Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/8548
Karar No: 2011/10807
Karar Tarihi: 24.10.2011

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/8548 Esas 2011/10807 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, sahte encümen kararı ile taşınmazının Mavi Çizgi Arsa Edindirme ve Konut Yapı Kooperatifine satıldığını ve kooperatifin de taşınmazı davalı şirkete satış suretiyle devrettiğini ileri sürerek, tapu iptal ve tescil istemiyle dava açmıştır. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak davalı, dava konusu taşınmazı üçüncü kişilere devretme hakkına sahip olduğunu ve yeni çıkan HMK'nın 125. maddesine göre davayı devralan kişiye karşı devam edebilmesi gerektiğini savunarak temyiz itirazında bulunmuştur. Mahkeme, davacının seçim hakkını kullanması gerektiği hususunun gözardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesinin yanlış olduğuna hükmetmiştir. Kararda, HMK'nın 125. maddesi ile HUMK'nun 186. ve 428. maddeleri belirtilmiştir. HMK'nın 125. maddesi, dava konusu malın üçüncü bir kişiye devredilmesi durumunda davacının seçim hakkını belirlemektedir. HUMK'nun 186. maddesi, dava konusunun taraflarca üçüncü kişiye devir ve temliki halinde yapılacak usulü işlemleri düzenlemektedir. HUMK'nun 428. maddesi ise kararın bozulması durumunu açıklamaktadır.
1. Hukuk Dairesi         2011/8548 E.  ,  2011/10807 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ANTALYA 5. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 08/03/2011
    NUMARASI : 2001/563-2011/50

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, çekişme konusu 1993 ada 1 parsel sayılı taşınmazın maliki iken sahte encümen kararı ile taşınmazın ...Mavi Çizgi Arsa Edindirme ve Konut Yapı Kooperatifine satıldığını ve kooperatifin de taşınmazı davalı şirkete satış suretiyle devrettiğini, belediye yetkililerince kayıtlar üzerinde yapılan araştırmada satışa ilişkin ihale,şartname vs. belgelerin bulunamadığını ileri sürerek, tapu iptal ve tescil   isteminde bulunmuştur. 
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, iddianın sabit olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik  Hakimi  ... raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp düşünüldü.Dava, tapu iptal ve tescil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu 1993 ada 1 parsel sayılı taşınmazın Çalkaya Belediyesi adına kayıtlı iken 15.01.1999 tarihinde dava dışı .... Mavi Çizgi Arsa Edindirme ve Konut Yapı Kooperatifine satış suretiyle devredildiği, anılan kooperatif tarafından da taşınmazın paylı olarak dava dışı şahıslar adına tahsisen tescilinden sonra bu şahıslar tarafından da davalı şirkete yine satış suretiyle devredildiği, temyiz aşamasında dosyaya sunulan belgelere göre de, taşınmazın dava devam ederken hükmen 22.11.2006 tarihinde dava dışı E. Ö.adına tescil edilmiş olduğu anlaşılmaktadır.         
    Bilindiği üzere,dava açıldıktan sonrada sınırlayıcı bir neden bulunmadığı takdirde dava konusu malın veya hakkın üçüncü kişilere devredilebilmesi tasarruf serbestisi kuralının bir gereği,hak sahibi  veya malik olmanında doğal bir sonucudur.Usul Hukukumuzda da ayrık durumlar dışında dava konusu mal veya hakkın davanın devamı sırasında devredilebileceği kabul edilmiş 1086 Sayılı HUMK.nun l86.maddesinde dava konusunun taraflarca üçüncü kişiye devir ve temliki halinde yapılacak usulü işlemler düzenlenmiştir.Söz konusu madde hükmüne göre iki taraftan biri dava konusunu (müddeabihi) bir başkasına temlik ettiği takdirde diğer taraf seçim hakkını kullanmakta dilerse temlik eden ile olan davasını takipten vazgeçerek davayı devralan kişiye yöneltmekte, dilerse davasına temlik eden kişi  hakkında tazminat davası olarak devam edebilmektedir. Ne varki; 01.10.2011 tarihinde  yürülüğe giren 6100 sayılı HMK"nun 125. maddesi hükmü; “(1) Davanın açılmasından sonra, davalı taraf, dava konusunu üçüncü bir kişiye devrederse, davacı aşağıdaki yetkilerden birini kullanabilir:
    a) İsterse, devreden tarafla olan davasından vazgeçerek, dava konusunu devralmış olan kişiye karşı davaya devam eder. Bu takdirde davacı davayı kazanırsa, dava konusunu devreden ve devralan yargılama giderlerinden müteselsilen sorumlu olur.
    b) İsterse, davasını devreden taraf hakkında tazminat davasına dönüştürür.
    (2)Davanın açılmasından sonra, dava konusu davacı tarafından devredilecek olursa, devralmış olan kişi, görülmekte olan davada davacı yerine geçer ve dava kaldığı yerden itibaren devam eder” şeklinde düzenlemeler getirmiştir.
    Hal böyle olunca, (1086 sayılı HUMY."nın 186.) 6100 sayılı HMK"nın 125/1.maddesi gereğince öngörülen usuli işlemlerin yerine getirilmesi, ondan sonra işin esası bakımından bir karar verilmesi gerekirken değinilen husus gözardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesi doğru değildir.
    Davalının, temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü (6100 sayılı HMK"nun geçici 3. maddesi yollaması ile) 1086 Sayılı HUMK"nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 24.10.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi