbirlerine karşı yükümlüdürler. Mirasbırakanın çeyiz veya kuruluş sermayesi vermek ya da bir malvarlığını devretmek veya borçtan kurtarmak ve benzerleri gibi karşılık almaksızın altsoyuna yapmış olduğu kazandırmalar, aksi mirasbırakan tarafından açıkça belirtilmiş olmadıkça denleştirmeye tabidir.” Altsoy dışındaki yasal mirasçılara yapılan kazandırmalarda ise miras payına mahsup edilmek üzere hareket edilmediği yönünde bir karine vardır. Bu karinenin aksinin davacı tarafından kanıtlanması gerekmektedir.
    Murisin sağlığında karşılıksız olarak yaptığı kazanımı elde eden yasal mirasçılara karşı dava açılabilir.
    Somut olaya gelince, murisin davalıya denkleştirmeye tabi kazandırmada bulunduğu davacı tarafından ispatlanamadığından davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmesi doğru değil ise de hüküm sonucu esas bakımından usul ve kanuna uygun olduğundan HUMK’nın 438/son maddesi gereğince hükmün gerekçesinin değiştirilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün gerekçesinin yukarıdaki şekilde DEĞİŞTİRİLEREK DÜZELTİLMİŞ bu gerekçe ile ONANMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 29.09.2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi