Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/822
Karar No: 2016/8160
Karar Tarihi: 13.04.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2016/822 Esas 2016/8160 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren, davacı çalışanın görev yaptığı mağazanın kapatılması sebebiyle iş sözleşmesini feshetti. Davacı, iş sözleşmesinin geçerli bir nedene dayanmadan feshedildiğini ve işe iade talebinde bulundu. Mahkeme, işverenin yeterli istihdam imkanları araştırılmadan sözleşme feshedildiği, feshin son çare olma ilkesine uyulmadığı ve davacının feshi kabul etmediği gerekçesiyle davacının işe iade talebini haklı buldu. Yargıtay ise, iş sözleşmesinin geçersizliği talebinin bir ay içerisinde yapılması gerektiğini ve davacının fesih bildirimini şikayet etmediği için süresinde dava açmadığını belirterek kararı bozdu.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 20. maddesi iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedilmesinin haklı gösterilemeyeceğini belirtir ve işçinin feshin geçersizliği ve işe iade talebi için bir ay içinde dava açması gerektiğini düzenler.
7. Hukuk Dairesi         2016/822 E.  ,  2016/8160 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : İşe İade

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekilince istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    İş sözleşmesinin geçerli neden olmadan davalı işveren tarafından feshedildiğini belirtilen davacı işçi feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili davacının çalıştığı mağazanın kapatılmasına karar verildiğini, fesih bildiriminin 27.05.2015 tarihinde davacıya tebliğ edildiğini, davanın süresinde açılmadığını, davacının çalıştırılabileği başka pozisyon olmadığından yapılan feshin geçerli nedene dayandığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, mersin işyerinin kapatılması sebebiyle davacının iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiği, fakat davalı tarafın Türkiye genelinde faaliyet gösterdiği, davacının yeterli istihdam imkanı araştırılmadan sözleşmesinin feshedildiği, feshin son çare olma ilkesine uyulmadığı, davacının da esasen fesihle ilgili belge altına şerh düşmesinin de bu kanaati desteklediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    4857 sayılı İş Kanununun 20.maddesi uyarınca iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri süren işçinin, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içerisinde feshin geçersizliği ve işe iade istemi ile dava açması gerekir. Bu süre hak düşürücü süre olup, resen dikkate alınması gerekir.
    İşveren fesih bildiriminde bulunmuş, ancak bunu tebliğ etmemiş olmasına rağmen, örneğin, işçi, işvereni şikayet ederek, fesih bildiriminin yapıldığı tarihi kesin olarak belirleyecek bir işlem yapmışsa, artık bu tarihin esas alınması uygun olacaktır. Bu anlamda işverenin fesih bildiriminin tebliğden imtina edildiği tutanakların tutulduğu tarih, tutanak düzenleyicilerinin doğrulaması halinde tebliğ tarihi sayılacaktır. Eylemli fesih halinde dava açma süresi, eylemli feshin yapıldığı tarihten itibaren işler. Fesih bildirimine karşı idari itiraz yolu öngören personel yönetmeliği ya da sözleşme hükümleri, dava açma süresini kesmeyeceği gibi, işçinin bu süre içinde hastalığı nedeni ile rapor alması da bu süreyi durdurmayacaktır.
    İş sözleşmesinin önel verilerek feshi halinde, dava açma süresi önelin sona ereceği tarihte değil, işverenin fesih bildirimini tebliğ ettiği tarihten başlar.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı vekili dava dilekçesinde davalı işveren tarafından iş akdine son verilen tarihin 31.05.2015 olduğunu belirtmiştir. Dosya içerisinde bulunan yazılı fesih bildirimine göre, davalı işveren tarafından sözleşmenin sona ereceği tarih 27.05.2015 tarihinde davacı işçiye bildirilmiştir. Davacı taraf 13.08.2015 tarihinde, cevap dilekçesi ekinde sunulan fesih bildirimi başlıklı belgeden müvekkilinin haberi olmadığını imza incelemesi yapılmasını talep etmiş, davalı taraf ise davacının fesih bildirimini tanık ... yanında imzaladığını belirterek tanık dinletme talebinde bulunmuş, Mahkemece bu itirazlar hakkında karar verilmeden ön inceleme duruşmasından sonra tahkikat duruşması yapılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Mahkemece, İş akdi fesih bildirimi başlıklı belgedeki iki farklı tipte gözüken yazı ve imzanın davacıya ait olup olmadığı yönünde yazı ve imza incelemesi yapılmalı ve davalı tanıkları da dinlenilerek fesih bildirim tarihi belirlenmeli, dava şartlarından olan davanın hak düşürücü sürede açılıp açılmadığı hususu açıklığa kavuşturulmalıdır.
    Mahkemece bu yön üzerinde durulmaksızın hatalı değerlendirme ile işin esasına girilerek davanın kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 13.04.2016 tarihinde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi