Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/19523
Karar No: 2019/2533
Karar Tarihi: 29.01.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/19523 Esas 2019/2533 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren ile çalışan davacı arasında iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız şekilde fesh edildiği gerekçesiyle açılan alacak davasında, mahkeme iş sözleşmesinin haklı fesh edildiği kararına varmıştır. Ancak, davacının belirli alacaklarının kabulüne hükmeden mahkeme kararı temyiz edilmiştir. Dosyadaki delillerin ve kanuni gerektirici sebeplerin incelenmesi sonucunda, davacının aylık 50 TL. kasa tazminatı aldığı, ödenen ücretin yargılama gideri ve vekalet ücreti açısından davacı lehine değerlendirilmesi gerektiği, fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının hesaplanmasında bordro bilgileri dikkate alınması gerektiği, yıllık izin süresinin dosyadaki belgeler ile sınırlandırılması gerektiği ve giydirilmiş ücrette yemek bedelinin doğru şekilde belirlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, mahkeme kararının eksik inceleme ve araştırma sonucu hatalı olduğu ve bozulması gerektiği karara bağlanmıştır. Kanun maddeleri: İş Kanunu, Türk Borçlar Kanunu.
9. Hukuk Dairesi         2016/19523 E.  ,  2019/2533 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen davanın yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatlarınca istenilmesi, davalı avukatının duruşma talebi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 29/01/2019 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat ...geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
    YARGITAY KARARI
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde acil servis gece vezne personeli olarak çalışırken iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde fesh edildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile bir kısım aylık ücret, fazla çalışma, hafta tatili, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, zamanaşımı def"inde bulunup, davacının haksız yere işi bıraktığını, alacağı olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, iş sözleşmesinin ücretlerin gerektiği gibi ödenmemesi üzerine davacı tarafça haklı olarak fesh edildiği buna göre davacının kıdem tazminatına hak kazandığı ancak ihbar tazminatı hakkı olmadığı yine bir kısım aylık ücret, fazla çalışma, yıllık izin ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu ancak hafta tatili alacağı da olmadığı gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri süresinde temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı, davalıya ait işyerinde vezne personeli olarak çalışması nedeniyle aylık 50,00 TL. kasa tazminatı ödendiğini ileri sürmüş davalı ise böyle bir ödemenin olmadığını savunmuştur.
    Dinlenen davacı tanığı kasa tazminatına yönelik uygulamayı doğruladığından davacının aylık 50.00 TL. kasa tazminatı aldığı kabul edilerek bu ödemenin giydirilmiş ücret hesabında dikkate alınması gerekirken bu hususun göz ardı edilmesi hatalıdır.
    3- Davanın açılmasından sonra davalı tarafça ödenen ücretin yargılama gideri ve vekalet ücreti açısından davacı lehine değerlendirilmemesi de hatalıdır.
    4- Mahkemece davalının sunduğu bordrolara itibar edildiğine göre, hükme esas alınan bilirkişi raporunda fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil alacağı hesabında dosyadaki mevcut bordrolardaki ücret miktarının dikkate alınması gerekirken son ücretin asgari ücrete oranlanması yolu ile elde edilen ücrete göre hesaplama yapılması hatalıdır.
    5- Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının bakiye 64 gün yıllık izin ücreti hakkı olduğu kabul edilerek hesaplama yapılmış ise de davacı tarafça davalıya gönderilen 24/07/2014 tarihli ihtarnamede bakiye 40 günlük yıllık izin ücreti olduğu belirtilmiştir. Bu açıklama davacıyı bağlayacağından bakiye izin süresinin 40 gün olduğu kabul edilmelidir. Bunun yanında dosyada mevcut 2010 ve 2011 yılları 8. aylarına ait bordrolardaki yıllık izin kullandırıldığına ilişkin tahakkuklar da değerlendirilmelidir.
    6- Fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil alacaklarında 2010 yılı 10. ayına ilişkin bordrodaki yıllık izin süresi ile yine yukarıdaki bentte belirtilen izin süreleri dışlanmalıdır.
    7- Hükme esas alınan bilirkişi raporunda giydirilmiş ücret belirlenirken 150 TL. yemek ücreti eklenmiştir. Davalı bu miktara itiraz ettiğinden Mahkemece, davalı işyerindeki yemek bedeline yönelik araştırma yapılmalı ve davacının işyerinde çalıştığı aylık fiili gün sayısı dikkate alınarak yemek ücreti belirlenmelidir.
    Eksik inceleme ve araştırma ile hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 2.037,00 TL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29/01/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi