Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/10092
Karar No: 2010/433
Karar Tarihi: 25.1.2010

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2009/10092 Esas 2010/433 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, tahliye-alacak davasında davalı tarafın temyiz itirazlarını reddetti. Ancak, davacıların birden fazla olması ve mecburi dava arkadaşlığı bulunması nedeniyle, tahliyeye ilişkin davanın yalnızca bir kiralayandan gelen ihtarnamenin eksikliği nedeniyle reddedilmesi gerektiğine karar verildi ve hüküm bozuldu.
Kanun Maddeleri:
- 6570 Sayılı Kanun
- Borçlar Kanunu
(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi         2009/10092 E.  ,  2010/433 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye-alacak davasına dair karar davalı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava temerrüt nedeniyle tahliye ve kira alacağının tahsiline ilişkindir. Mahkemece dava kabul edilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosya kapsamına, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerekçelere göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davalı vekilinin tahliyeye ilişkin temyizine gelince;
    Davacı vekili dava dilekçesinde müvekkil ve diger kiralayanlara ait ... ili ... ilçesi ... köyünde bulunan ... pafta ... parselde kayıtlı 5950 m2 yüzölçümlü ve yine aynı yerde ... pafta ... parselde kayıtlı 6.140 m2 yerin, davalıya 1.4.2006 tarihinde aylık 50.00 TL den kiralandığını kira paralarının yıllık olarak yılda bir kez ödeneceği halde davalının bu güne kadar kira paralarını ödemediğini, 2006-2007 ve 2008 yıllık kira bedelleri toplam 1.800 TL nin ödenmesi için ihtarname keşide ettikleri halde yasal süresinde ödenmediğinden temerrüt nedeniyle kiralanın tahliyesi ve 1.800 TL kira parasının tahsilini istemiştir.Davalı ise taşınmazın tarla vasfında olduğunu 6570 Sayılı Kanuna tabi olmayıp Borçlar Kanuna tabi bir yer olduğunu, ihtarnamede 60 günlük ödeme süresi verilmesi gerektiğini ihtarın usulüne uygun olmadığını kiralayanların ..., ..., ..., ... ve ... olduğu halde davanın ... tarafından açılmasının da doğru olmadığını kira bedeline karşılık davacıların yakınlarına 3 adet ehliyet verildiğini belirterek, davanın reddini istemiştir.
    Hükme esasa alınan ve takibe dayanak yapılan 1.4.2006 başlangıç tarihli ve 15 yıl süreli sözleşme konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık yoktur.Sözleşmede kiralananın boş tarla olduğu belirtilerek sürücü kursu eğitim pisti olarak kullanılacağı ve yıllık kira parasının 600.00 TL olarak yılda bir kez ödeneceği kararlaştırılmıştır. Sözleşme kiralayan olarak kendi adına asaleten, ... adına vekaleten ..., ... ve ... ile davalı şirket arasında imzalanmıştır.Bu durumda kiralayan birden fazla olup aralarında mecburi dava arkadaşlığı bulunmaktadır. Kiralayanlar arasında zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan, kiralayanların temerrüt ihtarnamesini birlikte keşide etmeleri davayı da birlikte açmaları zorunludur. Ancak davada dayanılan temerrüt ihtarnamesi kiralayanlardan yalnız ... tarafından gönderilmiş, davada ... tarafından açılmıştır. Davadaki bu eksikliğin yargılama sırasında giderilmesi mümkün ise de ihtarnamedeki eksikliğin davadan sonra giderilmesi mümkün değildir. Bu nedenle tahliyeye ilişkin davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru olmadığından hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarda 1 nolu bentte yazılı nedenle alacağa yönelik hüküm kısmının ONANMASINA, 2 nolu bentte yazılı nedenle tahliyeye ilişkin hüküm kısmının BOZULMASINA, onanan kısım için aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına, 25.1.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi