Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/35
Karar No: 2018/1154
Karar Tarihi: 26.03.2018

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2017/35 Esas 2018/1154 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir mobilya yapım işinde müteahhit ve iş sahibi arasında hizmet bedeli ve ek masraflar konusunda anlaşmazlık yaşanması üzerine açılmıştır. Mahkeme, yapılan imalatların hak ediş bedeli için bilirkişi raporu alınması gerektiğine karar vermiştir. Götürü bedeli belirleyen sözleşmelerde, işin eksik ve kusurları dikkate alınarak hak edilen bedeli belirlemek gerektiği belirtilmiştir (TBK Madde 480). Karar, diğer temyiz itirazlarının reddedilmesiyle birlikte davacı yararına bozulmuştur. Kanun maddeleri: TBK Madde 480.
15. Hukuk Dairesi         2017/35 E.  ,  2018/1154 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan alacağın tahsili istemiyle açılmış olup, mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın reddine dair verilen karar, davacı vekilince temyiz olunmuştur. Davacı yüklenici, davalı ise iş sahibidir.
    1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özelikle delillerin taktirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davacı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davacı yüklenici, 05.11.2012 tarihinde imzalanan sözleşme ile mobilya yapım işini 55.000,00 TL götürü bedel ile yapmayı üstlendiğini, işin devamı esnasında davalı iş sahibinin farklı taleplerde bulunması nedeniyle değişiklikler yapmak zorunda kaldığını, bu nedenle 13.700,00 TL ek masraf yaptığını, ayrıca bakiye iş bedeli 10.000,00 TL’nin de ödenmediğini iddia etmiş; davalı ise imalâtlara ilişkin değişiklik talebi olmadığını, davacının ürünleri ayıplı olarak imâl ettiğini, ürünlerin eksiksiz teslim edilmemesi nedeniyle bakiye iş bedelinin ödenmediğini savunmuş, yapılan yargılama sonunda davanın reddine karar verilmiştir.
    Uyuşmazlık, sözleşme konusu eserin iş sahibinin amacına, fen ve tekniğine uygun şekilde üretilip üretilmediği, ayıplı olup olmadığı, ayıplı ise bedelinin ne olduğu, fazla imalât, kalite farkı ve cezai şartın istenip istenemeyeceği konularında toplanmaktadır. Taraflar arasında düzenlendiği ihtilâfsız olan sözleşmede detayları belirlenmiş mobilyaların imalât bedeli 55.000,00 TL olarak kararlaştırılmıştır. Bu haliyle sözleşmedeki bedel, TBK’nın 480. maddesinde tanımlanan götürü bedeldir. Götürü bedelli sözleşmelerde, yüklenicinin hak ettiği iş bedelinin saptanması ya da iş sahibinin ödemesinin fazla olup olmadığının belirlenmesi için gerçekleştirilen imalâtın eksik ve kusurlar da dikkate alınarak tüm işe oranının tespiti, bulunacak bu oranın toplam iş bedeline uygulanarak hak edilen bedelin saptanması gerekmektedir.
    Bu nedenle somut olayda mahkemece yapılması gereken iş; davacı yüklenicinin yukarıda belirtildiği şekilde hak ettiği iş bedelinin belirlenmesi için bilirkişi kurulundan ek rapor almak ve bulunacak iş bedelinden ödenen 45.000,00 TL’nin mahsubuyla bakiye bedel üzerinden davanın kabulüne karar vermekten ibaret olmalıdır.
    Eksik inceleme ve yanlış değerlendirme sonucu verilen karar doğru olmamış, kararın bu nedenle bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davacının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 26.03.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi