Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10296
Karar No: 2016/8353
Karar Tarihi: 14.04.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2016/10296 Esas 2016/8353 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2016/10296 E.  ,  2016/8353 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    YARGITAY İLAMI
    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı, 16.07.1992 tarihinden itibaren .... ... İl ... Müdürlüğü"nde tekniker kadrosunda kapsam dışı işçi olarak çalışmakta iken askerlik hizmetini yapmak için tüm hakları saklı kalmak üzere ..."dan ayrıldığını ve askerlik dönüşü 02.10.2006 tarihinde tekrar işe başlamak üzere davalı şirkete başvurduğunda ihtiyaç fazlası personel olarak ...."na bildirildiğini öğrendiğini, 16.02.2007 tarihinde .... ile ilişiğinin kesildiğini, ... İl .... Müdürlüğü"nün 16.02.2007 tarih ve 2454 sayılı maaş nakil ilmühaberine göre ödenen maaşın eksik ve yanlış hesaplanmasından dolayı yaptığı başvuruya verilen cevapta sehven yanlışlık yapıldığının kabul edilerek yeni maaş nakil ilmühaberinin halen çalıştığı .... İl .... Müdürlüğü"ne gönderildiğini, fakat düzeltildiği belirtilen ilmühaberin de yanlış olmasından dolayı .... İl .... Müdürlüğü"ne müracaat ettiğini, davalı ... .... İl Müdürlüğü’nün 17.06.2008 gün ve 8129 sayılı işlemi ile isteğinin reddedildiğini , bu işleme karşı yapılan itirazın da 02.09.2008 gün ve 10215 sayılı işlemi ile reddedildiğini, kurumun 02.09.2008 gün ve 10215 sayılı işleminin iptalini, yeni kurumu olan .... İl .... Müdürlüğünde göreve başladığı 16.02.2007 tarihinden geçerli olmak üzere eksik ve yanlış hesaplanan maaş nakil ilmühaberinin düzeltilmesi ve aradaki farkın yasal faizi ile ödenmesini istemiştir.
    Davalı, davacının ücretinin 406 sayılı kanunun Ek-29 maddesinin üçüncü fıkrası ve 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu"na bağlı (e) işaretli cetvelin 64. Sırasına göre yapılacak ödemelere ilişkin 20065/10303 başlıklı 3. Maddesine uygun olarak belirlendiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemenin 21.02.2014 gün ve 2009/282 E, 2014/68 K sayılı kararıyla;
    “1- a) Davacı vekilinin dava dilekçesinin talebin konusu bölümünde (a) bendindeki "aradaki farkın yasal faizi ile birlikte davacıya ödenmesine" ilişkin talebi hakkındaki davanın HMK m. 167/1 uyarınca AYRILMASINA,
    b)Ayırma kararı ile 2009/282 Esas sayılı dosyasının onaylı suretinden oluşturulacak dosyanın mahkememizin yeni esasa kaydına ve davanın bu esastan yürütülmesine,
    2-Davacının davalı şirketçe yapılan işlemin iptaline ilişkin davasının KABULÜYLE,
    Davalı şirket tarafından düzenlenen maaş nakil ilmuhaberinde;
    a)Davacının 15.04.2004 - 14.05.2004 tarihlerinde nöbet çizelgelerinde adının geçtiği ve davacının .... de14.04.2004 tarihinde aldığı, süreklilik arz eden 195 saatlik çalışma karşılığı olan ve aylık çıplak ücretinin % 15 ine tekabül eden nöbet tazminatının nakil ilmuhaberine eklenmesi gerektiğinin,
    b)Davacının kapsamdışı ücret skalasına göre ücretinin belirlenmesi gerektiğinin,
    c)Davacının ücretine 01.07.2006 tarihi itibariyle % 2,5 zam yapılması gerektiğinin, denge tazminatı eklenmesi gerektiğinin, % 2,32 enflasyon farkı uygulanması gerektiğinin, davacının 15.08.2004 tarihinde ücret skalasından yararlanarak nakil ilmuhaberine esas ücretin 1.750,59 TL olması gerektiğinin TESPİTİNE,
    d)Tespit edilen hususlara aykırı olarak düzenlenen .... .... İl Müdürlüğü"nün 17.06.2008 gün ve 8129 sayılı işleminin ve 02.09.2008 gün ve 10215 sayılı işleminin İPTALİNE,” dair verilen karar Dairemizin 10.07.2014 gün ve 2014/8532-16053 sayılı ilamı ile onanmıştır.
    Dosyanın ayrılması sonrası eda davası yönünden yeni esasa kaydedilen eldeki dosyada yapılan bilirkişi incelemesi sonrası davacının ücret isteğinde haklı olduğu kabul edilerek davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davalı kurumun maaş nakil ilmuhaberi düzenlemek yanında eksik ödenen ücretten de sorumlu olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
    Somut olayda, davacının davalı .... İl .... Müdürlüğü"nde çalışırken özelleştirme nedeniyle .... İl .... Müdürlüğü"nde görevlendirildiği, davalı tarafından maaş nakil ilmuhaberinin hatalı düzenlenmesi nedeniyle ücret ve eklerinin eksik ödendiği, başvurusu üzerine nakil ilmuhaberinin düzeltildiği, ancak bu bildirimin de doğru olmaması nedeniyle yeniden başvurduğu, işlemin doğru olduğunun bildirilmesi üzerine işlemin iptali için dava açtığı ve mahkemece işlemin iptal edilerek ücret ve eklerinin belirlendiği, hükmün Dairemizin ilamı ile onanarak kesinleştiği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
    Davacının çalıştığı ve özelleştirme nedeniyle ayrıldığı davalı ... ’nin ayrılma sırasında davacıya ait maaş nakil ilmuhaberi ve işyeri dosyasını atandığı kuruma gönderme sorumluluğu olup bu işlemi yaptığı tartışmasızdır. Davacı yeni görev yeri olan .... İl .... Müdürlüğü’nde başladıktan sonra ücretleri bu kurum tarafından ödenecektir. Bu durumda davalının sadece maaş nakil ilmuhaberi düzenleme yükümlülüğü olup, maaş ödemekle yükümlü olan .... İl .... Müdürlüğü’dür. Bu nedenle davacının ücret talebinin dava dışı .... İl .... Müdürlüğü’nden istemesi gerekirken davalı ... ’den talep etmesi hatalıdır. Davanın davalı açısından husumet yönünden reddi gerekirken yazılı şekilde kabulü isabetsizdir.
    O halde davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 14.04.2016 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.


    KARŞI OY

    Borç ilişkisi iki ya da daha çok kişi arasında öyle bir ilişkidir ki , buna uygun olarak alacaklı, borçludan bir edimin yerine getirilmesini istemek yetkisini kazanır, borçlu da bu edimi yerine getirmekle yükümlü olur.
    Borç ilişkisinin kaynağı 6098 sayılı TBK.(818 sayılı BK.) da sözleşme, haksız eylem ve nedensiz zenginleşme olarak gösterilmiştir.
    Sözleşmeden doğan sorumlulukta hukuksal işlemler ve özellikle sözleşmelerden doğan borç ilişkilerinin yüklediği davranışa (borca) aykırılık, yani borcun hiç ya da gereği gibi yerine getirilememiş olması durumunda, borçlu zarar giderimi ile yükümlü olur.
    Haksız fiil sorumluluğunda ise 6098 sayılı TBK"nun 49.maddesinde (818 sayılı BK.41.md.) kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar verenin bu zararı gidermekle yükümlü olduğu bildirilmiştir.
    Haksız eylemden doğan sorumlulukta "kusur" sorumluluğun esasını teşkil eder, kusur varsa sorumlulukta vardır, kusur yoksa sorumlulukta yoktur. Bu nedenle haksız eylem sorumluluğunda kusurun (ihmalin) tayin ve tespiti özel bir önem taşır. İhmal, hukuka aykırı eylemi işleyenin bunu önlemesi için gerekli özeni göstermemesidir.
    Çoğu kez zararlandırıcı olayda, çeşitli sorumlulukların doğması için gerekli koşullar birleşmiş olabilir. Böyle bir durumda zarar gören çeşitli hukuksal nedenlere dayanarak giderim hakkını ileri sürebilir.
    6098 sayılı TBK"nun 61.(818 sayılı BK."nun 51.) maddesinde birden çok kişinin aynı zarardan çeşitli sebeplerden dolayı sorumlu oldukları takdirde, haklarında müteselsil sorumluluğa ilişkin hükümlerin uygulanacağı bildirilmiştir.
    Ayrıca tüzel kişiler 6098 sayılı TBK."nun 66.(818 sayılı BK."nun 55.) maddesi gereğince yardımcı kişilerin hukuka aykırı eylemlerinden sorumludurlar.
    Alacaklı dilerse zarardan çeşitli sebeplerden dolayı sorumlu olanların hepsine, dilerse bunlardan yalnızca birine karşı dava açarak zararının tazminini isteyebilir.
    Davacının talebi davalı ... tarafından hatalı düzenlenen maaş nakil ilmühaberi nedeniyle dava dışı işvereni .... Bakanlığınca eksik ödenen aylık ücretlerinin tahsili istemine ilişkindir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden davacının davalı ... "de kapsamdışı personel olarak çalışırken ihtiyaç dışı personel olarak ... tarafından .... İl .... Müdürlüğüne gönderildiği, ..... "den ayrılırken düzenlenen 16.02.2007 tarihli maaş nakil ilmühaberinde maaşının eksik ve yanlış bildirilmesi üzerine ..... "ne itiraz ettiği, itirazının kabul edilerek hata ile yanlışlık yapıldığı bildirilerek yeni bir maaş nakil ilmühaberinin düzenlendiği, yeni düzenlenen maaş nakil ilmühaberininde hatalı olduğu, ancak davacının ..... "ne yaptığı itirazın 17.06.2008 tarihli yazı ile reddedildiği, bu işleme yaptığı itirazında 02.09.2008 günlü kararla reddedildiği, davacının maaş nakil ilmühaberinin düzeltilmesi istemiyle davalı ... "ne karşı açtığı davanın mahkemece kabul edilerek maaş nakil ilmühaberinde yapılan yanlışlığın düzeltildiği verilen kararın kesinleştiği anlaşılmaktadır.
    Somut olayda davalı ... "nde çalışan kişi veya kişilerin gerekli özeni göstermemeleri ve ısrarlı ihmali davranışları sonucu davacının maaş nakil ilmühaberi iki defa hatalı düzenlenmiş olup davacının üc defa yazılı olarak itiraz etmesine rağmen davalı Kurum elemanları tarafından yapılan hata düzeltilmeyerek davacının 01.07.2007 tarihinden kesinleşen mahkeme karar tarihi olan 21.02.2014 tarihine kadar ücretlerinin eksik ödenmesine sebebiyet verilmiş olup davalı ... istihdam ettiği kişilerin kusurlu eylemleri sonucunda davacının oluşan zararından hatalı düzenlenen nakil ilmühaberi nedeniyle (eksik ödeme ücretinden) sorumludur. Dava dışı .... Bakanlığının sorumluluğu ise sözleşmeden kaynaklanmakta olup davalı ... ile dava dışı .... Bakanlığı farklı sebeplerle davacıya karşı sorumludurlar.
    Mahkemenin davalı ... "nin davacının eksik ödenen ücret alacağından sorumlu olduğuna ilişkin kararı yerinde olup kararın onanması görüşünde olduğumdan Sayın Çoğunluğun maaş ödeme yükümlüsünün dava dışı .... Bakanlığı olduğu, davalı ... "ne husumet yöneltilemeyeceği yönündeki bozma kararına katılmıyorum.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi