Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/2488
Karar No: 2019/3903
Karar Tarihi: 20.05.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2018/2488 Esas 2019/3903 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı vekili, müvekkili kuruma ait TSE markasının davalılar tarafından haksız kullanıldığını iddia ederek, maddi ve manevi tazminat talep etmiştir. Davalılar, üretim yapmadıklarını ve müvekkilinin üreticisi olmadığı ürünü fatura karşılığında temin ettiğini, TSE belgesi süresinin bitip bitmediğini veya ücretinin ödenip ödenmediğini bilemeyeceklerini savunarak davanın reddini istemişlerdir. Mahkeme, ticari hayatın olağan akışı içinde değerlendirme yapılarak davalının basiretli bir tacir gibi davranması gerektiğine karar vermiştir ve davanın kısmen kabulüne hükmedilmiştir. Davacıya maddi tazminat ve manevi zarar tazminatı verilmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu.
11. Hukuk Dairesi         2018/2488 E.  ,  2019/3903 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İSTANBUL 2.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    TÜRK MİLLETİ ADINA


    Taraflar arasında görülen davada İstanbul 2.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince bozmaya uyularak verilen 27/11/2017 tarih ve 2016/125-2017/357 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davacı vekili ile davalı ... vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davalılar tarafından müvekkili kuruma ait TSE markasının haksız kullanılmış olduğunu ileri sürerek, 6.500,00 TL maddi ve 32.500,00 TL manevi tazminatın davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı Cem-Ka Kablo San. Ve Tic. Ltd. Şti. temsilcisi, firmanın kapandığını, 2009 ve 2010 yıllarında üretim yapmadıklarını savunmuştur.
    Davalı ...-Orhun Elektrik vekili, müvekkilinin davaya konu malın üreticisi olmadığını, müvekkilinin piyasadan fatura karşılığında temin ettiği malın TSE belgesi süresinin bitip bitmediği veya ücretinin ödenip ödenmediğini bilebilecek durumda olmadığını, taleplerin zamanaşımına uğradığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, Dairemizin bozma ilamı ve tüm dosya kapsamına göre; ticari hayatın olağan akışı içinde değerlendirme yapıldığında, 2004 yılından beri ticari faaliyet gösteren ve faaliyet konulan arasında Kablo alım- satımı da bulunan davalının, davaya konu kabloları satın aldığı az sayıda firma olduğu ve basiretli bir tacir gibi hareket etmesi gerektiği göz önüne alındığında TSE markasını taşıyan bu ürünleri kimden satın aldığını ve TSE ile anlaşması olmadan üretilip üretilmediğini bilebilecek durumda olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, vaki tecavüzün ve haksız rekabetin durdurulması, önlenmesi ve 6.500,00 TL maddi tazminat ve somut olayın özelliğine göre davalının marka hakkına tecavüzden dolayı davacının uğradığı manevi zarara yönelik olarak takdiren 5.000,00 TL manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlaya dair talebin reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili ile davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekili ile davalı ... vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekili ile davalı ... vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 8,50 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, aşağıda yazılı bakiye 589,18 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalı ..."den alınmasına 20/05/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi