Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/12054
Karar No: 2013/22605
Karar Tarihi: 24.9.2013

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/12054 Esas 2013/22605 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu, dava dışı bir kişinin davalı bankadan kullandığı konut kredisi kapsamındaki taşınmaz üzerindeki ipoteğin fekki istemidir. Davacı, ipotek bedelinin ödenmiş olması nedeniyle ipoteğin kaldırılması ya da fek edilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vererek ipoteğin kaldırılmasına hükmetmiştir. Ancak davalı tarafından temyiz edilen karar, tüketici kredisi niteliğindeki ipoteğin fekki gibi bir konuda tüketici mahkemesi görevli olduğuna dair kanun hükmünün gözetilmemesi nedeniyle bozulmuştur. 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 10. maddesi, tüketici kredisinin bir mal veya hizmet edinmek amacıyla kredi verenden nakit olarak alınması gerektiğini belirtmektedir. Aynı kanunun 23. maddesi ise kanunun uygulanmasından doğacak ihtilaflara tüketici mahkemelerinin bakacağını belirtmektedir.
13. Hukuk Dairesi         2013/12054 E.  ,  2013/22605 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki ipotek davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR
    Davacı, ... ili,... ilçesi, 2090 ada ve 1 parselde kayıtlı,.....numaralı meskenin maliki olduğunu, anılan taşınmaz üzerinde, daha önce taşınmazın maliki olan dava dışı ..... tarafından davalı lehine 150,00 TL miktarlı ve 17.11.1992 kayıt tarihli ipotek tesis edildiğini, bu tarihten itibaren 19 yıl geçmiş olması ve bedelinin ödenmiş olması nedenleriyle ipoteğin hükmünün kalmadığını ileri sürerek, taşınmaz üzerindeki ipoteğin fekkine, bu talebi uygun görülmez ise, bedelinin ödenmesi suretiyle ipoteğin kaldırılmasına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne, davalı lehine tesis edilen 150,00 TL bedelli ipoteğin kaldırılmasına, dava sırasında depo edilen ipotek bedelinin karar kesinleştikten sonra ve talep halinde davalıya ödenmesine karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı yasanın 10. maddesinde, “Tüketici kredisi, tüketicilerin bir mal veya hizmet edinmek amacıyla kredi verenden nakit olarak aldıkları kredidir” hükmü getirilmiştir. Yine aynı yasanın 23. maddesinin 1. fıkrasında ise “bu kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak çıkacak her türlü ihtilaflara tüketici
    mahkemelerinde bakılır” hükmüyle kanunun uygulanmasından doğacak ihtilaflara bakacak görevli mahkeme belirtilmiştir.
    Somut olayda dava, davacı tarafından dava dışı ...’ndan satın alınan ve adı geçen kişinin davalı Bankadan kullanmış olduğu konut kredisi kapsamında davalı lehine ipotekli bulunan taşınmaz üzerindeki ipoteğin fekki istemine ilişkindir. Dava konusu ipoteğin, tüketici kredisi niteliğindeki konut kredisine ilişkin olarak tesis edilmiş olması nedeniyle, taraflar arasındaki uyuşmazlık 4077 sayılı “Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun” kapsamında kalmaktadır. Bu durumda davaya bakmaya da tüketici mahkemesi görevlidir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir ve bu konuda kazanılmış hak da söz konusu olmaz. O halde mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, işin esasının incelenmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: 1 no’lu bentte yazılı nedenlerle temyiz edilen kararın BOZULMASINA, 2 no’lu bent gereğince diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, 24.9.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi