Abaküs Yazılım
6. Daire
Esas No: 1983/221
Karar No: 1983/3506
Karar Tarihi: 11.11.1983

Danıştay 6. Daire 1983/221 Esas 1983/3506 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, Anıtlar Yüksek Kurulu'nun eski eser üzerine imar planında öngörülen kat yüksekliğinin üstünde ilave kat yapılması gibi imar mevzuatı ile sınırlı bir konuda karar alma yetkisi bulunmadığını belirtti. Mahkeme, söz konusu kararın iptal edilmesine hükmetti. 1710 sayılı Eski Eserler Kanunu'nun 5. maddesi, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun mütalaasına dayanarak onarım, inşaat ve tesis yapma konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni gerektiğini belirtirken, 19. madde ise tescil edilen eski eserlerin korunma sahalarının tayini ve bu sahalar içinde inşaat ve tesisat yapılıp yapılamayacağı konusunda karar alma yetkisinin Anıtlar Yüksek Kuruluna ait olduğunu belirtmektedir. 6785 sayılı İmar Kanunu ise belediye sınırları içindeki yapıların imar kanunu hükümlerine tabi olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, 25. maddesinde yapılan bina tesislerinin kat adedi, yüksekliği, derinliği, bahçe içinde veya dışındaki çıkma ve çıkıntıları hususlarında imar planındaki esaslara uyulacağı kurala bağlanmaktadır.

Daire : ALTINCI DAİRE
Karar Yılı : 1983
Karar No : 3506
Esas Yılı : 1983
Esas No : 221
Karar Tarihi : 11/11/983

ANITLAR YÜKSEK KURULUNUN ESKİ ESER ÜZERİNE İMAR PLANINDA ÖNGÖRÜLEN KAT YÜKSEKLİĞİNİN ÜSTÜNDE İLAVE KAT YAPILMASI GİBİ İMAR MEVZUATI İLE SINIRLI BİR KONUDA KARAR ALMA YETKİSİNİN BULUNMADIĞI HK.
Dava, ... parsel sayılı taşınmaz üzerindeki yapının dış cephe eleman ve malzemesi aynen korunmak şartıyle ilave katın yapılabileceğine, bu parselde imar mevzuatına değil eski eser mevzuatına göre uygulama yapılmasının zorunlu olduğuna ilişkin Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 16.1.1982 günlü, 13434 sayılı kararının iptali istemiyle açılmıştır.
6785 sayılı İmar Kanununun 1.maddesinde; Belediye sınırları içindeki resmi ve özel bütün yapıların imar kanunu hükümlerine tabi olduğu, 2. maddesinde belediye sınırları içinde yapılacak bütün yapılar için belediyeden ruhsatiye alınmasının zorunlu olduğu, 6.maddesinde ruhsatiye alınmadan başlanan yapıların belediyelerce derhal durdurulacağı, aynı kanunun 25.maddesinin (b) bendinde de; yapılacak Bina tesis ve bunlara ait müştemilatın kat adedi, yüksekliği, derinliği bahçe içinde veya dışındaki çıkma ve çıkıntıları hususlarında imar planındaki esaslara uyulacağı kurala bağlandığından dava konusu eski eser olan yapıya ilave kat yapılıp yapılamayacağı hususunda imar kanunu hükümlerine ve imar planı esaslarına uyulması gerekmektedir.
Olay tarihinde yürürlükte bulunan 1710 sayılı Eski Eserler Kanununun 5.maddesinin 1.fıkrasında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun mütalaasına dayanmak kaydıyle, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni olmadan Eski Eserlerin, tarihi ve tabii anıtların onarılması, işlerinde veya emniyet sınırları dahilinde inşaat, tesisat, sondaj ve kazı yapmanın, kireç ocağı ve tuğla harmanı tesis temin etmenin yasak olduğu, ikinci fıkrasında, Eski Eserlerin Emniyet sınırları içinde inşaat, tesisat, sondaj ve kazı yapılması şekil ve şartlarının ve kanun hükümlerine ve hazırlanacak yönetmeliğine göre saptanacağı, 19.maddesinde de; tescil edilen eski eserlerin korunma sahalarının tayini ve bu sahalar içinde inşaat ve tesisat yapılıp yapılamıyacağı konusunda karar alma yetkisinin Anıtlar Yüksek Kuruluna ait olduğu belirtilmiş olup, adı geçen kurulun eski eser üzerine imar planında öngörülen kat yüksekliğinin üstünde ilave kat yapılması gibi imar mevzuatı ile sınır lı bir konuda karar alma yetkisi bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle dava konusu Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun 16.1.1982 günlü, 13434 sayılı kararının iptaline karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi