
Esas No: 2021/27203
Karar No: 2022/8674
Karar Tarihi: 27.04.2022
Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/27203 Esas 2022/8674 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, işlettiği Cafe Bar isimli iş yerinde yapılan aramada sahte bandrollü 8 şişe içki ele geçirilmesi nedeniyle yargılanmıştır. İlk derece mahkemesinde beraat kararı verilmiş ancak Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bu karar kaldırılarak sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmiştir. Ancak yapılan aramanın usul ve yasaya aykırı olduğu saptandığından, mahkumiyet kararı bozulmuş ve dosya yeniden incelenmek üzere Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmiştir. Bu süreçte, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Yasası'nın arama kararı verilmesi için makul şüphenin bulunması ve hakim kararı veya sakınca hali söz konusu ise Cumhuriyet Savcısının veya kolluk amirinin yazılı emriyle yapılmasını öngören maddelerinin ihlal edildiği belirtilmiştir. Kararın detaylı ve açıklayıcı bir şekilde incelenmesi için dosyanın Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmesi kararlaştırılmıştır.
Kanun Maddeleri:
- 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Yasası'nın 206/2-a, 271/2, 230/1. maddeleri: hukuka uygun surette elde edilen delillerin kullanılabileceğini, kanuna aykırı elde edilenlerin ise hükme esas alınamayacağını öngörmektedir.
- 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Yasası'nın 116. maddesi
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ceza Dairesi
SUÇ : 5607 sayılı Yasaya muhalefet
HÜKÜM : İlk derece mahkemesi kararının kaldırılması ile sanık hakkında hükümlülük, müsadere
Bölge Adliye Mahkemesince verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
Tüm dosya kapsamının incelenmesinde sanığın işlettiği ... Cafe Bar isimli iş yerinde yapılan aramada tezgah arkasında koli içerisinde sahte bandrollü 8 şişe içki ele geçirilmesi nedeniyle yapılan yargılamada Bölge Adliye Mahkemesince ilk derece mahkemesinin verdiği beraat hükmü kaldırılarak sanık hakkında mahkumiyet kararı verilmiş ise de;
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Yasasının 206/2-a, 271/2, 230/1. maddeleri fıkraları da hukuka uygun surette elde edilen delillerin kullanılabileceğini, yani kanuna aykırı elde edilenlerin ise hükme esas alınamayacağı şeklinde açık düzenlemeleri içermektedir.
Adli aramaların nasıl yapılacağını düzenleyen 5271 sayılı CMK'nun 116. maddesi arama kararı verebilmesi için makul şüphenin bulunması ve aynı Yasanın 119. maddesi aramanın, hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısının, Cumhuriyet Savcısına ulaşılamadığı takdirde, kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlilerince yapılabileceği biçimindedir. Bu koşullara uyulmadan yapılan arama kanuna aykırıdır.
Dosya kapsamına göre; sanığın işyerinde önleme araması kararına istinaden arama yapıldığı, buna göre yapılan aramanın usul ve yasaya aykırı olduğu, sanığın aşamalarda alınan savunmalarında suça konu içkileri içmek için bulundurduğunu beyan etmesi karşısında, ele geçen kaçak eşya miktarı ile usulsüz arama sonucu kanuna aykırı olarak elde edilen delil (eşya) dışında sanığın mahkumiyetini gerektirecek başka bir delil de elde edilemediği gözetildiğinde, beraati yerine yazılı gerekçeyle mahkumiyetine karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5271 sayılı CMK.nun 302/2. maddesi gereğince BOZULMASINA, 28.02.2019 tarihinde yürürlüğe giren 20.02.2019 tarih ve 7165 sayılı Kanunun 8. maddesiyle değişik 5271 sayılı CMK'nun 304. maddesi uyarınca dosyanın ... Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi'ne gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına TEVDİİNE, 27.04.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.