Esas No: 1999/4641
Karar No: 2000/2678
Karar Tarihi: 28.09.2000
Danıştay 9. Daire 1999/4641 Esas 2000/2678 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sinop Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün, kooperatifin konut inşa etmeden üyelerine satışını yaptığı arsalara başlangıçta tahsil edilmeyen tapu harcının ağır kusur cezalı tarh edilmesi üzerine açtığı davada, mahkeme kooperatifin muafiyet şartlarının kaybedilmediğini, cezalı tapu harcının tarh edilmesinde kanuna uyarlık bulunmadığını ve 2982 sayılı yasanın 8. maddesi hükmünün 4369 sayılı Yasanın geçici 3. Maddesi ile ortadan kalktığından cezalı tapu harcında isabet bulunmadığını belirterek kararını onamıştır. Kararda, 2982 sayılı kanunun amacı, şartları ve muafiyetleri detaylıca açıklanmıştır.
Kanun maddeleri:
- 2982 sayılı Yasası, 1. maddesi: Bu Kanunun amacı, konut inşaatı ile kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımların vergi, resim ve harç istisna ve muaflıkları yoluyla teşviki.
- 2982 sayılı Yasası, 3. maddesi: konut inşaatı için arazi veya arsa tedariki ile ilgili olarak ivazlı veya ivazsız devir, temlik, kamulaştırma, satma, kira, geri alma, geri verme,
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 1999/4641
Karar No: 2000/2678
Temyiz İsteminde Bulunan : Sinop Vergi Dairesi Müdürlüğü - SİNOP
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : Yükümlü kooperatifin 2982 sayılı Yasadan yararlanmak suretiyle satın aldığı arsaları, üzerine konut inşa etmeden üyelerine sattığının tespit edilmesi nedeniyle başlangıçta tahsil edilmeyen tapu harcının ağır kusur cezalı tarh edilmesi üzerine açılan davayı; 2982 sayılı Yasanın 1. maddesinde bu Kanunun amacının konut inşaatı ile kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımların vergi, resim ve harç istisna ve muaflıkları yoluyla teşviki olduğu, 3. maddesinde konut inşaatı için arazi veya arsa tedariki ile ilgili olarak ivazlı veya ivazsız devir, temlik, kamulaştırma, satma, kira, geri alma, geri verme, ifraz, tevhid, tescil, cins değişikliği, rehin tesis ve terkini, ipotek tesisi ve terkini, ıslah, değişiklik işlemleri ve bu işlemler dolayısıyla düzenlenen kağıtların ... vergi, resim ve harçtan müstesna olduğu, 8. Maddesinde de bu Kanunda yer alan muafiyet ve istisnalardan konut inşaatı yapmak için yararlananların 9. maddede yazılı süre içinde (31.12.1997 tarihine kadar) konut inşaatına başlayıp projenin tamamını bitirmemeleri veya konut dışında herhangi bir inşaat yapmaları veya inşaa ettikleri binayı konut dışında başka bir amaçla kullanmaları halinde, ... daha önce alınmayan vergi, resim ve harçların Vergi Usul Kanununa göre ağır kusur cezalı olarak tahsil edileceğinin hükme bağlandığı, 29.7.1998 tarih ve 23417 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4369 sayılı Yasanın geçici 3. maddesinde ise, 2982 sayılı Kanun hükümlerine göre 31.12.1997 tarihine kadar vergi, resim ve harç istisna, muaflıklarından yararlananlardan sözkonusu Kanunun 8. maddesinde yazılı şartlara uymayan kişi veya kuruluşlardan anılan maddeye göre alınması gereken vergi, resim ve harçların alınmayacağının ve bunlar adına ceza kesilmeyeceğinin hüküm altına alındığı, bu hükümlere göre konut inşaatlarının vergi ve harçlardan muaf olduğu, kooperatif adına tahsisli yerin daha sonra kooperatifçe üyeleri adına ferdileştirilmesinin, sözkonusu yerde konut inşa edileceği gerçeğini ortadan kaldırmayacağı, bu nedenle sırf bu sebebe dayanılarak 2982 sayılı Yasadaki muafiyet şartlarının kaybedildiğinden bahisle anılan Yasanın 8. Maddesine dayanılarak cezalı tapu harcı tarh edilmesinde kanuna uyarlık bulunmadığı, kaldı ki 2982 sayılı Yasanın 8. maddesi hükmü 4369 sayılı Yasanın geçici 3. Maddesiyle ortadan kaldırılmış bulunduğundan tarh edilen cezalı tapu harcında bu yönüyle de isabet bulunmadığı gerekçesiyle kabul ederek ağır kusur cezalı tapu harcını terkin eden … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararının; Olaya 4369 sayılı Yasanın geçici 3. maddesinin uygulanamayacağı ileri sürülerek bozulması istenmektedir.
Savunmanın Özeti : Cevap verilmemiştir.
Savcı …'ün Düşüncesi : Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp Vergi Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan nedenle temyiz isteminin reddi ile Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi …'in Düşüncesi : Dava konusu olayda 2982 sayılı Yasanın 8. maddesinde yazılı haller sözkonusu olmadığından yükümlünün 4369 sayılı Yasanın geçici 3. maddesinden yararlanmasının mümkün olmadığı ve bu nedenle de mahkeme kararının bozularak tarhiyatın tasdik edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen … Vergi Mahkemesinin … tarih ve … sayılı kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmadığı gibi 4369 sayılı Yasanın geçici 3. maddesi karşısında temyiz isteminin reddine, anılan Mahkeme kararının onanmasına 28.9.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.