Abaküs Yazılım
12. Daire
Esas No: 2021/29
Karar No: 2021/1722
Karar Tarihi: 29.03.2021

Danıştay 12. Daire 2021/29 Esas 2021/1722 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/29
Karar No : 2021/1722

DAVACI : …

DAVALI : … Bakanlığı / …

DAVANIN KONUSU : … Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Emanet Memurluğunda emanet memuru olarak görev yapan davacı tarafından, 25/03/2004 tarih ve 25413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin 8. ve 10. maddelerinin ve 16/10/2011 tarihinde yapılacağı duyurulan görevde yükselme sınavının iptaline karar verilmesi istenilmektedir.

DAVACININ İDDİALARI :
25/03/2004 tarih ve 25413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin 8. ve 10. maddelerinin ve 16/10/2011 tarihinde yapılacağı duyurulan görevde yükselme sınavının, Yönetmelik'in dava konusu maddelerinin Bakanlık merkez teşkilatı personeline ayrıcalık getirdiği, görevde yükselme eğitimine merkez teşkilatı personelinin dahil edilmesi nedeniyle kendisinin görevde yükselme sınavına alınacak ilk üç aday arasına giremediğinden, anılan Yönetmelik'in anılan maddelerinin ve 16/10/2011 tarihinde yapılacak olan görevde yükselme sınavının iptaline karar verilmesi istenilmektedir.

DAVALININ SAVUNMASI :
Dava konusu düzenlemelerin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olduğu ve bu düzenlemeler uyarınca yapılan görevde yükselme sınavında hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek, yasal dayanaktan yoksun olan davanın reddine karar verilmesi gerektiği savunulmaktadır.

YARGILAMA SÜRECİ :
Danıştay Beşinci Dairesinin 25/11/2014 tarih ve E:2011/5546, K:2014/8412 sayılı kararıyla; Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 8. maddesinde, görevde yükselme eğitimine alınma ve atanmaya yönelik genel ve özel şartların belirtildiği, 09/01/2011 tarih ve 27860 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 10. maddesinin 4 ve 5. fıkralarında ise, görevde yükselme eğitimine katılacakların sayısının, atama yapılacak sınav kurulunda her mahal için ilan edilen boş kadro sayısının üç katını geçemeyeceği, ilgili sınav kuruluna yapılan başvurularda duyurulan kadro sayısının üç katından az istekli olması veya üç katı kadar aranan şartları taşıyan aday bulunmaması halinde bu oranın aranmayacağı ve başvuranlardan şartları tutanların tamamının eğitime alınacağı, başka adalet komisyonlarında görev yapanların başvurusunun kabul edilmeyeceği, ancak, herhangi bir mahal için duyurulan kadro sayısının üç katından az istekli olması veya aranan şartları taşıyan üç katı kadar aday bulunmaması ve Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde, bu mahallerin bağlı olduğu adalet komisyonunun bulunduğu ilin mülki hudutları içerisindeki diğer adalet komisyonlarında görev yapanlardan, kendi komisyonuna başvurup üç katı aday arasına giremeyenlerin müracaatlarının ek başvuru ile alınabileceği, bu adayların ek başvuru yoluyla sadece bir mahal için başvurabilecekleri ve başvurdukları mahalde üç katlık kontenjandan dolmayan kısım için kendi aralarında beşinci fıkradaki usûle göre sıralanacakları hükmünün getirildiği, üst hukuk normlarına uyumlu bir şekilde hazırlanıp yürürlüğe konulan Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 8. ve 10. maddelerinde, hukuka, adalet hizmetlerinin gereklerine, kamu yararına ve Devlet Memurlarının Görevde Yükselme Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümlerine aykırılık görülmediğinden davanın reddine,
16/10/2011 tarihinde yapılacağı duyurulan görevde yükselme sınavının iptali istemi yönünden; uyuşmazlığın, Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı personelinin, farklı adalet komisyonlarında ilan edilen kadrolar için yapılacak görevde yükselme eğitimi ve sınavına katılıp katılamayacağına ilişkin olduğu, yukarıda bahsi geçen Yönetmelik hükmünün değerlendirilmesinden; adalet komisyonlarına bağlı olarak görev yapan personele yalnızca kendi komisyonunda ilan edilen kadrolara başvurma hakkı verildiği; ancak yeteri kadar başvurunun bulunmaması durumunda, Bakanlık tarafından izin verilmek kaydıyla, ilgili adalet komisyonunun bulunduğu ilin mülki hudutları içerisindeki diğer adalet komisyonlarında ilan edilen kadrolara başvurup da sıralamaya giremeyenlere başvuru hakkı tanındığı, bununla da görevde yükselme eğitimi sonucunda atama yapılacak kadroların, kadronun bulunduğu mahalde görev yapan personel tarafından doldurulmasının amaçlandığı sonucuna varıldığı, merkez teşkilatı içerisinde yapılacak görevde yükselme eğitimine katılma hakları bulunan Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı personeline, il ve ilçe adalet komisyonlarınca ilan edilen tüm kadrolara başvuru hakkının tanınmasının ilgili Yönetmelik hükmünün amacı dışında olduğu, adalet komisyonu başkanlıkları nezdinde görevde yükselme eğitimi ve sınavı sonucunda atama yapılacak kadrolara Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı personelinin başvuruda bulunması yukarıda yer verilen Yönetmeliğin amacı ile bağdaşmadığından, Bakanlık merkez teşkilatı personeli değerlendirme dışı bırakılmak suretiyle ilan edilen idari işler müdürü kadrosu için oluşturulacak kesin liste sonucuna göre yapılacak sınavdaki başarı sırasına göre atama yapılması gerektiği açık olup; davalı idarece bu hükümlere uyulmaksızın, söz konusu kadroya başvuru hakkı bulunmayan merkez teşkilatı personelinin sınava girmesine olanak sağlanarak yapılan görevde yükselme sınavında mevzuata ve hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle, 16/10/2011 tarihinde yapılacağı duyurulan görevde yükselme sınavının davacının başvurduğu idari işler müdürlüğü ile ilgili kısmının iptaline karar verilmiştir.
Anılan kararın; davanın kısmen reddine yönelik kısmı temyiz edilmeksizin kesinleşmiş, kısmen iptale yönelik kısmının ise, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 30/05/2016 tarih ve E:2015/1439, K:2016/2285 sayılı kararı ile bozulmasına karar verilmiştir.

DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.

DANIŞTAY SAVCISI : …
DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46.maddesinin 1. fıkrasında, Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarına karşı Danıştayda temyiz yoluna başvurulabileceği, 2575 sayılı Danıştay Kanunu'nun 38. maddesinde; İdari Dava Daireleri Kurulunca idari dava dairelerinin ilk derece mahkemesi olarak verdiği kararların temyizen incelenebileceği öngörülmüş olup 2577 sayılı Kanunun 49. maddesinin 4. fıkrasında ise Danıştay dava dairelerinin ilk derece mahkemesi olarak verdiği kararların temyizen bozulması halinde ısrar hakkı tanınmamıştır.
Dosyanın incelenmesinden, … Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Emanet Memurluğunda emanet memuru olarak görev yapan davacı tarafından, 25/03/2004 tarih ve 25413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 8. ve 10. maddelerinin ve 16/10/2011 tarihinde yapılacağı duyurulan görevde yükselme sınavının iptal istemiyle açılan davada, Danıştay Beşinci Dairesi'nin 25/11/2014 tarih ve E:2011/5546, K:2014/8412 sayılı kararıyla dava konusu Yönetmelik maddeleri yönünden davanın reddine, işlemin ise iptaline karar verildiği, davalı idare tarafından kararın işlemin iptaline ilişkin kısmının temyiz edilmesi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca 30/05/2016 gün ve E: 2015/1439, K: 2016/2285 sayılı kararı ile; Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapan personelin başvurusunun kabul edilmesinde mevzuata aykırı bir yön bulunmadığından, merkez teşkilatı personelinin sınava girmesine olanak sağlanarak gerçekleştirilen dava konusu görevde yükselme sınavında hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle anılan kararın iptaline ilişkin kısmının bozulmasına karar verildiği anlaşılmaktadır.
Yukarıda sözü edilen yasa maddeleri uyarınca Danıştay dava dairelerinin ilk derece mahkemesi olarak verdiği kararların bozulması halinde ısrar olanağı bulunmadığından, İdari Dava Daireleri Kurulunun bozma kararında yer alan gerekçelerle dava konusu bireysel işlem yönünden davanın reddine karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Danıştay Başkanlık Kurulu'nun 18/112/2020 tarih ve 2020/62 sayılı kararı uyarınca Dairemize devredilen dosyada, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, Danıştay Beşinci Dairesi'nin 25/11/2014 tarih ve E:2011/5546, K:2014/8412 sayılı kararının iptale ilişkin kısmının, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 30/05/2016 tarih ve E:2015/1439, K:2016/2285 sayılı kararı ile bozulması üzerine, bozma kararına uyularak işin gereği görüşüldü:

MADDİ OLAY :
Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığınca, 16/10/2011 tarihinde merkezi sınav ile yazı işleri müdürü, idari işler müdürü ve zabıt katibi kadrolarına atama yapılacağı hususunun duyurulduğu, başvuran altı adaydan dördünün Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı personeli olduğu ve atama yapılacak kadro sayısının üç katı kadar adayın başvurusunun kabul edilmesi üzerine, Değerlendirme Formundaki puan sırasına göre yapılan değerlendirmede, … Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Emanet Memurluğunda emanet memuru olarak görev yapan davacı, … Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonunca eğitime alınacak adaylar içinde ilk üçe girememiş ve başvurusu reddedilmiştir.
… Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonunca eğitime alınacak adaylar içinde, Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapan personelden ikisinin ilk iki sırada yer aldığı, bunun üzerine davacının, 26/07/2011 tarihinde, … Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığına, kendisi merkezde açılan sınava müracaat edemezken merkez personelinin taşrada açılan sınava müracaat edebilmesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri sürerek itirazda bulunmuştur.
Davacının bu itirazı "merkezde çalışan personelin herhangi bir adalet komisyonuna bağlı bulunmadığı, bu nedenle tüm komisyon başkanlıklarında açılan görevde yükselme sınavına katılabilecekleri yolunda İdare Mahkemesi kararı bulunduğu ve 'yönetmeliğin 10. maddesinde yer alan hüküm, sadece başka komisyonlardan başvuruları engellediğinden, Bakanlık merkez teşkilatı personelinden şartları taşıyanların başvuruda bulunabileceği' yolundaki Personel Genel Müdürlüğünün … tarih ve … sayılı yazıları gereği, merkez personelinin başvurularının kabul edildiği" belirtilmek suretiyle reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

İNCELEME VE GEREKÇE:
İlgili Mevzuat:
25/03/2004 tarih ve 25413 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin 09/01/2011 tarih ve 27860 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değişik 10. maddesinin 4. fıkrasında, "İlgili sınav kuruluna yapılan başvurularda duyurulan kadro sayısının üç katından az istekli olması veya üç katı kadar aranan şartları taşıyan aday bulunmaması halinde bu oran aranmaz ve başvuranlardan şartları tutanların tamamı eğitime alınır. Başka adalet komisyonlarında görev yapanların başvurusu kabul edilmez. Ancak, herhangi bir mahal için duyurulan kadro sayısının üç katından az istekli olması veya aranan şartları taşıyan üç katı kadar aday bulunmaması ve Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde; bu mahallerin bağlı olduğu adalet komisyonunun bulunduğu ilin mülki hudutları içerisindeki diğer adalet komisyonlarında görev yapanlardan, kendi komisyonuna başvurup üç katı aday arasına giremeyenlerin müracaatları ek başvuru ile alınabilir. Bu adaylar ek başvuru yoluyla sadece bir mahal için başvurabilirler ve başvurdukları mahalde üç katlık kontenjandan dolmayan kısım için kendi aralarında beşinci fıkradaki usûle göre sıralanırlar." kuralına yer verilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Yukarıda yer verilen Yönetmelik hükmünde, başka adalet komisyonlarında görev yapan personelin görevde yükselme eğitimi başvurularının kabul edilmeyeceği hususu düzenlenmekle birlikte, Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapan personelin, komisyon personeli olmaması karşısında anılan hükmün merkez personelinin başvurularını engellediğinden söz edilemez. Bunun yanı sıra, işlem tarihi itibarıyla merkez personelinin komisyonlarda ilan edilen kadrolar için düzenlenen görevde yükselme eğitimine başvuru yapmasına engel başkaca bir mevzuat hükmü de bulunmamaktadır.
Bu durumda, Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında görev yapan personelin başvurusunun kabul edilmesinde mevzuata aykırı bir yön bulunmadığından, merkez teşkilatı personelinin sınava girmesine olanak sağlanarak gerçekleştirilen dava konusu görevde yükselme sınavında hukuka aykırılık görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.16/10/2011 tarihinde yapılacağı duyurulan görevde yükselme sınavının davacının başvurduğu idari işler müdürlüğü ile ilgili kısmının iptali istemi hakkında DAVANIN REDDİNE,
2. Nihayetinde dava RET ile sonuçlandığından, ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam … TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, temyiz aşamasında davalı idare tarafından yapılan … TL yargılama giderinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine, karar düzeltme aşamasında davacı tarafından yapılan … TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra aidiyetine göre taraflara iadesine,
4. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 29/03/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi