Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/12772
Karar No: 2010/468
Karar Tarihi: 25.1.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/12772 Esas 2010/468 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, önalım hakkına konu edilen payın iptali ile davacı adına tesciline ilişkindir. Davacı, önalım hakkı sebebiyle davalıya yapılan pay satımının iptali ile kendi adına tescilini talep etmiş, davalı ise fiili taksiminin bulunduğunu savunarak davayı reddetmiştir. Ancak, tapu paydaşları arasında fiilen bölünüp, taraflarca kullanıldığı ve taksim edildiği keşif, bilirkişi raporları ve tanık beyanları ile kanıtlanmıştır. Bu nedenle, önalım davası reddedilmiştir.
Kanun madde açıklamaları:
- T.M.K. 2. maddesi: Dürüstlük kuralı
- 14.02.1951 tarih ve 17/1 sayılı İçtihat Birleştirme Kararı: Kötüniyet iddiasının davanın her aşamasında ileri sürülebileceği ve mahkemece nazara alınması gerektiği hakkında bir karar
- HUMK.nun 428. maddesi: Temyiz yoluyla bozulan kararların temyiz eden tarafından ödenen temyiz harcının geri iadesini düzenleyen madde
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/12772 E.  ,  2010/468 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı önalım davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, önalım hakkına konu edilen payın iptali ile davacı adına tesciline ilişkindir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı, davaya konu taşınmazda 610/999 payın maliki olduğundan bahisle 27.8.2004 tarihinde davalıya yapılan 185/999 pay satımının önalım hakkı sebebiyle iptali ile kendi adına tescilini talep etmiş, davalı taşınmazın fiilen taksim edildiğini davanın reddini savunmuş, mahkemece fiili taksiminin bulunmadığı kanaatiyle davaya konu payın iptali davacı adına tesciline karar verilmiştir.
    Önalım davasına konu paya ilişkin bulunduğu taşınmaz paydaşlara özel olarak kendi aralarında taksim edilip her bir paydaş belirli bir kısmı kullanırken, bunlardan biri kendisinin kullandığı yer ve bu yere tekabul eden payı bir üçüncü şahsa satarsa, satıcı zamanında bu yerde hak iddia etmeyen davacının tapuda yapılan satış nedeniyle önalım hakkını kullanması, T.M.K. 2.maddesinde yer alan dürüstlük kuralı ile bağdaşmaz. Kötüniyet iddiası 14.02.1951 gün ve 17/1 sayılı İçtihat Birleştirme Kararı uyarınca davanın her aşamasında ileri sürülebileceği gibi mahkemece de kendiliğinden nazara alınması gerekir. Eylemli paylaşmanın varlığı halinde davanın reddi gerekir.
    Olayımızda; davaya konu ... nolu parsel, kök muris ... adına kayıtlı iken, tapu malikinin 1975 yılında ölümünden sonra 9.8.2000 tarihinde tapuda yapılan intikal ve aynı tarihli tapudaki taksim muamelesi sonucunda, taşınmazın kök murisin çocukları ... ve ... ile ölü olan oğlu ...’ün eşi ... ile çocukları ... ve ... adına paylı mülkiyet olarak tapuya tescil edilmiştir. Paydaş ..., 9.8.2000 tarihinde 407/999 olan payının tamamını davacı ...’e satarak devretmiş ve o tarihden itibaren de davacı satın almış olduğu payın karşılığı taşınmazı zilyet ederek ekip biçmiştir. Paydaş ... tapu kaydındaki 407/999 payına isabet eden taşınmazını bir müddet davalıya daha sonra da davacıya icara vererek gelir elde etmiş 16.09.2009 tarihinde de 203/999 payını
    davacı ...’e satmış davacıda satın aldığı payları birleştirerek bir bütün olarak taşınmazın (B) ve (C) harfleri ile işaretli kısımlarını kullanmaya devam etmiştir. ... mirasçıları’na ait olan ve önalım hakkına konu 185/999 paya isabet eden taşınmazın kuzeyindeki krokide (A) harfi ile gösterilen taşınmaz bölümü ise mirasçı paydaş ...’nin eşi ... tarafından zilyet ve tasarruf edilmiş ve yine bu kişi tarafından da davalı ...’a icara verilmiş, daha sonra da bu pay davalıya satılarak, zilyet edilen kısım da davalıya teslim edilmiştir. Bu durumda, tapu paydaşlarının her birinin zilyet ve tasarruf ettikleri paylar üzerinde, satış yada kiraya verme şeklinde tasarruflarda bulundukları anlaşılmıştır.
    Ayrıca teknik bilirkişi ...’ün 5.5.2008 tarihli raporunda, davacı ..."in taşınmazın güneydeki arpa ekili (B) ve doğusundaki pancar ekili (C) harfli davalının ise parselin kuzeyindeki arpa ekili (A) harfli işaretli kısımları kullandığı belirlenmiş, bu bölümler arasında fiilen oluşmuş an(tonç)’ın varlığı tespit edilmiştir.
    Böylece davalının, davaya konu taşınmazın tapu paydaşları arasında fiilen bölünüp, taraflarca kullanıldığı ve taksim edildiği savunması yapılan keşif, düzenlenen bilirkişi raporları davacı tanığı paydaş ... ile davalı tanığı ..."nin beyanları ile kanıtlanmıştır. Mahkemece yukarıdaki esaslar doğrultusunda davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın kabulü doğru değildir. Hüküm bu nedenle bozulmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 25.1.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi