Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/8817
Karar No: 2022/4436
Karar Tarihi: 11.05.2022

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2021/8817 Esas 2022/4436 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, babasının kendisine vermediği 5 adet parselin kadastro tespite tabi olduğunu iddia ederek itirazda bulundu. Ancak davacının annesine yapılan gerekçeli karar tebliği hatalıydı ve usulsüzdü çünkü davacı ile annesi arasında husumet vardı. Temyiz dilekçesi de usulsüz ve Tebligat Kanunu'na aykırı şekilde yapıldı çünkü tebliğ edildiği komşu isim olarak belirtilmedi ve imtina eden komşuya haber verildiği söylendi ancak hangi komşuya haber verildiği belirtilmedi. Bu nedenle gerekçeli karar ve temyiz dilekçesi usulüne uygun şekilde tebliğ edilmeli ve dosya yerel mahkemeye iade edilmelidir. 7201 sayılı Tebligat Kanunu'nun 39. ve 21/1. maddeleri bu kararda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
8. Hukuk Dairesi         2021/8817 E.  ,  2022/4436 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Kadastro Tespitine İtiraz

    K A R A R

    7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 39. maddesinde; “Bu kanun hükümlerine göre kendilerine tebliğ yapılması caiz olan kimselerin o davada hasım olarak alakaları varsa muhatap namına kendilerine tebliğ yapılamaz” hükmüne yer verilmiştir.
    Somut olayda davacı adına çıkarılan gerekçeli karar tebligatı, Tebligat Kanunu’nun 16. maddesi uyarınca aynı konutta sürekli oturduğu, ehil ve ... olduğu belirtilen annesine yapılmıştır. Ancak dosyada davacının dava konusu ettiği 5 adet parsele yönelik babasının bu parselleri davacıya vermediği, halen kendi kullanımında olduğunu beyan ettiği ve bu parsellere ilişkin olarak davanın reddedildiği dikkate alındığında davacı ile annesi arasında husumet oluştuğu ve bu sebeple annesine yapılan gerekçeli karar tebliğinin usulsüz olduğu açıktır.
    Bununla birlikte 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 21/1. maddesinde; “Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru, tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir ve memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır” hükmü yer almaktadır.
    Somut olayda, davacıya temyiz dilekçesinin Tebligat Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca tebliğ edildiği ancak mazbatada davacının nerede olduğuna ilişkin kimden bilgi alındığının belirtilmediği gibi, kime haber verildiğinin de anlaşılamadığı zira isim ve imzadan imtina eden komşuya haber verildiğinin belirtildiği dolayısıyla yapılan tebliğin usulsüz olduğu ortadadır.
    Hal böyle olunca; davacıya gerekçeli karar ve temyiz dilekçesinin tebliğinin Tebligat Kanunu hükümlerine aykırı şekilde, usulsüz yapıldığı anlaşıldığından, gerekçeli karar ve temyiz dilekçesinin tebliğinin usulüne uygun olarak yapılması (davacının annesi, babası ve kardeşlerine tebliğ yapılmaması) bu noksanlığın yerine getirilmesi ve temyiz süresinin beklenmesi ondan sonra gönderilmesi için dosyanın Yerel Mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 11.05.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi