Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/407
Karar No: 2017/402
Karar Tarihi: ...01.2017

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2017/407 Esas 2017/402 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir kira davasında, davanın kısmen kabulüne ve tahliye talebinin konusu kalmadığından karar verilmesine yer olmadığına hükmetmiş ancak kararın gerekçesinde muacceliyet şartının belirlenmediği ve gerekçe ile hüküm arasında çelişki meydana getirildiği anlaşılmıştır. Bu nedenle HMK'nın 298/.. maddesine aykırı hükmün bozulması gerektiği kararına varılmıştır. Kararda, T.C. Anayasası'nın yargılamanın açıklığı ilkesine işaret edilmiş, yargılamanın açık bir şekilde yapılması, tesis edilen hükmün açıkça belirtilmesi esas olduğu ve gerekçe ile hüküm arasında bütünsellik esasının bulunduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, HMK'nın 298/.. maddesinde gerekçeli kararın tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamayacağı açıkça belirtilmiştir. Kararda, 6100 sayılı HMK'nun 294 ve devamı maddelerinde hükmün nasıl tesis edileceği ve sonrasında kararın nasıl yazılacağı düzenlendiği, somut olayda ise muacceliyet şartının belirlenmediği ve gerekçe ile hüküm arasında çelişki meydana getirildiği belirtilmiştir. Son
8. Hukuk Dairesi         2017/407 E.  ,  2017/402 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İtirazın Kaldırılması ve Tahliye

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kısmen kabulüne ve tahliye talebi konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığınakarar verilmiş olup hükmün davacı ve davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.


    T.C. Anayasası yargılamanın açıklığı ilkesini kabul etmiştir.
    6100 sayılı HMK"nun 294 ve devamı maddelerinde hükmün nasıl tesis edileceği ve sonrasında kararın nasıl yazılacağı düzenlenmiştir. Yargılamanın açık bir şekilde yapılması, tesis edilen hükmün açıkca belirtilmesi esastır. Bu nedenle hükmün, açık anlaşılır, infaz edilebilir şekilde tesis edilmesi, en önemlisi yazılacak gerekçenin, verilen hükme uygun olması gerekmektedir. Aksi halde yargılamanın açıklığı ilkesi dolayısıyla kamu vicdanı zedelenmiş ve mahkeme kararlarına güven sarsılmış olacaktır. Yazılacak kararın gerekçesiyle, hüküm kısmı arasında bütünsellik esastır. Başka bir anlatımla gerekçe ile hüküm birbirine bağlı olup, çelişki bulunmaması gerekir. Nitekim, HMK"nun 298/.... maddesinde de gerekçeli kararın tefhim edilen hüküm sonucuna aykırı olamayacağı açıkça düzenlenmiştir.
    Somut olayda; Mahkemece davanın kısmen kabulü ile ....830,00 TL kira alacağı ve işlemiş faiz yönünden itirazın kaldırılması talebinin reddine, bakiye alacak ve işlemiş faiz yönünden takibin devamına, taşınmaz tahliye edildiğinden tahliye talebinin konusu kalmadığından karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş olmasına rağmen, hükmün gerekçesinde kiracının tacir olduğu belirlenmediğinden muacceliyet şartının davalı kiracı hakkında geçerli olmadığı, muaccel hale gelen kiralardan sorumlu olmadığından takibe konu edilen muaccel olmayan ve ödenmeyen 03/01/2014 tarihli ....800,00 TL kira alacağı yönünden itirazın kaldırılmasına karar vermek gerektiği belirtilmiştir. Bu şekilde gerekçe ile hüküm arasında çelişki meydana getirilmiştir
    Böyle bir durumun bozma nedeni oluşturacağına ve bozmadan sonra mahkemenin önceki kısa kararla bağlı olmaksızın çelişkiyi giderme koşuluyla vicdani kanaatine göre karar verebileceğine, ... İçtihadı Birleştirme Kurulu’nca .../04/1992 gün ve .../... sayıyla karar verilmiştir. Mahkemece hüküm ile gerekçe arasında çelişki oluşturacak şekilde karar verildiği anlaşıldığından HMK"nun 298/.... maddesine aykırı hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Taraf vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile yukarıda yazılı nedenlerle yerel mahkeme kararının 6100 sayılı HMK"nun Geçici .... maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, taraflarca İİK"nun 366/.... maddesi gereğince ... Daire ilamının tebliğinden itibaren ilama karşı ... gün içinde karar düzeltme isteğinde bulunulabileceğine ve peşin harcın temyiz edene iadesine, ....01.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi