Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/16785
Karar No: 2020/5412
Karar Tarihi: 24.09.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/16785 Esas 2020/5412 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, mirasçılık belgesi talebiyle davalı aleyhine dava açmıştır. Davacı, müvekkilinin miras bırakanla soybağı ilişkisini gösteren bir belge talep etmektedir. Mahkeme davayı kabul etmiş ancak davalı Hazine vekili temyiz etmiştir. Mirasçılık belgesine ilişkin davaların kural olarak hasımsız açılması gerekmekte ise de, hukuki yarar bulunması koşulu ile hasımlı olarak açılması da mümkündür. Tarafların duruşmaya çağrılması gerektiği ve mahkemenin davalı Hazine'ye usulüne uygun tebligat çıkartmadan karar vermesi HMK'nın 27. maddesi uyarınca hukuki dinlenilme hakkına aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle, hükmün bozulması kararlaştırılmıştır.
Kanun Maddeleri:
Anayasa Madde 36
HMK Madde 27
6100 Sayılı HMK Madde 27
14. Hukuk Dairesi         2016/16785 E.  ,  2020/5412 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 15/09/2014 gününde verilen dilekçe ile mirasçılık belgesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; verasetin subutuna dair verilen 20/02/2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı Hazine vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    _ K A R A R _
    Dava mirasçılık belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, müvekkilinin murisi ...’ın 21/05/1977 tarihinde vefat ettiğini beyan ederek mirasçılık belgesi verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı Hazine vekili temyiz etmiştir.
    Mirasçılık belgesi, mirasçıların miras bırakanla soybağı ilişkisini ve miras paylarını gösteren bir belgedir. Hukukumuzda mirasçılık belgesi verilmesine ilişkin davaların kural olarak hasımsız açılması ve çekişmesiz yargı yolu ile görülüp sonuçlandırılması gerekmekte ise de, hukuki yarar bulunması koşulu ile bu tür davaların uyuşmazlık çıkaran kişiler hasım gösterilmek suretiyle hasımlı olarak açılması ve çekişmeli yargı yolu ile görülüp sonuçlandırılması da mümkün bulunmaktadır.
    Taraf teşkili kamu düzenine ilişkin olup re’sen yargılamanın her aşamasında göz önünde bulundurulması gerekir. Savunma hakkı, Anayasanın 36. maddesi ile güvence altına alınmış olup, 6100 sayılı HMK’nın 27. maddesinde de “Hukuki dinlenilme hakkı” başlığı altında ayrıca düzenlenmiştir. Hakim, tarafları dinlemeden veya iddia ve savunmalarını bildirmeleri için kanuna uygun biçimde davet etmeden hükmünü veremez. Buna göre hakim iddia ve savunma haklarını kullanabilmeleri için tarafları duruşmaya çağırmak zorundadır.
    Somut olayda, dava ilk olarak İstanbul 6. Asliye Hukuk Mahkemesinde Hazine davalı olarak gösterilerek açılmış, anılan mahkemece 29.09.2014 tarihinde görevsizlik kararı verilerek dosya İstanbul 6. Sulh Hukuk Mahkemesine gönderildikten sonra mahkemece duruşma günü belirlenmeden ve davalı Hazineye tebligat çıkartmadan karar verilmiştir.
    HMK"nın 27. maddesi hükmü uyarınca, davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi haklarıyla bağlı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler.
    Mahkemece, duruşma günü belirlenerek davalı Hazine’ye usulüne uygun tebligat çıkartılmadan davalının yokluğunda karar verilmiş olması HMK"nın 27. maddesinde düzenlenen hukuki dinlenilme hakkına aykırılık teşkil ettiğinden hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı Hazine vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 24.09.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi