Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/7037
Karar No: 2016/8081
Karar Tarihi: 12.04.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/7037 Esas 2016/8081 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işyerinde çalışırken haksız bir şekilde iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia ederek kıdem, ihbar tazminatı ve diğer alacakları talep etmiştir. Davalı işveren ise, davacının haklı bir sebep olmaksızın işe devam etmediği için feshedildiğini savunmuştur. Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak, Yargıtay dosya içerisindeki delillerin takdirinde bir isabetsizlik görmediği ve iş sözleşmesinin haklı nedenlere dayandığına karar vererek davacının taleplerinin reddedilmesi gerektiğini belirtmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde yer alan hükme göre; işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi halinde, işverenin haklı fesih imkanı verilmiştir. Bu nedenle, davalı işyeri davacının iş sözleşmesini haklı sebeple feshetmiş olduğundan, davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddedilmesi gerektiği belirtilmiştir.
7. Hukuk Dairesi         2015/7037 E.  ,  2016/8081 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalılar vekillerince istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalılar vekillerinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2- Davacı; davalı işyerinde hizmetli olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini beyan ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma ve yıllık izin alacaklarının davalılardan tahsilini talep etmiştir.
    Davalılar, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayanıp dayanmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Davacı iş sözleşmesinin 05.06.2013 tarihinde işverence “bekar çalışan istemediği” gerekçesiyle feshedildiğini iddia etmiştir. Davalı işveren ise davacının iş sözleşmesinin 14, 15 ve 16.05.2013 tarihlerinde haklı ve geçerli bir nedeni bulunmadan iş yerine gelmediği için haklı sebeple feshedildiğini savunmuştur.
    Dosya içerisinde davacının 14, 15 ve 16.05.2013 tarihlerinde işe gelemediğine ilişkin tutanaklar ve 21.05.2013 tarihli davacıya devamsızlığının sebebini soran bir ihtarname gönderiliği bu ihtarnamenin de 01.06.2013 tarihinde davacı tarafa usulüne uygun olarak tebliğ edildiği görülmektedir. Ayrıca davalı taraf davacının devamsızlık yaptığını tanık beyanları ile de ispatlamıştır. 4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, “işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi” halinde, işverenin haklı fesih imkanı verilmiştir. Davalı tarafından iş sözleşmesi devamsızlık nedeniyle haklı sebeple feshedilmiş olduğundan davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddine karar vermek gerekirken kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalılara iadesine, 12/04/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi