Abaküs Yazılım
7. Ceza Dairesi
Esas No: 2021/20598
Karar No: 2022/8336
Karar Tarihi: 25.04.2022

Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/20598 Esas 2022/8336 Karar Sayılı İlamı

7. Ceza Dairesi         2021/20598 E.  ,  2022/8336 K.

    "İçtihat Metni"

    5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 37/1-i maddesine aykırı davranmaktan ... Eczanesi yetkilisi ... hakkında ... Valiliği İl ... Müdürlüğünün 27/08/2019 tarihli ve 2019-01 sayılı kararı ile uygulanan 11.368,00 Türk lirası idari para cezasına yönelik başvurunun kabûlü ile anılan kararın ortadan kaldırılmasına ve idari para cezasının iptaline ilişkin ... Sulh Ceza Hâkimliğinin 07/11/2019 tarihli ve 2019/1636 değişik iş sayılı kararına yönelik itirazın reddine dair mercii ... Sulh Ceza Hâkimliğinin 20/12/2019 tarihli ve 2019/2529 değişik iş sayılı kararı aleyhine Yüksek Adalet Bakanlığından verilen 08/09/2020 tarihli kanun yararına bozma istemini içeren dava dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 16/09/2020 tarihli ve KYB. 2020/78085 sayılı ihbarnamesi ile daireye verilmekle okundu.
    Mezkür ihbarnamede;
    Dosya kapsamına göre; Kabahatli eczacı hakkında veteriner tıbbi ürünlerin satışında mevzuatta öngörülen kayıt yükümlülüğünü ihlal etmek eyleminden dolayı idari para cezası verildiği, ... Sulh Ceza Hâkimliği tarafından eczane işletmelerinin 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun hükümlerine tabi olduğu, bakanlığın kontrol ve denetim faaliyetinin takviye edici gıdaların eczanelere satış amacıyla gelmesinden önceki dönemi kapsadığı, bu haliyle ... Müdürlüğünün eczaneleri denetim yetkisi bulunmadığı cihetle itirazın kabulü yönünde karar verilmiş ise de;
    5996 sayılı Kanun’un 13. maddesinde “(1) Veteriner biyolojik ürünler dışındaki veteriner tıbbî ürünlerinin toptan satışı, ecza depoları veya veteriner ecza depoları kanalıyla, perakende satışları ise eczaneler, veteriner muayenehane, klinik, poliklinik ve hayvan hastaneleri kanalıyla yapılır. Ancak, Bakanlıkça izin verilmiş süs kuşları ile akvaryum ve egzotik süs hayvanlarını satan işyerlerinde, veteriner biyolojik ürünler dışındaki sadece bu hayvanlara mahsus olan veteriner tıbbî ürünler satılabilir. Veteriner biyolojik ürünlerin satışına ilişkin hususlar Bakanlıkça belirlenir.
    (2) Veteriner tıbbî ürünlerini depolayanlar, toptan ve perakende ticaretini yapanlar, alış ve satış ile ilgili kayıtları tutmak, Bakanlığın belirlediği uygun şartlarda muhafaza etmek ve denetimlerde her türlü kolaylığı göstermek zorundadır.
    (3) Psikotropik ve narkotik veteriner tıbbî ürünleri, bu Kanun hükümlerine ilave olarak uyuşturucularla ilgili özel kanunlara da tâbidir. Bu ürünler sadece klinisyen veteriner hekimlere, veteriner fakültelerinin ilgili birimlerine satılabilir, sadece veteriner hekimler tarafından uygulanır ve Bakanlığın izni olmadıkça devredilemez ve satılamaz. Bu ürünler için azaltılmış olsa dahi tanıtım numunesi hazırlanamaz.
    (4) Veteriner sağlık ürünlerinin tanıtımına ilişkin düzenlemeler Bakanlıkça belirlenir. Ancak, psikotropik ve narkotik etkili veteriner tıbbî ürünlerinin kitlesel iletişim vasıtalarıyla hatırlatıcı ya da bilgilendirici tanıtımı yapılamaz.
    (5) Veteriner sağlık ürünlerinin ambalajında satış fiyatının belirtilmesi zorunludur. Bakanlık, ülke ihtiyaçları, piyasa koşulları, kamu yararı ve hizmetin gereklerini dikkate alarak gerektiğinde satış fiyatlarını belirleyebilir.
    (6) Bu maddenin uygulanması ile ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir.” şeklinde düzenleme öngörüldüğü, aynı Kanun’un idari yaptırım kararının dayanağını oluşturan 37/1-i maddesinde ise “Veteriner tıbbî ürünleri ile ilgili Bakanlıkça istenen kayıtları tutmayan, veteriner tıbbî ürünlerinin toptan ve perakende satışı ile ilgili esaslara uymayan onay sahibine, üretim yerlerine ve toptan satış depolarına yirmibin Türk Lirası, perakende satış yerlerine beşbin Türk Lirası idarî para cezası verilir.” şeklinde ceza hükmüne yer verildiği, Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmeliğin 80. maddesinde yer alan, (3) d) "Veteriner tıbbî ürünleri ile ilgili Bakanlıkça istenen kayıtları tutmayanlarla ilgili olarak, Kanunun 37 nci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde belirtilen cezai işlemler uygulanır." düzenlemeleri nazara alındığında, ... Müdürlüğü yetkililerince düzenlenen 25/07/2019 tarihli tutanaktan da anlaşılacağı üzere, idari yaptırıma konu aykırılığın takviye edici gıda bulundurmak değil, veteriner tıbbi ürünlere ilişkin olduğu, veteriner tıbbi ürünlerin satışının yapıldığı eczanede işbu ürünlerin reçetesiz satıldığı, İlaç Takip Sisteminden yapılan kontrolde miadi geçmiş veteriner tıbbi ürünlerin bulunduğunun tespit edildiği cihetle, mercii tarafından itirazın kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmemiş ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 309. maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu kanun yararına bozmaya atfen ihbar olunmuş bulunmakla Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
    Veteriner tıbbi ürünlerinin satıldığı eczanede yapılan denetim sonucunda ... Valiliği İl ... Müdürlüğü tarafından 5996 sayılı Kanunun 13/2 ve 37/1-i maddelerine aykırılık uyarınca uygulanan idari para cezasına yönelik başvuru ve itirazın '' ...Bakanlığın anılan kontrol ve denetim faaliyetinin takviye edici gıdaların eczanelere satış amacıyla gelmesinden önceki dönemi kapsadığı, bu haliyle ... İlçe ... Müdürlüğü'nün itiraz eden nezdinde denetim ve kontrol yetkisi bulunmadığından...'' yönündeki gerekçe ile kabulü ile idari yaptırım kararının kaldırıldığı anlaşılmış ise de, idari para cezasına konu kabahat eyleminin takviye edici gıdaların eczanelerde satışından ileri gelmediği gibi takviye edici gıdalar nedeni ile uygulanan yaptırımlar bakımından Yargıtay (Kapatılan) 19. Ceza Dairesi' nin istikrar kazanmış içtihatlarının da ''...6197 sayılı Kanun'un 28. maddesinde ilgili bakanlıktan izin, ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen ürünlerin eczanelerde satılabileceği hususunun düzenlendiği, bir başka anlatım ile gıda takviyesi niteliğindeki ürünlerin üretim veya ithalatının ... Bakanlığı'ndan izin alınarak yapılmasının zorunlu olduğu, ... Bakanlığı yetkilileri tarafından eczanelerde yapılacak denetimlerin de eczanelerin işletme kaydının olup olmadığı noktasında değil, satışa sunulan ürünlerin belirtilen şartları taşıyıp taşımadıkları hususunda olabileceği, yine bu şartları taşıyan gıda takviyelerinin eczanelerde satılması için başkaca bir izin, ruhsat veya fiyat alınması zorunluluğu bulunmadığı anlaşılmış olduğu...'' yönünde olduğu, somut olay bakımından Hakimlikçe, 5996 sayılı Kanunun 13 ve 37. maddeleri ile Veteriner Tıbbi Ürünler Hakkında Yönetmeliğin 34, 47 ve 80. maddeleri uyarınca başvuruya konu idari yaptırım kararının hukuka uygun olup olmadığının değerlendirilmesi gerekirken, başvuruya konu idari yaptırım kararının takviye edici gıda satışı nedeni ile uygulandığına yönelik kabul ve gerekçe ile idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verildiği anlaşılmakla;
    Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname içeriği yerinde görüldüğünden, ... Sulh Ceza Hakimliği'nin 20/12/2019 tarihli ve 2019/2529 değişik iş sayılı kararının CMK'nun 309/4-c maddesi uyarınca aleyhe tesir etmemek ve yeniden yargılamayı gerektirmemek üzere BOZULMASINA, 25.04.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi