Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/15370
Karar No: 2018/20423
Karar Tarihi: 18.12.2018

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2018/15370 Esas 2018/20423 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı vekili, miras yolu ile kalan bir bağımsız bölümde yaşayan davalının hiçbir ecrimisil ödemesi yapmadığını belirterek, davalıdan 4.000 TL alacağı olduğunu iddia etmiş. Ancak davalı, mirasçılarla anlaşarak taşınmazda oturduklarını bildirerek, davayı reddetmiş. Mahkeme, intifadan men koşulunun gerçekleşmediği gerekçesiyle davayı reddetmiş. Ancak davacı vekili, kararı temyiz etmiş ve temyiz itirazı kabul edilerek, hüküm bozulmuş. Davanın Asliye Hukuk Mahkemelerinin görev alanı içerisinde kalması nedeniyle Mahkemece görevsizlik kararı verilmesi gerektiği vurgulanmış. Kararda, 6100 sayılı HMK'nin 2. maddesi incelendiği ve görev kapsamının düzenlendiği belirtilmiş.
6100 sayılı HMK'nin 2. maddesinde \"Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir. Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir\" hükmü yer almaktadır. Görev, bu düzenleme doğrultusunda tespit edilmekte ve yargılamanın her aşamasında mahkeme tarafından kendiliğinden göz önünde bulundurulmaktadır.
8. Hukuk Dairesi         2018/15370 E.  ,  2018/20423 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Paydaşlar Arasında Ecrimisil Alacağı

    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

    KARAR

    Davacı vekili, dava konusu 5 nolu bağımsız bölümün tarafların babalarından miras yolu ile kaldığını ve murisin ölümünden sonra dava konusu taşınmazda oturan davalının vekil edenine herhangi bir ........ ödemesi yapmadığını açıklayarak, 4.000 TL ........ bedelinin davalıdan alınmasına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı taraf, talebin ecrimisil alacağına ilişkin olduğunu beyanla görev itirazında bulunmuş, ayrıca mirasçıların rızası ile dava konusu taşınmazda oturduğunu bildirerek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, intifadan men koşulunun gerçekleşmediği gerekçesi ile davanın reddine karar verilmesi üzerine; hüküm, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    Dava dilekçesinde her ne kadar, davalı tarafından herhangi bir ........ ödemesi yapılmadığı bildirilerek, talep sonucunda 4.000 TL ........ bedelinin davalıdan alınmasına karar verilmesi istenilmiş ise de, Mahkemenin de kabulünde olduğu üzere, dilekçe içeriği anlatımlardan talebin paydaşlar arasındaki ecrimisil alacağına ilişkin olduğu anlaşılmaktadır.
    6100 sayılı HMK"nin 2.maddesinde; “Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir. Bu Kanunda ve diğer kanunlarda aksine düzenleme bulunmadıkça, asliye hukuk mahkemesi diğer dava ve işler bakımından da görevlidir” düzenlemesi getirilmiştir.
    Görev, ........ düzenine ilişkin olmakla yargılamanın her aşamasında mahkemece kendiliğinden göz önünde bulundurulur.
    Hal böyle olunca, Mahkemece; davanın niteliği itibariyle Asliye Hukuk Mahkemelerinin görev alanı içerisinde kalması nedeniyle görevsizlik kararı verilmesi gerekirken yargılamaya devam edilerek esas hakkında hüküm tesis edilmesi doğru görülmemiştir.

    SONUÇ: Davacı vekilinin temyiz itirazları yukarıda açıklanan nedenle yerinde olduğundan kabulüyle, usul ve yasaya uygun bulunmayan hükmün 6100 sayılı HMK"nin Geçici 3.maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"un 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, HUMK"un 440/III-1, 2, 3 ve 4. bentleri gereğince ilama karşı karar düzeltme yolu kapalı bulunduğuna ve peşin harcın istek halinde temyiz edene iadesine 18.12.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.


    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi