7. Hukuk Dairesi 2016/12953 E. , 2016/8142 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava Türü : Alacak
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davacının tüm, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine
2-Davacı, iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ve bazı işçilik alacaklarının tahsilini istemiştir.
Davalı, davacının istifa ederek işten ayrıldığını bildirerek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 120.maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte bulunan 1475 sayılı Yasa"nın 14. maddesinin onbirinci fıkrası hükmüne göre, kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilmelidir. Faiz başlangıcı fesih tarihi olmalıdır. İş sözleşmesinin ölüm ya da diğer nedenlerle son bulması faiz başlangıcını değiştirmez. Ancak, yaşlılık, malullük aylığı ya da toptan ödeme almak için işyerinden ayrılma halinde, işçinin bağlı bulunduğu kurum ya da sandığa başvurduğunu ve yaşlılık aylığı bağlandığını belgelemesi şarttır. Bu halde faiz başlangıcı da anılan belgenin işverene verildiği tarihtir.
Yaşlılık aylığı bağlandığına ilişkin belge işverene bildirilmemişse, işverence kıdem tazminatı olarak ilk taksitin ödendiği tarih bakiye kıdem tazminatı için faiz başlangıcı sayılmalıdır. Böyle bir taksit ödemesi de olmadığı durumlarda faiz başlangıcı, davanın açıldığı ya da icra takibinin yapıldığı tarihtir.
Somut olayda; davacı yaşlılık aylığı bağlandığına ilişkin belgeyi işverene verdiğini ispat edememiştir.
Davacı dava açmadan önce davalıya gönderdiği 05/10/2012 günlü ihtarname ile kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücretinin (7) gün içinde ödenmesini isteyerek davalıyı temerrüde düşürmüştür. Bu ihtarname davalı tarafa 09/10/2012 tarihinde tebliğ edilmiş, 7 günlük ödeme süresi de eklendiğinde 16/10/2012 son ödeme günü olup ertesi gün olan 17/10/2012 tarihi itibariyle davalı temerrüde düşmüştür.
Mahkemece kıdem tazminatına temerrüt tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerekirken fesih tarihinden itibaren faize hükmedilmesi, fazla çalışma alacağına ise temerrüt tarihi açıkça belirtilmek suretiyle temerrüt tarihinden itibaren faize hükmedilmesi gerekirken infazda tereddüte yol açacak şekilde ".... Noterliği"nin 05.10.2012 tarih ve .... yevmiye numaralı ihtarnamesinin davalıya tebliğini takip eden 8. günden itibaren" faize hükmedilmesi ve davanın kısmi dava olarak açılması nedeniyle yıllık izin ücretinin ıslah ile istenen kısmına ıslah tarihinden itibaren faiz işletilmesi gerekirken dava tarihinden itibaren faiz işletilmesine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma sebebi ise de, yanılgının giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden karar bozulmamalı düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hüküm fıkrasının 1, 2 ve 3 numaralı bentlerinin tümüyle çıkarılarak yerine;
“1-7.481,20 TL brüt kıdem tazminatının, 17.10.2012 temerrüt tarihinden itibaren bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
2-1.950,05 TL brüt fazla çalışma alacağının 17.10.2012 temerrüt tarihinden itibaren bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalıdan alınıp davacıya verilmesine, fazlaya ilişkin talebin reddine,
3-1.985,86 TL brüt yıllık izin ücreti alacağının 200,00 TL"lık kısmının 08.01.2013 dava tarihinden, bakiye kısmının ise 01.04.2014 ıslah tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınıp davacıya verilmesine,” rakam ve sözcüklerinin yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcını davacıya yükletilmesine, 13/04/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.