Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/6481
Karar No: 2016/8223
Karar Tarihi: 13.04.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/6481 Esas 2016/8223 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işveren tarafından haksız bir şekilde işten çıkarıldığını ve kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer işçilik alacaklarına hak kazandığını iddia ederek dava açmıştır. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiş ve davacının talep ettiği bazı alacakları kabul etmiştir. Ancak, Yargıtay kararında, mahkemenin verdiği kararda bazı hatalar olduğu belirtilerek kararın bozulması gerektiği ifade edilmiştir. İlk olarak, ihbar tazminatı ve yıllık izin alacağına ihtarname tebliğ tarihinin ilgili noterlikten sorularak ihtarnamenin tebliğinden itibaren yasal faiziyle tahsiline karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir. İkinci olarak, davacının yurtdışına çıkış ve giriş tarihleri dikkate alınarak hesaplama yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Üçüncü olarak, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil, asgari geçim indirimi alacaklarına dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerektiği belirtilmiştir. Son olarak, davalı tarafın istediği şekilde hükmedilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri: İş Kanunu madde 17, madde 18, madde 19.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2015/6481 E.  ,  2016/8223 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine.
    2-Davacı, davalı işyerinde tır şoförü olarak çalışırken iş akdinin işveren tarafından haksız olarak feshedildiğinden bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer bazı işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
    Davalılar, iş akdinin davacı tarfından tek taraflı olarak feshedildiğini, hiçbir alacağı olmadığını savunarak, davanın reddini talep etmişlerdir.
    Mahkemece, tanık beyanları, toplanan deliller ve bilirkişi raporu dikkate alınarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Somut olayda, davacı belirsiz alacak davası açmış olup dava dilekçesinde kıdem tazminatına fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi, diğer alacaklarına da ihtarname tarihi olan 15/06/2012 tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi işletilmesini talep etmiş olup, ıslah dilekçesinde de fazla çalışma, ulusal bayram genel tatil ve asgari geçim indirimi alacaklarına dava tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizi işletilmesini istemiştir. Davacı ihbar tazminatı ve yıllık izin ücreti alacakları yönünden ise ihtarname tarihi olan 15.06.2012 tarihinden itibaren yasal faiz talep etmiş olup ihtarname örneği dava dilekçesine eklenmiştir. Bu durumda ihtarname ile talep edilen ihbar tazminatı ile yıllık izin alacağına ihtarname tebliğ tarihinin ilgili noterlikten sorularak ihtarnamenin tebliğinden itibaren yasal faiziyle tahsiline karar vermek gerekirken yazılı şekilde karar verilmiş olması hatalı olup bozmayı gerektirir.
    3-Davacı TIR şoförü olarak zaman zaman yurtdışında çalışmış olup, nitekim mahkemece de davacının yurtdışına çıkış ve giriş tarihleri ilgili İlçe Emniyet Müdürlüğünden getirtilmiştir. Bu dönemde davacının fazla çalışma yapması ve hafta tatillerinde çalışması mümkün olmadığından hesaplama yapılırken bu tarihlerin dışlanmaması da hatalı olup bozma nedenidir.
    4-Davalı taraf yönünden ise, davacı dava dilekçesinde fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil, alacaklarına yasal faiz talep ettiğinden talep dikkate alınarak en yüksek banka mevduat faiz oranını aşmamak üzere yasal faize hükmedilmesi gerekirken doğrudan yasal faize hükmedilmesi hatalıdır.
    5-Ayrıca fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil, asgari geçim indirimi alacaklarına dava tarihinden itibaren faiz yürütmek gerekirken dava ve miktar arttırım dilekçesi tarihinden itibaren faiz yürütülmesi hatalıdır.
    O halde taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harçlarının istek halinde taraflara iadesine 13.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi