Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/19765
Karar No: 2013/6318
Karar Tarihi: 01.04.2013

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2012/19765 Esas 2013/6318 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden dolayı maddi ve manevi tazminat talep etmiştir. Mahkeme, davacının isteğini kabul etmiştir. Davalı şirket vekili itiraz etmiştir çünkü davacının maluliyet oranı Kurum tarafından %0,00 olarak tespit edilmiştir. Ancak, maluliyet oranının kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadan Sosyal Güvenlik Kurumunun davacıya gelir bağlamayacağı ve bu gelirin peşin sermaye değerinin maddi zarardan düşülemeyeceği açıktır. Mahkeme, davacının sürekli iş göremezlik oranının net bir şekilde ortaya konulması ve güncel verilere göre hesaplanması gerektiğini söyleyerek hükümü bozmuştur. Bu durumda, davacının maluliyet oranının tespitine dair açılan davanın kesinleşmesi beklenmeli ve kuruma tahsis için başvurulmalıdır. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 45. maddesinde özel olarak belirtilen orana göre, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle azalış yaşanan sigortalıya meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış olduğu tespit edilirse sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanacağı belirtilmektedir. Bu yasal düzenleme gereğince iş kazası sonucu oluşan sürekli iş göremezlik oranının tespitine ilişkin kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadıkça Sigorta Kurumu'nun, davacıya mahkemece belirlenen sürekli iş göremezlik oranı esas alınarak gelir bağlanmadığına dikkat çekilmiştir.
21. Hukuk Dairesi         2012/19765 E.  ,  2013/6318 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.
    K A R A R
    Dava, 29.09.2001 tarihinde geçirdiği iş kazasında yaralanan sigortalının maddi ve manevi zararlarının karşılanması istemlerine ilişkindir.
    Mahkemece; maddi ve manevi tazminat davalarının kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya kapsamındaki kayıt ve belgelerden;davaya konu zararlandırıcı olayın SGK Başkanlığı tarafından iş kazası olarak kabul edildiği,19.01.2002 tarihli rapor ile davacının Kurum tarafından tespit olunan sürekli işgöremezlik oranının %13,2 olduğu, davacıya %13,2 oranındaki bu maluliyetine göre gelir bağlandığı, yargılama sırasında davalı şirket vekilinin itirazı üzerine davacı sigortalının maluliyetinin yeniden Kurumca değerlendirilip azalma kaydıyla davacının maluliyetinin kalmadığının belirtildiği, Kurumun davacı sigortalının maluliyetini %0,00 olarak tespiti sonrasında iş kazası sigorta kolundan davacıya bağladığı geliri kestiği, davacı tarafından ayrı bir dava olarak “maluliyet oranının tespitine dair” dava açıldığı, açılan bu tespit davasının henüz kesinleşmediği, hükme esas alınan hesap raporunda davacının tespit davasında belirlenen %14 maluliyet oranına göre maddi zarar hesaplaması yapılmasına rağmen Kurumun sigortalıya iş kazası tahsisi olarak %13.2 oranındaki maluliyetine göre 2005 tarihine kadar yaptığı ödemelerin hesaplanan maddi zarardan düşülerek neticeye gidildiği anlaşılmıştır.
    Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan zararın ödetilmesine ilişkin davalarda (tazminat davaları) öncelikle haksız zenginleşmeyi ve mükerrer ödemeyi önlemek için Kurum tarafından sigortalıya bağlanan gelirin peşin sermaye değerinin tazminattan düşülmesi gerektiği Yargıtay’ın oturmuş ve yerleşmiş görüşlerindendir. Diğer yandan, sigortalıya bağlanacak gelir ve hükmedilecek tazminatın miktarını doğrudan etkilemesi nedeniyle, işçide oluşan meslekte güç kayıp oranının hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeksizin kesin olarak saptanması gerekir.
    Bu yönüyle davanın yasal dayanağı 5510 sayılı Yasanın 19. maddesidir. Anılan maddeye göre iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum sağlık kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalının sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanacağı, iş kazası ve meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik hallerinde meslekte kazanma gücündeki kayıp oranının belirlenmesine ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esasların Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği bildirilmiştir.
    Bu yasal düzenleme gereğince düzenlenen Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 45. maddesinde sürekli iş göremezlik gelirinin iş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalıya bağlanacağı düzenlenmiştir.
    Ayrıca iş kazası sonucu oluşan sürekli iş göremezlik oranının tespitine ilişkin kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadıkça Sosyal Güvenlik Kurumunun davacıya mahkemece belirlenen sürekli iş göremezlik oranı esas alınarak gelir bağlanması söz konusu olmadığından, bu gelirin peşin sermaye değeri maddi zarardan düşülemeyeceği hususu da açıktır.
    Somut olayda, açılan maddi ve manevi tazminat davalarına etkileri göz önüne alındığında davacı sigortalının maluliyet oranının tespitine dair açılan davanın kesinleşmesinin beklenilmemesi hatalı olduğu gibi yargı kararı ile kesinleşen bu maluliyet oranına göre Kurumun sigortalıya yapacağı tahsisin peşin sermaye değerinin belirlenip bu tahsis miktarının hesaplanan maddi zarardan tenzil edilmek suretiyle davacıdan mükerrer tahsile neden olmayacak biçimde karar verilmemesi de ayrıca usul ve yasaya aykırıdır.
    Yapılacak iş;öncelikle yukarıda açıklanan nedenlerle maddi ve manevi tazminat davaları bakımından davacının sürekli iş göremezlik oranının net bir şekilde ortaya konulması noktasında açılan tespit davasının kesinleşmesini beklemek, akabinde davacının kuruma tahsis için başvurusunu sağlamak, kurumun bir tahsisi olur ise bağlanan bu gelirlerin ilk peşin sermaye değerini Kurumdan sormak, güncel verilere göre davacının maddi zararını yeniden hesaplatmak ve tahsisler ilk peşin sermaye değerinin rücuya tabi kısmının bu hesaptan düşmek ve tüm delilleri bir arada değerlendirerek yeniden bir karar vermekten ibarettir.
    O halde, davalı şirket vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının öteki temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 01/04/2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi